E clar ca multe localuri noi se vor a fi hype inainte sa-si castige aceasta categorisire. Reteta succesului ar fi in linii mari un design si o atmosfera moderne, o alta idee de abordare a mesei, atragerea unei clientele ce apreciaza un astfel de loc si nu in ultimul rand comunicarea.
Piata clujeana a bistrourilor ce pun in valoare mai intai calitatea mesei inainte de design interior si comunicare este inca la inceput. Cum ele apar si dispar la fel de repede, ideea unui nou local incepi sa o privesti cu rezerva. Dar daca acesta se doreste “nefumator, mancare simpla si delicioasa, produsa cu cele mai bune ingrediente organice de la producatori locali“, atunci nu poti decat sa te bucuri. Am fost astfel in vizita la noul Mint Bistro, in Cluj Napoca, “restaurant cu mancare sanatoasa”.
Primul contact l-am luat sambata la brunch si, pentru a ne face o idee mai clara, ne-am intors la masa si intr-o zi lucratoare. Fiind deschis de putin timp, din luna mai, spatiul are (dez)avantajul noului, de unde si o atmosfera usor sterila. Influenta nordica e evidenta, de la culori, la vesela (Ikea), influenta tot mai des prezenta in Cluj, cel putin la design-ul restaurantelor.
Canapeaua este confortabila, mesele si scaunele poate mai putin. Ambiantei interioare ii lipseste insa pe langa muzica (ca intensitate, a evoluat intre surdina si slab) acel ceva, un feeling ce da importanta unui local si-ti impregneaza memoria. Si lipsa nu a a fost echilibrata de persoana ce ne-a servit, servirea si informatia acestuia nefiind la inaltimea a ceea ce se vrea la Mint. Putin instruit si laconic in oferirea de informatii despre meniu, dar si cu un chef redus de a ne deschide pofta si papilele la consum.
La brunch am avut parte de pancakes (crema de mascarpone si afine), tortilla (rosii, dovleac, ochiuri si fasole) si un preparat cu ochiuri (din nou), branza de capra, mozarella si spanac sotat. Am terminat cu o tarta de caise si inghetata de vanilie. Fara a face noi descoperiri gustative, a fost bun, semn ca ingredientele erau in mare parte proaspete si gatite pe loc (inghetata sigur nu). In ziua de astazi, e de apreciat.
La urmatoarea vizita, am luat supa de rosii, salata capreze, paste cu rosii si busuioc si tarta de visine (din gradina proprie). Ca si in cazul brunch-ului, am avut aceeasi concluzie gustativa, desi nu am inteles de ce se insista asa mult pe rosii, nefiind inca super gustoase (de sera). Probabil, piata cere tot mai mult produse in extra sezon.
Per ansamblu, ideea localului este de incurajat si, chiar daca Mint Bistro nu si si-a trasat foarte clar calea, speram ca se vor face eforturi in continoare. Asta si in contextul in care e greu de spus daca este o moda actuala cu bistro-uri (tot mai) sanatoase, bio, raw, vegan sau chiar o tendinta de fond. Clientela este ultraconectata, dar se pare ca face cu greu diferenta intre o rosie de sezon si una de sera.
Mint Bistro
str Gheorghe Sincai 11, Cluj Napoca
0746 213 394