Nu-i așa că și „zidul” tău de pe Insta sau Facebook a fost invadat de câteva zile cu poze cu mucenici? De parcă nu era și așa destul de greu de ținut pofta în frâu până pe 9 martie… Dar acum așteptarea a luat sfârșit, așa că putem savura pe îndelete „optulețele” delicioase. Uite câteva locuri unde am găsit mucenici buni în București.
Ție care îți plac? Mucenicii moldovenești sau muntenești? Bine crescuți, pufoși și aromați, sau în zeamă înmiresmată și cu multă nucă? La noi în casă se mănâncă și de un fel și de altul – după tradiția adusă de fiecare. Dar nu mă plâng – îmi plac și unii și ceilalți la fel de mult. Cu timpul, din păcate, nu stau la fel de bine. Așa că, dacă n-am timp să-i fac, merg să cumpăr gata făcuți. Măcar așa știu sigur că sunt ce trebuie. Și am zis că poate nici tu n-ai timp, sau poate nu-ți ies așa cum ai vrea. Caz în care n-ar strica să dai o fugă pe la unul din locurile de mai jos și să-ți faci pofta ce-ai poftit.
De ce unii fac mucenici copți și alții mucenici în zeamă?
Păi totul pornește de la tradiții, în funcție de specificul zonei. În Moldova, mucenicii (sau brădoși, sfințișori ori măcinici, cum li se mai spune) se fac din aluat de cozonac, împletiți, copți și apoi unși cu miere, dați cu nucă și însiropați. În Muntenia, mucenicii au aceeași formă de 8, dar sunt micuți și se fierb într-o zeamă cu tot felul de arome, apoi se servesc cu nucă măcinată și scorțișoară.
Ambele tradiții pornesc de la o poveste. Pentru că pe 9 martie se prăznuiesc cei 40 de Mucenici din Sevastia. Legenda acestora vine de prin anul 320 și spune istoria a 40 de soldați, aflați sub conducerea voievodului Agricolae. Pentru că nu au vrut să renunțe la credința lor creștină, comandatul lor a pus să fie întemnițați și torturați timp de 8 zile. Pentru că în continuare nu s-au supus dorinței lui, voievodul a poruncit să fie aruncați în lacul Sevastia, ale cărui ape erau aproape înghețate. Însă o minune a făcut ca apa lacului să se încălzească și 40 de cununi strălucitoare s-au coborât deasupra capetelor lor. Așa că a doua zi au fost scoși vii din apă, iar de furie Agricolae a poruncit să li se zdrobească fluierele picioarelor și să fie lăsați să moară. Tradiția spune că pe 9 martie, Sfinții Mucenici se adună pentru a dezgheța pământul și a aduce căldura, bătând cu ciomegele în pământul înghețat.
În Moldova, mucenicii iau forma cifrei 8, formă antropomorfă a echilibrului cosmic și o stilizare a formei umane. În Muntenia, mucenicii sunt fierți în zeamă simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Această zi se suprapune cu o altă legendă, a Babei Dochia, care moare pe 9 martie și se transformă în stană de piatră. Astfel se face trecerea de la iarnă la primăvară – se încheie zilele reci ale babelor și se trece la cele calde, ale moșilor care marcau începutul anului agrar.
Dar să revenim în zilele noastre…
De unde cumperi mucenici gustoși în București
Pe 9 martie sunt mari șanse să găsești pe la patiseriile de colț de stradă mucenici. Sau pe la cofetării. Dar mai sunt și unele locuri pentru care merită să te abați din drum dacă vrei să mănânci niște mucenici buni de tot. Uite ce-ți recomandăm noi.
Pain Plaisir
Umblă vorba că printre cei mai buni mucenici din oraș se numără și cei de la Pain Plaisir. Copți în inima orașului, cu inimă din aluat de cozonac și straie de miere, brodate cu nucă, sunt delicioși, trebuie să recunoaștem. Nu sunt foarte însiropați, așa că, dacă preferi deserturile care nu te „leșină” cu dulcele lor, ar putea fi varianta pe gustul tău.
Zelateria
Dacă și tu ești ca mine, ba vrei copți, ba în zeamă, să știi că la Zelateria (fosta Zexe Braserie) mucenicii moldovenești fac echipă bună cu cei muntenești, aromați și cu nuci caramelizate. Orice alegere faci, nu dai greș. Sau mai bine încerci ambele variante. Îi găsești în Aviatorilor 65.
Grain Trip
Și la Grain Trip revin mucenicii în vitrină. Pregătesc aceleași bunătăți pe bază de maia ca anul trecut, și anume… Vin cu mucenicul tradițional, din brioche cu maia, sirop aromat și crumble de nucă. Plusează cu „mucessantul” (mucenic + croissant), bazat pe croissantul lor cu maia, sirop aromat și crumble de fistic (o rudă îndepărtată a baclavalei). Pe acesta din urmă îl au și în varianta vegană – cu aceleași componente ca „fratele” său, dar 100% pe bază de plante.
Love You Choux / Livrez Fericire
Putem spune cu mâna pe inimă că sunt printre cei mai buni mucenici din București. „Mucenicii din Rai” le zice și chiar sunt… dumnezeiești! Pe lângă faptul că au niște dimensiuni mai mult decât generoase, au și un gust irezistibil. Secretul? Sunt îmbăiați în miere și înveliți în nucă rumenită (pisată ceva mai mare, să se simtă), ceea ce îi face imposibil de refuzat. De fapt, Mucenicii din Rai sunt niște cozonaci Grăsuți mai mici, cu extra nucă, scortișoară și miere. Dacă ai încercat cozonacii lor, atunci îți imaginezi deja cam cât de buni sunt și mucenicii! Îi pregătesc zilnic, până pe 16 martie și îi poți comanda sau pe site, ori servi în locație.
