De Ziua Femeii am vrut să profităm de moment și să celebrăm și noi câteva doamne ale bucătăriei românești! Femei care merită toată aprecierea pentru talentul și pasiunea cu care își fac meseria și despre care, poate, ar trebui să vorbim mai des decât o facem! So… meet the Lady Chefs!
Multe femei au avut greu de luptat, ani de zile, cu ideea că „locul femeii e la cratiță”. Dar, culmea, lucrurile stăteau diametral opus dacă venea vorba de HoReCa! „O femeie să reușească într-un restaurant?? Nuuu… e prea greu! E un domeniu dominat de bărbați!”.
Din păcate, încă avem de luptat cu prejudecățile și de multe ori o prezență feminină în top management nu este luată în serios. Da, e adevărat: o bucătărie profesională implică multă muncă, anduranță, presiune. Dar implică și multă creativitate, finețe, organizare. Ospitalitatea trebuie să fie și caldă, primitoare… Și poate cu atât mai mult trebuie să apreciem și să recunoaștem meritele acelor femei care n-au au făcut un pas în spate și nu au renunțat până nu și-au îndeplinit visul!
Astăzi vrem să îți facem cunoștință cu (doar) câteva dintre ele. Din start ne vom face „mea culpa” și vom începe prin a spune că sunt multe alte doamne talentate care ar merita menționate. Dar cu siguranță vom avea și alte ocazii de a-ți vorbi despre ele!
Momentan, o luăm în ordine alfabetică în ceea ce am putea numi episodul 1 din „Meet The Lady Chefs”!
15, Doamne, și toate talentate!
Alexandra Blaș
Chef, mama la Pickles 😊
Cine ar fi avut curajul să deschidă chiar în pandemie un local? Ei bine, Alexandra! Și nu orice fel de local, ci unul cu un meniu aparte, unde murăturile prăjite sunt vedete!
La bază e jurnalist și om de comunicare, dar era pasionată de mâncare. Și-a făcut un blog și a început să gătească, să pune poze și să-și pună în practică pasiunea. În 2014 a făcut un curs de bucătari la un hotel din București, apoi a decis să plece la Londra să practice meseria și să învețe mai multe. A gătit 5 ani în restaurante mari – a pornit de jos și a ajuns bucătar-șef prin multă, multă muncă! Dar pentru că îi era dor de casă și de prieteni, cu puțin timp înainte de pandemie s-a întors în România să își deschidă propriul business. Și a avut o idee originală: să deschidă un loc unde să poți veni după o seară petrecută cu prietenii (și ceva mai multe pahare de alcool la bord), să te dregi din mahmureală la o porție de murături. Prăjite. A avut conceptul, a găsit locația din Vasile Lascăr și s-a apucat de treabă! Astăzi e unul din cele mai cool locuri din București (așa ca ea 😉), în jurul căruia s-a format o frumoasă comunitate. Și nu, nu au doar murături în meniu, ci și o mulțime de alte chestii delicioase – de la calamari prăjiți, în chiflă, la aripioare picante, și sandwichuri delicioase (cum e faimosul kimcheese).
Roxana Blenche
Chef
Pe Roxana am cunoscut-o prima oară în sezonul 8 al emisiunii Chefi la Cuțite, când a făcut parte din echipa lui Florin Dumitrescu și a ajuns în marea finală. Călătoria ei culinară a început într-un restaurant de fine dining din Baia Mare, alături de chef Michael Pascale. La vremea aceea era în anul 4 de facultate și studia să devină inginer zootehnist. Dar și-a urmat pasiunea și a devenit bucătar chef la doar 23 de ani. A ajuns finalista la S. Pellegrino Young Chef 2020, a lucrat în restaurante ca Cezanne sau Maize, dar și în străinătate. Când a participat la Chefi la Cuțite, lucra deja ca bucătar în București, chef Cezar Munteanu fiind cel care i-a călăuzit drumul și i-a fost mentor. De-a lungul timpului a avut mai multe colaborări (a fost head chef la Fayn Restaurant și a avut mai multe colaborări speciale cu Tazz), iar în prezent este gazda show-ului culinar „Hello, Chef”, alături de chef Samuel Le Torriellec. În fiecare emisiune, cei doi vor avea un invitat surpriză, care îi va provoca la o întrecere a gusturilor.
