O degustare de vinuri este ca o piesa de teatru. Scenariul este foarte important, este scris de producatorul de vinuri care initiaza proiectul impreuna cu echipa din locatia care gazduieste evenimentul. Scenariul trebuie sa permita regizorului sa gaseasca solutii creative care sa ofere invitatilor emotii in minte si suflet. Regizorul cunoaste crama care a dat viata vinurilor prezentate, discuta cu producatorul, propune asocieri si comunica foarte bine. Acum “Povestea vinului” a prins viata si trebuie pusa in scena. Sala in care se joaca piesa trebuie sa fie primitoare. Mesele sunt pregatite pentru oaspeti cu paharele potrivite, cu frapiere si bineinteles cu cele necesare pentru preparatele culinare care acompaniaza fiecare sortiment de vin. La aceste evenimente se creeaza o atmosfera de familie, oamenii sunt deschisi, comunica cu gazdele si participa cu placere la tot ce se intampla. Invitatii stau in jurul amfitrionilor, dar uneori invitatii stau la masa si gazdele trec pe la fiecare invitat.
Cine sunt spectatorii? In general participa cei care vin regulat la astfel de evenimente pentru ca sunt interesati de asocierea propusa si vor sa se intalneasca cu alti prieteni ai vinului, dar sunt si curiosi care vor sa invete despre vinuri. Se pun intrebari, se dau explicatii pe intelesul tuturor si se deapana amintiri despre vinuri.
Epoca Steak House este aproape de Centrul Vechi al Craiovei, pe o strada cu case vechi boieresti. O terasa frumoasa si interiorul restaurantului te inspira sa participi la evenimente si sa stai la un pahar de vorba cu prietenii.
Jakob Hausmann, master in culinary art, proprietarul restaurantului Mica Elvetie din Bucuresti, este consultantul acestui restaurant din capitala Baniei. Ne-am intalnit bineanteles cu ocazia unei degustari de vinuri si mi-a povestit cu bucurie despre provocarea pe care a acceptat-o, despre meniul pe care l-a propus clientilor din Craiova, despre echipa pe care a format-o dar si despre prietenia care s-a legat intre el si proprietarii restaurantului. Alege legume si fructe proaspete, furnizorii sunt alesi cu multa grija si mi-a povestit ca meniul propus sa insoteasca vinurile pentru acest eveniment a presupus doua zile de pregatire.
Jakob Hausmann are un respect pentru client pe care il insufla si celor cu care lucreaza. Se informeaza cine participa la eveniment si asaza alaturi la aceeasi masa pe cei care au mai fost la evenimente similare dar si pe cei care nu au mai participat. De asemenea, daca sunt straini invitati aduce alaturi de ei si romani pentru ca se stie ca la un pahar de vin se leaga prietenii. In Bucuresti organizeaza lunar la restaurantul Mica Elvetie din Centrul Vechi evenimentul “Vinurile romanesti fac o calatorie culinara in jurul lumii”. Cunoaste cramele, cunoaste proprietarii lor si ii invita sa povesteasca. Pana in prezent au fost invitate cramele Stirbey si Domeniile Samburesti.
Imi place sa particip la degustarile de vin si imi place sa fiu si organizator. Mancarea din Oltenia este foarte putin cunoscuta, asa ca i-am propus sa organizam evenimente dedicate acestei zone la restaurantul Epoca Steak House din Craiova si la Bucuresti in Centrul Vechi. Gastronomia este inclusa in patrimoniul imaterial al umanitatii si vinurile din Oltenia sunt premiate la concursurile internationale. Bineinteles ca toata lumea stie ca in Craiova sunt multe evenimente culturale internationale si cei care participa vor sa cunoasca gastronomia si vinurile din Romania. Craiova – Capitala Culturala Europeana 2021