Incepand cu data de 20 octombrie, restaurantele, dar si brutariile, covrigariile, patiseriile, cafenele si magazinele sunt obligate prin lege sa-si informeze clientii daca produsele pe care le comercializeaza sunt obtinute din alimente congelate.
Noua lege este cunoscuta si ca “legea croissantelor“, dar aceasta vizeaza toate produsele obtinute din alimente congelate.
Conform actului normativ, “produsul alimentar congelat este: paine si produse de panificatie, produse de patiserie, carne/produse de origine animala, legume, fructe”.
Inspectorii ANPC vor efectua controale pe piata lunar si/sau ori de cate ori se impune, iar in cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare.
Unele magazine au schimbat deja etichetele pentru a evita amenzile.
“Operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile de restauratie colective care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii“, se arata in noul Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Informarea consumatorilor se face prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea “produs/din produs decongelat”.