Poate te va surprinde (neplăcut), dar anual aruncăm peste 2,55 milioane de tone de mâncare. Noi, românii. Și nu este vorba doar de noi, ci de toate țările mai mult sau mai puțin dezvoltate. Cu puțină atenție, însă, ne putem schimba obiceiurile așa încât să evităm risipa alimentară.
Risipa alimentară – un obicei păgubos atât pentru buzunarele noastre, cât și pentru mediu. Toate alimentele care ajung la gropile de gunoi produc gaze cu efect de seră, iar acestea se infiltrează, se produc incendii spontane și ajung inclusiv în atmosferă, în aerul pe care îl respirăm. În plus, cu toții ştim că, lunar, cheltuim mai mulţi bani pe mâncare decât pe orice altceva. Aşa că, de câte ori arunci mâncare, arunci practic banii pe fereastră.
Poate fi evitată risipa alimentară?
Da, cu siguranță că da. Este suficient să vrei acest lucru și să faci unele modificări în obiceiurile pe care (poate) le ai.
Nu te-ai surprins niciodată uitându-te la mama sau bunica ta și să te miri de cum sunt în stare să păstreze până şi o mică bucăţică de folie de aluminiu pentru a o refolosi? Asta în timp ce tu nici nu stai pe gânduri când vine vorba să arunci o lămâie tăiată de două zile (când ai putea, de exemplu, să razi coaja pentru prăjituri şi miezul să-l amesteci, bucăţele, cu miere – remediu pentru).
Dacă şi tu eşti ca mine, înseamnă că arunci mai multă mâncare decât ţi-ar plăcea să recunoşti. Problema mea cea mai mare este că am multe recipiente mici care-mi umplu frigiderul cu tot felul de chestii, de care pur şi simplu uit, iar când le găsesc, trebuie să le arunc. E frustrant şi promit mereu să fiu mai atentă. Dar nu mă-nvăţ minte!
Aşa că, hai să facem un plan de salvare a mâncării!
Planifică-ți mesele
Când mergi la cumpărături, nu pune în coș tot ce-ți cade în mână. Sau tot ce este la promoție, doar de dragul ei, de a nu pierde ocazia de a cumpăra mai ieftin. Este posibil să nu ai nevoie de acele alimente, între timp ele să expire și să le arunci. Înainte de a merge la cumpărături decide ce vei găti în următoarele zile.
Mergi la cumpărături cu o listă
Lista de cumpărături nu trebuie privită ca un ajutor pentru că ai o memorie slabă. Lista este importantă pentru că, respectând-o, vei cumpăra doar ceea ce îți trebuie și vei consuma cu adevărat.
Înainte de a merge la cumpărături, verifică-ți cămara și frigiderul. Nu te baza pe memorie, că știi exact ce ai în casă. S-ar putea ca memoria să te înșele și să ai surprize când te întorci de la cumpărături, constatând că unele alimente le aveai deja. Riscul este să fii tentat să le arunci, pentru a le înlocui cu unele proaspete sau abia cumpărate.
Nu lăsa mâncare în farfurie
E drept, să gătești cantitatea exactă de care ai nevoie este o provocare. Cel mai adesea îți rămâne mâncare după ce „te-ai plictisit” de ea. Dacă nu este alterată, n-ai niciun motiv să nu o mănânci. Gândește-te la cei pentru care mâncarea este un lux și nu o pot avea zilnic! Când este vorba de „resturi” de mezeluri sau brânzeturi, pune-ți creativitatea la treabă și născocește preparate atractive. Poți face pizza, pateuri, salate asortate cu ce mai ai prin frigider.
Mănâncă întâi legumele/fructele care își schimbă aspectul
Fiecare legumă sau fruct are… vremea lui, iar odată cules, pe măsură ce trece timpul, el se… „urâțește”. Imediat ce începi să observi astfel de modificări, înainte de a se degrada de tot și a nu mai fi comestibile, consumă-le! Taie partea afectată și mănâncă ce este încă bun. Și încă ceva… Mănâncă și tulpinile. Multe legume au părți care în general nu sunt folosite la prepararea mâncărurilor. Tulpinile de broccoli, de conopidă sau țelină, de exemplu, sunt tăiate, deși sunt fără îndoială partea cea mai delicioasă. Același lucru este valabil și pentru verdețuri precum pătrunjelul, mărarul sau leușteanul.
Folosește un aparat de curățat
Poate că ai observat, dar atunci când cureți o legumă sau un fruct cu cuțitul, iei și o parte destul de consistentă din pulpă. Dincolo de faptul că unele dintre fructele pe care le curățăm este de fapt recomandat să le consumăm cu tot cu coajă (chiar și unele legume, cum ar fi dovleceii!), poți evita risipa alimentară curățându-le cu un dispozitiv special. Instrumentul respectiv se găsește cu ușurință în magazine în cadrul raioanelor dedicate ustensilelor de bucătărie, este ieftin și este de un real ajutor inclusiv pentru economia de timp, nu doar de „materie primă”.
