Când lumea ți se întoarce pe dos și nimic nu mai pare la locul lui, îți găsești alinarea în lucrurile familiare. Chef Alexandru Dumitru, de la restaurant Anika, ne propune o rețetă de cococi, care să ne aducă aminte de copilărie și să ne facă să ne simțim mai bine.
Nu știi ce sunt acelea „cococi”? Sunt niște turte mici, făcute pe plită, un fel de lipii. Pentru unii dintre noi, aceste pâinici au parfumul copilăriei, pentru că bunicile obișnuiau să coacă aceste turtițe mici. Le plămădeau între palme și le coceau fie pe plită, fie pe o tablă, deasupra focului.
Noi le putem face în tigaie, după rețeta propusă de chef Alexandru Dumitru, de la Anika Restaurant. Sunt sățioase și ușor de preparat. Le poți servi ca atare, sau ca sub formă de tartină pe care să pui unt, gem, ciocolată etc.
Înainte însă de a vă spune rețeta, o să vă spunem povestea restaurantului Anika și ce mai fac ei în această perioadă.
Experiențe la borcan
Restaurantul Anika s-a deschis anul acesta, în București, înainte să înceapă toată nebunia provocată de pandemie. Și a fost una dintre cele mai așteptate apariții noi din peisajul bucureștean. Chef Alexandru Dumitru și somelierul Andrei Popa sunt cei care au dat viață acestui proiect. Anika este despre mâncărurile vechi românești, despre ingrediente locale de sezon și vinurile născute pe pământurile românești. O bucătărie românească modernă, experimentală, de improvizație, care are ca punct de pornire rețete scotocite de prin cotloanele țării noastre, prin bucătăriile bunicuțelor. Probabil că de aici vine și această rețetă de cococi 😊.
Odată cu epidemia de coronavirus, care a dus la închiderea localurilor, Alexandru și Andrei au venit cu o soluție ingenioasă pentru a putea fi în continuare aproape de clienții lor, dar și pentru a putea susține afacerea în această perioadă. Astfel, până va fi din nou sigur să ne invite în restaurant, vor continua să ne ofere experiențe gastronomice, împachetate în… borcane și sticle! Mai exact, chef Alexandru Dumitru, a creat un pachet de cinci borcane cu bunătăți gourmet, gândite mai mult ca mâncare care aduce căldură și confort în suflet. Chutney de ardei capia, dulceață de ceapă și măr, confit de porc cu boia afumată, pate de ficat cu cimbru și un borcănel de miere polifloră, produsă chiar în familia lui.
La rândul lui, Andrei, somelierul in-house, va crea în fiecare săptămână o colecție de patru vinuri de la diferite crame românești, oferind clienților toate informațiile pentru a le cunoaște cu adevărat. În fiecare cutie cu vinuri se vor găsi carduri cu note de degustare și o rețetă creată de Chef Alexandru, asociată la unul dintre vinurile din colecție.
Produsele pot fi comandate sub formă de două pachete separate, de pe Facebook sau telefonic (la 0726 400 148), și livrate acasă.
Și încă ceva… „în plan este deja un parteneriat prin care vom oferi vouchere valorice, care vor putea fi achiziționate cu discount și utilizate în momentul în care deschidem ușile restaurantului publicului larg”, menționează Andrei Popa.
Rețetă de cococi în tigaie
Revenim la turtițele noastre, ne suflecăm mânecile și ne punem pe treabă! Așadar, să vedem ce ne trebuie…
Ingrediente:
- 500 g făină cernută
- 7 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
- 340 ml apă călduță
- 10 g sare
Mod de preparare:
- Amestecă drojdia cu apa călduță.
- Separat, amestecă făina cu sarea.
- Toarnă apa cu drojdie peste făină și amestecă până se formează un aluat omogen. Lasă-l la dospit timp de o oră, într-un bol uns cu ulei, de preferat într-un loc călduț.
- Scoate aluatul pe masă (pe care ai presărat făină în prealabil) și împarte-l în 8 bucăți egale. Întinde fiecare bucată cu făcălețul, până capătă formă.
- Încinge tigaia la foc mediu și pune cocoacea (fără ulei), având grijă să nu o arzi. E suficient dacă o ții 3-4 minute pe fiecare parte. La nevoie, poți reduce focul.
Să ne scrii și să ne spui cum au ieșit, ok? 😊
Poftă bună!