Ca intr-o fabula cu o pilda gresita, o noua lege care se aplica barurilor si restaurantelor vine si spune ca localurile mici vor plati impozite mai mari. Si nu vorbim aici de suma finala, pentru ca asta ar fi complet ilogic, ci vorbim de proportia impozitului aplicat restaurantelor mici versus cel aplicat restaurantelor mari.
Mai exact, noua lege arata ca nota de plata ar fi cam asa:
– pentru un restaurant mic din Bucuresti, de 30 de metri patrati, impozitul ar fi de peste 11.800 de lei pe an, adica 393 de lei / metru patrat pe an (conform profit.ro).
– un local de 800 de metri patrati ar datora doar 87 de lei / metru patrat pe an. Adica, in total, 70.245 de lei pe an.
Legea dezavantajeaza clar restaurantele mici (sub 30 de metri patrati), tocmai de aceea ea fusese trimisa spre reexaminare. Dar acum Parlamentul a votat-o cu tot cu aceste modificari, desi Presedintele o trimisese spre o revizie si chiar si fostul secretar de stat in Ministerul de Finante, Gabriel Biris, a subliniat faptul ca nu e o lege corecta pentru localurile mici:
“Marii castigatori ai acestei legi sunt, evident, patronii de mari restaurante, dar si, mai ales, patronii marilor complexuri hoteliere, care platesc impozit doar pentru locurile de cazare, nimic insa pentru profiturile obtinute de barurile sau restaurantele din complex”, comentează Biris.
Impozitul specific va fi aplicat de la 1 ianuarie 2017, o decizie care poate foarte usor sa descurajeze piata locala si aparitia mai multor baruri de cartier, restaurante mici, de familie sau a unor bistro-uri intime.
Voi ce parere aveti despre legea asta, nu credeti ca ar fi trebuita sa fie facuta astfle incat sa incurajeze micii intreprinzatori?