Lansarea in dezbatere a unei initiative legislative referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise
AURELIA CRISTEA: “Interzicerea fumatului in spatiile publice inchise este un pariu pentru tanara generatie, o sansa pe care i-o dam la o viata mai sanatoasa.”
In urma numeroaselor mesaje primite de la cetateni, am elaborat un proiect de propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Intentionez sa depun proiectul in Parlament la finalul lunii viitoare, dupa o consultare prealabila cu toti actorii implicati: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, mass-media, reprezentantii industriei HoReCa si ai societatii civile – militanti antifumat, pacienti, studenti, elevi etc. Termenul de implementare al acestei inițiative legislative, in cazul in care este adoptata, este de 1 ianuarie 2016.
Este o initiativa pentru care am nevoie de suportul tuturor celor interesați de sanatatea lor si a copiilor lor, de un nou mod de viața si de socializare – fara tutun, de aceea am decis sa o supun dezbaterii publice inainte de a o depune in Parlament. Este un draft, pe care va invit sa il consultati, sa il imbunatatiti, sa il amendati, sa il criticati, in urmatoarele 30 de zile. Il gasiti atasat in acest e-mail (ANEXA 1), pe site-ul meu, dar si pe Facebook- unde am creat o cauza si sub forma de petitie, aici. Am solicitat puncte de vedere si informatii pertinente (studii, date, cercetari recente referitoare la numarul de consumatori, efectele consumului de tutun si incidenta bolilor cauzate de fumat) de la specialisti ai Ministerului Sanatatii si ai mai multor spitale si centre de recuperare din țara .
Ca un prim pas concret, am inceput demersursile pentru interzicerea fumatului in interiorul Palatului Parlamentului: am inceput strangerea de semnaturi si am inaintat conducerii Camerei Deputatilor o solicitare (ANEXELE 2 si 3), pe care am adus-o la cunostința tuturor colegilor, printr-un e-mail trimis saptamana trecuta (ANEXA 4). Solicitarea vizeaza amenajarea de spatii special destinate fumatului, aplicarea legislatiei in vigoare si descurajarea obiceiului care a transformat Parlamentul Romaniei intr-un “fumoar public”.
Ma bucur sa constat ca acțiunile si ideile mele au starnit deja reacții si susținere din partea colegilor si ii invit, pe aceasta cale, sa imi fie in continuare alaturi in acest demers!
Background
Motivele care au stat la baza acestor demersuri ale mele sunt cele ale unei mame ingrijorate, care, pe deasupra, este si deputat si, implicit, primeste sesizari din partea cetatenilor. Multe dintre acestea sunt, am constatat, de la familii cu copii, private de posibilitatea de a merge sa ia masa in oras sau de a se intalni cu prietenii lor la o cafea, fiind “victime” sigure ale fumatului pasiv. Acest proiect de lege inseamna, in primul rand, un pariu pentru generația tanara, o modalitate prin care tinerii sa invete respectul reciproc si sa se obisnuiasca sa socializeze in baruri/restaurante/cafenele si fara tutun. Sa fie la moda sa nu fumezi!
Fac apel inclusiv la fumatori si la proprietarii din HoReCa, pentru ca NU este o lege a discriminarii, este o lege pentru sanatatea noastra! In ciuda perceptiei generale, aceasta lege nu va afecta industria HoReCa, ci va incuraja un nou tip de cultura, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte intreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de maine.
Cred, sincer, ca, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creste calitatea vietii noastre, a tuturor, atat a fumatorilor- care ar putea alege sa se lase din comoditate, cat si a “victimelor colaterale” ale fumatului pasiv!
As vrea sa reamintesc ca nu este prima initiativa legislativa pe aceasta tema. In momentul de fața, in procedura parlamentara exista inca doi propuneri de modificare a Legii 349/2002: una inițiata de doamna deputat Mitrea, din 2011, care a trecut de Senat, dar s-a oprit in comisii la Camera Deputaților (PLx nr. 399/2011) si una inițiata de doamna deputat Tamara Dorina Ciofu, propunere care se afla in dezbatere la Senat (L627/2014). Toate aceste initiative parlamentare nu sunt altceva decat manifestarea nevoii cetatenilor de a avea o astfel de lege.
Anexe (click pentru a deschide fisierul):
Expunere de motive
Proiect de lege antifumat
Eurobarometer 2012
Raport despre fumatul in Romania – World Health Organization 2013
Reglementari europene in legatura cu fumatul
Deputat Aurelia CRISTEA
Cabinet Parlamentar
Str. Detunata, nr. 1, Cluj-Napoca, Romania
Tel. 0725.109.380 (mobil) | 0364.435.734 (fix)
deputat@aureliacristea.ro| www.aureliacristea.ro
(comunicat de presa)
***
Si un sondaj Restograf:
[poll id=”45″](pozele lui meiko-arikachan si a lui Chris-Lamprianidis de pe www.deviantart.com)