Piete din Bucuresti e un proiect pe Facebook prin care creatoarele incearca sa promoveze aceste spatii din Bucuresti, dar si sa le prezinte cetatenilor cum se prezinta situatia in pietele din oras. Ce produse se gasesc la tarabe, cat costa, ce legume si fructe de sezon au aparut la piata, toate aceste informatii se regasesc pe pagina Piete din Bucuresti.
Ioana Cozma si Alexandra Popescu au inceput acest studiu ca parte dintr-un proiect pentru facultate. La final vor sa faca o harta a tuturor pietelor din oras cu toate informatiile utile pentru bucuresteni. Pana atunci, se plimba prin piete, fac poze, anunta pe Facebook ce e proaspat si cat costa, dar pregatesc si infografice cu informatii nutritive despre legume si fructe.
Despre Piete din Bucuresti le lasam chiar pe creatoare sa va povesteasca mai multe:
Restograf: Am inteles ca ati pornit pagina “Piete din Bucuresti” ca parte dintr-un proiect pentru facultate. De ce ati ales tocmai aceasta abordare?
Piete din Bucuresti: Ne-am gandit ca pietele sunt ignorate in mediul online si cea mai simpla metoda sa le facem populare era prin fotografii si povesti de la fata locului. Facebook-ul era ”teritoriu neexplorat” pentru pietele din Bucuresti si pentru conexiunea acestora cu publicul tanar, asa ca am decis sa le promovam.
Restograf: La cate piete din Bucuresti ati ajuns pana acum? Care sunt diferentele principalele pe care le-ati observat?
Piete din Bucuresti: Pana acum, am ajuns la 7 piete din Bucuresti, dar planuim sa le luam pe rand pe toate. Diferente foarte mari nu sunt, poate doar in calitate de marfa (spre exemplu, in Piata Matache ai o varietate mai mare de fructe exotice). In ceea ce priveste oamenii, e cam la fel: predomina pensionarii si vanzatorii sunt la fel de comunicativi, ca sa-si atraga cumparatorii.
Restograf: Dar punctele comune care leaga cumva conceptul pietei romanesti? Asta care ziceti ca ar fi?
Piete din Bucuresti: Conceptul pietei romanesti credem ca se axeaza tocmai pe oamenii mai sus mentionati, pentru ca ei sunt cei care ”fac piata” – expresie cu dublu sens aici.
Restograf: Motto-ul vostru e: “Noi vizitam pietele din Bucuresti pentru tine si iti dam de veste cum e vremea la tarabe”. Exista diferente de preturi majore intre pietele din Bucuresti?
Piete din Bucuresti: Exista diferente de preturi intre pietele de la periferie si pietele centrale, dar asta e ceva normal si din ce am observat noi, preturile nu sunt mai mari decat cu 2-3 lei.
Restograf: Ce v-au spus comerciantii, ce secrete v-au dezvaluit legat de aranjarea produselor la tarabe si trucuri de backstage?
Piete din Bucuresti: Pana acum, comerciantii care ne-au atras atentia au fost cei care si-au laudat satele si judetele natale de unde aduc marfa: spre exemplu, un vanzator ne-a sfatuit sa ne maritam in Arges, ca acolo sunt oamenii calzi si ciresele bune. Un alt truc pe care l-am vazut in toate pietele a fost modul cum scriau preturile: unii deseneaza pe etichete fete zambitoare si unii inventeaza rime care te fac sa te uiti de doua ori.
Restograf: Am inteles ca pasul final e o harta cu toate pietele din Bucuresti si o clasificare a acestora. Care sunt coordonatele dupa care veti clasifica pietele vizitate?
Piete din Bucuresti: Da, harta la care ne-am gandit este o provocare, mai ales ca vrem sa ne axam pe localizare (unde sunt situate in sectoarele Bucurestiului), pe preturi si pe anotimpuri. Ne dorim sa gasim o metoda atractiva de a oferi informatiile oamenilor care vor sa le viziteze.
Restograf: Cam ce tip de public ati observat ca vine la piata din vizitele voastre? Sunt preponderent batrani, tineri sau e un mix?
Piete din Bucuresti: Din vizitele noastre, am observat mai multi batrani si tocmai de aceea incercam sa-i provocam si pe tineri sa mearga la piata si sa eterogenizeze multimea.
Restograf: Ati ajuns si la discutii mai avansate cu vanzatorii din piata? Ei isi si produc local legumele sau cei mai multi le importa?
Piete din Bucuresti: Am discutat cu unii vanzatori care-si cultiva singuri marfa si o vand, iar cei care le importa specifica tara de unde le aduc pe etichetele de pret.
Restograf: Care e frumusetea pietelor din Bucuresti in comparatie cu cele din alte orase europene? Din perspectiva voastra, desigur.
Piete din Bucuresti: Credem ca frumusetea pietelor din Bucuresti o constituie oamenii: te unge pe inima sa auzi vanzatorii in limba ta strigand tot felul de rime si indemnuri catre cumparatori. Totodata, te simti bine sa mananci produse din tara ta, sau sa cumperi fructe si legume ca sa faci mancaruri traditionale. Asta e frumusetea pe care nu o gasesti in alte orase europene.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe sa ajunga si la altii. Poti sa folosesti toate informatiile din acest articol, dar nu uita sa folosesti si #restograf.