Tartelicious
Ce zici de o alternativă la clasicul mucenic? La Tartelicious toată săptămâna este despre ei. Acest haos plăcut in jurul mucenicilor. Și fac o duminică specială – deschid câteva ore doar pentru ei., ca să ne putem face maratonul ăla anual (cum zic ei). Au varianta de mucenici moldovenești cu aluat de babka, însiropați cu miere și cu multă, au și variante de mucenici muntenești, în zeamă cu gust de copilărie, daar mai au și varianta „reinterpretată”. Mucenici Catalinești, adică moldoveneștii plus cremă de mascarpone cu portocală. Poți să faci rezervare, dacă vrei.
Le Chat Gourmand
Ai încercat deserturile lor? E o cofetărie din Băneasa (pe str. Ficusului), cu profil franțuzesc. Au produse de viennoiserie excelente, prăjituri extrem de fine și delicioase! Și fac totul de la zero la ei în laborator, fără amelioratori sau coloranți. Acum, mucenicii nu sunt ei franțuzești, dar pentru că au vrut să respecte tradiția, și-au făcut loc în meniu zilele acestea. Și sunt fooarte buni! Din aluat de cozonac, făcuți cu unt, coajă de lămâie și portocală, cu portocală confiată, nucă, scorțișoară și miere, sunt pufoși, însiropați și foarte gustoși!
House of Cravings
Pentru ei îți spun din start că trebuie să te pregătești. Adică să dai comandă. Dar meeeerită să-ți pui reminder pentru asta!
La House of Cravings mucenicul moldovenesc este o adevărată operă de artă culinară: pufos și aerat, cu o coajă ușor crocantă, aurie și strălucitoare. Aluatul este extrem de aromat, dospit la rece peste noapte (vreo 12 h), apoi împletit ca la babka. După ce s-au copt, îi însiropează cu miere, vanilie și tot felul de arome, să fie suculenți, apoi sunt tăvăliți în nucă, să aibă un strat zdravăn. Au două variante: una cu nucă, scorțișoară, portocală și miere, și alta cu fistic, trandafir, lămâie și miere. Încă ceva: porția e mare (undeva la 350 g). Și vor fi produși artizanal, la comandă, doar pentru 9 martie (trebuie să dai comandă pe WhatsApp). Să ne spui tu apoi dacă nu sunt printre cei mai buni mucenici din București!
Lingurițe Dulci
Ok, dintre toate locurile pe care ți le arătăm azi, cred că aici ai să găsești cea mai mare varietate de mucenici. Se pleacă de la rețeta clasică de mucenici moldovenești, iar la final se întâmplă magia. Unii rămân așa, pe clasic – însiropați, aromatizați cu portocală naturală, plini de nucă și super pufoși. Alții însă, se trezesc glazurați de la un cap la altul și umpluți cu tot felul de creme fine. De exemplu, poți lua mucenici cu inserție de fistic, ori pralină, cu inserție de căpșuni, sau chiar mucenici în stil Dubai (cu cremă de pralină, kataif și fistic). Ții post? E ok, au și varianta de mucenici de post, așa că îți poți face pofta.
Îi poți cumpăra la bucată, în cutie de patru sau de nouă mucenici.
Ana Pan
Încă de pe la începutul lunii februarie au apărut mucenicii și la Ana Pan. Știau ei că ne plac mult și s-au gândit să ne dea mai mult timp să ne bucurăm de ei. Făcuți (evident) cu aluat de cozonac, bogat însiropați cu miere și lămâie și cu un strat generos de nucă, sunt echilibrați, pufoși și gustoși. Au și varianta de mucenici vegani. Și îi poți comanda la bucată, sau la cutie de patru ori de opt mucenici.
Anul ăsta au venit și cu o noutate care arată taaare apetisant. Eu, cel puțin, mi-am trecut pe listă să o încerc. În colaborare cu Tazz, Chef Roxana Blenche ne propune cutia cu 2 mucenici creați din aluat tradițional marca Ana Pan (de Pastry Chef Mirela Cata), dar cu un… twist. Când mucenicii sunt abia scoși din cuptor, încă aburinzi, se scufundă în sirop dulce și apoi sunt presărați cu nucă, fistic și zmeură liofilizată. Deasupra vine touch-ul final: crema de fistic. Vor fi disponibili începând cu data de 6 martie.
Casa del Pan
Daniel este brutar profesionist, recunoscut pentru expertiza lui în comunitatea HoReCa la nivel național și internațional. Casa del Pan este brutăria lui, unde pregătește tot felul de pâinici gustoase, din ingrediente 100% naturale, dar și ale bunătăți artizanale. De curând, alături de Ioana Romanescu (Pastry Chef premiat și fondatoare Cupcake Philosophy), au organizat un Atelier de Mucenici. A fost o ocazie grozavă pentru cei care au participat să afle tot felul de secrete – de la pregătirea aluatului, la frământare, dospire, coacere, însiropare și multe altele. Nu-i nimic dacă n-ai reușit să ajungi, pentru că zilele acestea găsești mucenicii la Casa del Pan, făcuți exact așa cum trebuie!
Înainte de a te lăsa cu frumușeii de mai sus, vreau doar să-ți mai spun că zilele acestea găsești mucenici buni și la Mara Mura, sau chiar în cafenele precum Mabó cafe ori Sahar. Iar dacă treci cumva pe la Ierbar, musai să încerci desertul: mucenici grozavi, delicioși și pufoși, serviți cu o cremă delicioasă!
Tu de unde ai mai mâncat cei mai buni mucenici din București? (Și să nu zici „La mama acasă”, că aia știm 😊)