Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Portret de capitan de vas de pescuit
  • Arhivă articole

Portret de capitan de vas de pescuit

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 5 septembrie, 2013
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Portret de capitan de vas 04De mai bine de mai multe secole, pescuitul a avut un loc important in alimentatia oamenilor. Doar de 60 de ani, pescarii au fost supusi la diferite presiuni si acest sector economic a suferit schimbari defavorabile. Cu cat au devenit mai eficace metodele si techinicile de pescuit, cu atat mai mult consecintele lor au devenit mai daunatoare. Cu atat mai mult au fost afectati pescarii independenti, mult mai mult decat vasele de pescuit industriale, echipate cu plase enorme, rapitoare din apele marine. Pestii au ajuns sa devina rari astazi. Daca in vremurile de alta data, in gastronomie, vorbeam despre speciile de pesti nobili, vremurile de astazi doresc ca chefii sa se indrepte catre pestii ce erau considerati inainte mai putin scumpi.

Calcanul era considerat ca unul dintre cei mai buni pesti din lume, cel mai mare dintre pestii plati, ce poseda o carne in mod deosebit aromata, dura si suculenta. „Tank fish” ne-a inspirat sute de retete. Fara dubiu, face parte din pestii cei mai valorosi in gastronomie. Pestele „calugar”, datorita capului sau imens, reusim sa ii regasim in comert doar coada. Carnea sa este foarte alba fara oase si foarte fina. „Langoustine” – clestii sai indica apartenenta la familia crustaceelor, homar. In ciuda culorii sale roze, coada sa ii permite sa o distingem fata de creveti. Cele mai bune sunt langustine din Marea Mediterana. Dorada – ce-si datoreaza numele culorii aurii dintre ochi, se regaseste in Marea Mediterana, dar si in Oceanul Atlantic. Tonul rosu al marii mediterane, o specie emblematica, este protejat si inclus in programe specializate in vederea restabilirii acesteia. Captura de ton nu se poate face decat daca tonul are minim 10 kilograme. Tonul se regaseste in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, unde se reproduce in perioada mai-iunie, cand temperatura apei este in jur de 24 de grade. Principalele zone de reproductie sunt in jurul Spaniei, Libiei si Cipru.

Insa acele timpurile paradisiciace sunt din pacate suveniruri. In tarile in curs de dezvoltare, pestii sunt o sursa de proteine vitale, ucise de apetitul urias al tarilor occidentale. In ziua de azi, vasele de pescuit industriale cutreiera numeroasele coaste din intreaga lume. Anumite metode de pescuit, contestabile desigur, au golit tezaurul marilor, ce alta data era plin de peste. Ati avut vreodata placerea de a descoperi vasele pescarilor ajunse in port?  Trauler este vasul de pescuit dotat cu navoade. Acest tip de navod este pus in apa, in largul marii. Aceasta tehnica de pescuit este cea mai des folosita in lume. Este la originea celor mai mari capturi mondiale de peste. Traulerul de fond este in forma conica legata de vas cu cabluri de otel. Viteza traulerului este intre 2 si 4 noduri, in functie de pestii cautati. Marimea nodurilor navoadelor sunt conform legislatiei in vigoare.

La orele trei ale diminetii, captianul stabileste directia vasului sau. Va supraveghea ecranul de control de bord toata noaptea pana in momentul lansarii primului navod. La orele 4 si jumatate ale diminetii, echipajul impreuna cu capitanul lanseaza la apa primul navod. Cei trei mateloti, dirijati de capitan, deruleaza 360 de metri de cablu si lanseaza navoadele la 90 de metri adancime. Fiecare operatiune dureaza 3 ore si sunt 3 in fiecare zi.  Lungimea medie a unui trauler este de 50 de metri. In medie, fiecare navod permite capturarea intre 200 si 300 de kilograme de peste. Panourile situate de fiecare parte a traulerului servesc la indepartarea navodului si mentinearea deschiderii orizontale a acestuia pe fondul marii. Cutiile pline de peste sunt acoperite si stocate in camera frigorifica a vasului, asteptand debarcarea in port si transportul catre pescarii la sfarsitul zilei. De trei ori pe zi are loc acelasi ritual. La fiecare captura pestele este adus pe puntea vasului pentru a fi selectat, spalat si depozitat in cutii.

Sa ne aducem aminte de aceste vremuri paradisiace, de pescarii veritabili, despre pescuitul responsabil, controlat, si nu cel industrial care provoaca adevarate cutremure in apele marilor. Despre acea aroma, acel miros al pestilor proaspeti. Ca chef, poti doar sa oferi acest gust incontestabil oaspetilor tai, proaspat, curat si sanatos. De fiecare data cand am ocazia, este extraordinar sa mergi in port sa regasesti pescarii de alta data. Pestele proaspat nu are nevoie de multe mirodenii, doar asezonare cat mai natural, pentru a aprecia cat mai mult aceasta aroma, aproape fara nici o alta transformare.

Culinary regards

David Contant

www.davidcontant.com

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.