In aceeasta interactiune naturala, in care omul si cosmosul sunt parte integranta, miijloacele sintetice precum si ingrasamintele chimice sau produsele toxice nu ar trebui sa isi gaseasca locul. In acest articol fac apel la preparatele speciale produse in fiecare ferma, precum ingredientele homeopatice, ce aplica intr-un dozaj minim maximul de efect tonifiant. Respectul pe care il avem noi, oamenii pentru natura, pentru animale, pentru plante este un alt factor esential, care determina calitatea alimentelor produse, pe care noi, la randul nostru, le integram in organismul nostru.
Din pacate, in Romania nu exista nici o subventie in sprijinul celor care aleg acest tip de afacere, pentru cei care sunt interesati de agricultura naturala sau pentru cei care au ales acest tip de reconversie profesionala. In acelasi timp, este dificila gasirea acelor consumatori care impartasesc acest tip de convingeri ecologice. Dezvoltarea acestei agriculturi depinde de piata de desfacere, precum si cererea si dorinta de aprovizonare cu acest tip de produse. Cred ca realizarea unei asociatii produce multe avantaje nu numai din punct de vedere al cifrei de afaceri stabile ce poate oferi protectie fata de capriciile pietei, precum si pentru a evita de a crea un lant de intermediere in acest lant. Astfel se pot propune pe piata bunuri cu preturi interesante, producatorul putand sa lucreze fara a face compromisuri.
De ce sa nu cream in Romania, precum Franta, Italia sau Spania, marci DOC ce protejeaza si promoveaza produsele romanesti? De ce sa nu urmam exemplu acestor tari unde produsele naturale sunt precum aurul verde? Mai multe decat atat pentru exploatoarea lui ecosistemul ramane sanatos. Din nou revin asupra faptului ca Romania are un pamant fertil si toate conditiile climaterice pentru sustinerea acestei agriculturi. De ce produse de foarte buna calitate, precum trufele sau nucile sunt exportate la preturi minime si nu exista nici o protectie a pietei?
In acelasi timp, implicarea noastra ca chef in lantul alimentar poate fi determinanta si cruciala. In experienta mea profesionala de peste 30 de ani, am observat transformarea totala a produselor, acum avem din ce in ce mai multe chimicale – un simplu exemplu incercati sa vedeti diferentele cand gatiti un pui de la supermarket si unul de la tara. Cat de mult se reduc puii din marea distributie, plini de hormoni si ce diferenta este cu puii crescuti la fermele de la tara? La fel se intampla si cu celelalte produse – carnea de porc sau de vita, rosiile, capsunile. Unde este acel gust autentic din copilaria noastra? Solutia ramane micro-agricultura sau produsele agricole ale micilor fermieri.
Bucurestiul a fost supra-numit o data “Micul Paris”. De ce sa nu cream Micul Rungis? O piata de desfacere precum in Rungis, aproape de Paris. Eu cred ca Romania are capacitatea de a exporta produse de calitate, in loc sa importe.
De ce sa nu cream o piata adaptata acestor vremuri moderne?
Cateva cifre ce pot explica potentialul urias – pe o suprafata de 232 hectare, mai mult de 55000 de metri patrati sunt acoperiti. Parcarea ocupa 58 de hectare. Sunt 1600 de firme care isi desfasoara activitatea, 20 de banci implicate, 30 de restaurante – care oferta locuri de munca pentru 14000 de persoane. 28000 de vehicule vin pentru aprovizionare pe zi. Rungis aprovizioneaza 18 milioane de consumatori europemi. Toate tranzactiile sunt inregistrate electronic, controlate meticulos de catre stat. 50.000 de tone de pesti de mare, 11.000 de peste de apa dulce, carne 450.000 de tone, dintre care numai carnea 85.000 de tone; branzeturi 72.000 tone, unt 9500 tone, oua 40.000 de tone; dintre legume – rosii 105.000 de tone; pepeni 40.000 tone.
O astfel de piata de desfacere poate fi o solutie pentru iesirea din criza – un sistem ce poate crea multe locuri de munca, ce poate stimula, angaja si promova producatorii romani si produsele romanesti – relansarea sistemelor rurale, sustinerea lantului alimentar, calitate garantata pentru consumator, roman si de ce nu strain? Poate fi un intrument extraordinar de re-lansare a imaginii Romaniei pe scena internationala – produse de calitate, un sistem de control transparent ce garanteaza acest nivel de calitate, un punct de referinta in lantul agro-alimentar european.
In Italia exista slow food, in Franta asa numita “mal bouffe” – in Romania in continuare militez pentru mancarea sanatoasa, naturala si pentru sustinerea acestei revolutii culinare.
Mai jos puteti vedea cateva exemple gastronomice pe care le-am creat cu produsele romanesti.
Cred si continui sa lupt pentru recunoasterea internationala a Romaniei si a taranului roman, acolo de unde de fapt porneste totul – intr-o lume in care ceea ce este mai bun ramane inca de facut. Pe piata europeana, Romania are un cuvant de spus in agricultura si toate resursele necesare. De ce sa lansam aceasta sansa sa dispara?
Culinary regards,
David Contant
www.davidcontant.com
*