Depozitează corespunzător alimentele
Atunci când alimentele sunt depozitate corespunzător, le vei prelungi valabilitatea și vei avea mai mult timp la dispoziție să le folosești.
Păstrează ordinea în locurile de depozitare
Cămara, frigiderul, dulapurile, trebuie să fie în permanență curate și organizate. Dacă nu poți vedea ce ai în ele, este cel mai probabil să nu reușești să le folosești, să cumperi altele și pe cele din stoc să le arunci. Și ar fi păcat…
Pune la vedere ce trebuie consumat mai întâi
Bucătarii profesioniști au o regulă de aur pe care o respectă întotdeauna. Învață de la ei! Când vii de la cumpărături și le descarci pentru a le pune pe fiecare la locul ei, mută în față acele alimente mai vechi, pe care le ai, așa încât să le vezi când te apuci de gătit și pe ele să le folosești primele. La fel e bine să faci și cu coșul/bolul cu fructe: cele abia cumpărate vor sta sub cele pe care le aveai deja. Sau, dacă există „riscul” ca cei ai casei să nu aibă obiceiul de a mânca ce este deasupra, ia în considerare lipirea unor stickere pe care să fie precizat „Mănâncă-l pe acesta mai întâi!” Sau poți institui un consemn al familiei, de care să știe toată lumea, cum ar fi marcarea fructelor de consumat primele cu niște mici buline colorate din hârtie.
Încrede-te în simțurile tale
Orice aliment are o dată de expirare. Sigur, este corect să ții cont de ea, dar învață să ai încredere și în simțurile tale pentru a-ți da seama dacă un aliment mai este sau nu bun pentru consum. De exemplu, multe lactate sunt bune pentru consum și câteva zile după data expirării, iar ouăle păstrate la frigider sunt bune timp de mai multe săptămâni.
Fii creativ în bucătărie
Dacă te-ai apucat să gătești și când ai ajuns pe la jumătatea rețetei descoperi că îți lipsește un ingredient, nu lăsa totul baltă ca să te duci la magazin și să-l cumperi. Înlocuiește-l cu ceva ce ai prin casă. N-ai cartofi dulci? Pune morcovi! N-ai busuioc proaspăt? Pune pătrunjel verde! N-ai ricotta? Pune ce brânză ai în frigider – telemea de vacă, de oaie sau de capră! S-ar putea chiar să ai o surpriză foarte plăcută și preparatul tău să fie mai bun și mai interesant decât cel pe care l-ai fi obținut respectând cu sfințenie rețeta. În felul acesta vei căpăta și încredere în tine pentru a experimenta pe viitor alte improvizații de acest gen. Mai mult, vei avea curaj să creezi chiar tu rețete cu ce ai prin frigider.
Servește porții mai mici
Imitând modelul american, și la noi farfuriile sunt din ce în ce mai mari. Dar asta nu înseamnă că ele trebuie să fie și umplute. Din două motive: o dată pentru că te vei simți cumva obligat să mănânci tot din farfurie iar cu timpul vei avea probleme cu greutatea, iar pe de altă parte, dacă nu mănânci tot, ce îți rămâne ajunge la gunoi, nu?! Deci faci risipă alimentară. Pune porții mici chiar dacă farfuriile sunt mari, și dacă nu te-ai săturat, îți mai poți pune și după aceea cât consideri că mai ai nevoie pentru a te simți sătul. Politica pașilor mici, cum ar veni…
Conservă ce nu mai consumi
Ai prea multe fructe? Transformă-le în compot sau gem ori depozitează-le în congelator și folosește-le pentru smoothie, de exemplu. Surplusul de castraveți poate fi pus la murat, ardeii grași, dovleceii, morcovii, țelina, păstârnacul etc pot fi tocate și depozitate în pungi, la congelator. Ardeii iuți pot fi uscați. Chiar și mâncarea gătită poate fi păstrată, în caserole, la congelator. Important este să nu uiți să pui etichete și să le datezi.
Și încă ceva:
- Donează, nu arunca! Întotdeauna se va găsi cineva care să se bucure de ceea ce tu ai arunca. Și nu pentru că nu mai este bun pentru consum ci pentru că ai prea mult. Și nu e vorba doar de oameni ci și de animale, fie că sunt animale care cresc în gospodărie, animale de companie sau din adăposturi.
- Fă-ți un meal planning de care te poți ține. Georgiana Ilie te învață cum să faci asta, pas cu pas (de la idei, organizare și rețete) în newsletterul ei.
- Cumpără la preț redus. Un start-up românesc te ajută să faci asta. Ei au lansat aplicația bonapp.eco prin care poți economisi până la 80% la achiziția de alimente. Sunt 35 de afaceri afiliate din București – supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, magazine, brutării, cafenele și hoteluri.
Citește și: