Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > O degustare rara: vinurile Levantului de la Chateau Musar
  • Arhivă articole

O degustare rara: vinurile Levantului de la Chateau Musar

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 19 februarie, 2015
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Degustare de Chateau Musar la RanaCand ma gandesc la Liban, imi vin in minte cinci cuvinte cheie: istorie, multiculturalism, francofonie, gastronomie si vinuri. Libanul este relativ tanar – republica s-a nascut aici abia in 1920, dar aceste tinuturi au o istorie veche de 7000 de ani. Fenicienii, romanii, otomanii si francezii au ocupat, rand pe rand, acesta parte a lumii. Prin urmare, nu e de mirare ca, la momentul actual, Libanul este impartit, din punct de vedere religios, intre crestini (35%) si musulmani (65%). In afara de araba, franceza este cea de-a doua limba a libanezilor, asta daca nu luam in considerare engleza, care devine din ce in ce mai populara. Prin urmare, in ultimul secol, gastronomia si vinurile locale au fost semnificativ influentate de sorgintea francofona a Libanului.

Sunt convins ca oricine a intrat intr-un restaurant libanez a ramas uimit de varietatea si farmecul gastronomiei locale: Zeitoun (salata de masline), Fattoush (salata asortata), Tabbouleh (salata de patrunjel si grau), Moutabbal (pasta de vinete), Houmous (pasta de naut), Baba Gannouj (salata de vinete cu rosii si patrunjel), Labneh (crema de iaurt), Ras Asfour (carne cu sos de rodii), Falafel (chiftelute din naut), Kebbeh (chiftelute din carne), Kashta (caimac cu miere si fistic) sau Baclava (da, au si libanezii asa ceva!). Toate aceste feluri de mancare spun multe despre cultura Libanului.

Si abia acum ajungem la subiectul arzator al acestui material: vinurile libaneze. Sunt convins ca nu prea multa lume stie “cu ce sa mananca” ele. Sincer, nici eu nu stiam mare lucru pana saptamana trecuta, cand am avut ocazia sa fiu invitat, la resedinta ambasadorului Libanului la Bucuresti, de catre Halewood Romania, importatorul in Romania a vinurilor libaneze de la Chateau Musar. Pe ordinea de zi a serii a fost degustarea vinurilor producatorului libanez, a carui crama este situata in Ghazir, la 25 km nord de capitala Beirut, dar a carui podgorie se afla la 35 de km spre est, peste munte, in Bekaa Valley, la 1000 m altitudine.

Prezentarea celor 9 vinuri, 6 rosii si 3 albe, a fost facuta de catre Marc Hochar, proprietar al domeniului Chateau Musar si fiu al regretatului Serge Hochar. Ordinea de degustare a fost una neobisnuita: mai intai rosiile si apoi albele. Mai mult, toate vinurile albe au fost servite la temperatura camerei. Marc ne-a asigurat ca asa e bine si, mai ales, ca ne-ar fi fost imposibil sa mai gustam vinurile rosii daca am fi inceput cu albele. Pana la urma i-am dat dreptate: vinurile albe de la Chateau Musar sunt atat de dense si intense incat nu prea poti sa mai bei altceva dupa.

Prin urmare, am inceput cu rosiile, toate, cupaje din trei soiuri: Cabernet Sauvignon, Carignan si Cinsault, vinificate separat in vase de beton, maturate in baricuri de stejar (1 an) si apoi asamblate si invechite in sticla (4 ani). De la recoltare si pana la punerea in vanzare a vinului trec nici mai mult nici mai putin de 7 ani. In mod evident, la Chateau Musar timpul se scurge altfel decat in lumea vinului cunoscuta noua. Sub atenta supraveghere a lui Marc Hochar, am parcurs o verticala de vinuri rosii din 6 ani: 2009, 2007, 2003, 2001, 1998 si 1988 (!). Am fost absolut impresionat de prospetimea vinului din 1988 (27 de ani!). Cu toate acestea, favoritul meu a fost Chateau Musar Red 1998, caruia i-am acordat un punctaj de 95/100. Oricum, niciun vin rosu nu a fost sub 87/100. N-am sa fac aici note de degustare, dar pot spune ca rosiile de la Chateau Musar sunt, stilistic vorbind, ca o sinteza a vinurilor din Bordeaux, Languedoc si Cotes du Rhone, dar totusi fara sa semene cu ceva anume. Sunt pur si simplu altceva.

Precum ziceam mai sus, dupa rosii au urmat albele, decantate si servite la temperatura camerei. Surpriza de proportii: vinurile, chiar si in aceste conditii aproape imposibile, s-au prezentat impecabil. Chateau Musar White este obtinut din doua soiuri locale prefiloxerice cvasi necunoscute: Obaideh (stramosul Chardonnay-ului) si Merwah (stramosul Semillon-ului). Vinul este maturat doar 9 luni in baricuri vechi de stejar si, cu toate acestea, are un potential de invechire fabulos: 40-50 de ani. Ca sa ne convinga, Marc Hochar ne-a oferit o verticala de vinuri albe din 3 ani: 2006, 2003 si 1989 (!). De data asta, a fost evident pentru toata lumea ca vinul, cu cat era mai batran, cu atat era mai cuceritor. Prin urmare, favoritul meu a fost Chateau Musar White 1989 (26 de ani!) caruia i-am acordat un punctaj de 93/100. Daca o sa ma intrebati ce gust are acest vin, o sa va spun ca e cameleonic: pe masura ce sta in pahar, pe masura ce nu-l mai recunosti. Este, cu siguranta, un vin din categoria “acquired taste”, pe care orice amator avizat ar trebui sa-l incerce macar o data in viata.

In final, dar nu in cele din urma, vreau sa remarc ambientul absolut special si oarecum exotic in care a avut loc degustarea. Excelenta Sa Ambasadorul Libanului, Rana Mokaddem, este o doamna (atat la propriu cat si la figurat) care are resedinta intr-o vila discreta, situata pe strada Rabat, la numarul 20. Interiorul este o perfecta combinatie intre spiritului arabesc si cel frantuzesc: lambriuri si podele din lemn impecabil lacuite, mobila interbelica acoperita cu splendide milieuri (da, da!), lampi discrete la tot pasul, obiecte decorative levantine din marmura colorata, lemn incrustat si ceramica pictata. Mi-au placut mult sofisticatele aranjamente florale (naturale!) care te faceau sa uiti ca afara suiera un vant rece, de iarna. Pe scurt, un interior care nu avea nimic opulent, dar care te fermeca fara sa vrei.

Cred ca toti cei prezenti la aceasta seara s-au simtit ca niste printi si printese din Levant, iar vinurile de la Chateau Musar ne-au reamintit ca, pe taramul unde curge “lapte si miere”, Isus, la nunta din Cana Galileei, a transformat pentru prima oara apa in vin.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Chateau Musar
  • vin libanez
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.