Oana Coantă
Head Chef & Owner Bistro de l’Arte
Deschis în decembrie 2000, Bistro de l’Arte a devenit cunoscut mai ales pentru abordarea diferită a gastronomiei românești, într-o perioadă în care puține restaurante aveau curajul să iasă din rând. De atunci, an de an, respectând sezonalitatea ingredientelor, colaborând cu producătorii locali și aducând în actualitate rețete românești uitate, bistroul a devenit din ce în ce mai cunoscut și în țară și peste hotare.
Oana, head chef și owner al restaurantului, s-a născut în orașul Victoria, la jumătatea distanţei dintre Braşov şi Sibiu. A crescut până pe la şapte ani cu gusturi şi mâncăruri amestecate, ardeleneşti cu săseşti şi ceva ungureşti, dar și cu pâine caldă unsă cu ulei şi presărată cu zahăr. A fost mereu pasionată de secretele din spatele mâncărurilor bune, iar în 2000, când Bistro de l’Arte şi-a deschis uşile, i s-a reactivat și ei entuziasmul în faţa mâncării gătită pentru alţii. „La început am luat de bune reţetele, gesturile, tehnicile de lucru ale bucătarilor cu care lucram. Intuitiv, însă, am înțeles că mâncarea trebuie să meargă mână în mână cu multe alte lucruri. Că reţetele nu sunt fixe, că nu trebuie să mâncăm toţi la fel, că gusturile se descoperă”, povestește Oana. Urmând cursuri de bucătar, cofetar şi patiser, învăţând să lucreze cu legume, cărnuri, gusturi noi şi vechi, la cursuri renumite alături de bucătari cunoscuţi, și-a dat seama că nu mai e cale de întoarcere. A „construit” meniuri şi a inventat mâncăruri. „Nu prea fac concesii. Cred cu tărie că fiecare dintre noi este destinat să facă ceva anume, că suntem buni fiecare pe o altă direcţie, că suntem liberi să ne îndreptăm spre oamenii, clienţii, gusturile şi locurile pe care le alegem de bună-voie”, adaugă ea.
De-a lungul timpului a câștigat mai multe premii în industrie, printre care și „Woman Chef of the Year” acordat de către Ghidul Gault&Millau.
Ana Consulea
Pastry Chef & Owner Zexe Braserie
Cofetar școlit în Franța, pasionat de cofetăria românească, Ana Consulea este Chef cofetar și fondator al Zexe Braserie. A absolvit Școala de Cofetari din Montbeliard, din Franța, sub îndrumarea maestrului Eric Vergne și a altor nume mari ale cofetărie franțuzești. Alături de ei a realizat că perfecțiunea în cofetărie există și că poate fi atinsă. După un an de cursuri intense, în 2012 s-a întors în țară hotărâtă să schimbe gusturi, mentalități și să arate publicului că avem și noi o cofetărie robustă și plină de personalitate.
În 2016 și-a deschis propria braserie (Zexe Braserie), iar în cei patru ani scurși de la finalizarea studiilor a depus un efort uriaș de cercetare a istoriei cofetăriei românești, care i-au arătat că aveam o cofetărie extraordinară în perioada interbelică. Crede foarte tare că dacă am fi reușit să avem continuitate în cofetărie, probabil am fi fost acolo în top, alături de țări mature precum Franța, Italia sau Spania.
Ana consideră că avem foarte multe de recuperat și reglat în cofetăria românească, așa că scopul său principal, înainte de a se axa pe „reinterpretare”, este acela de a aduce cofetaria la un stadiu ce poate fi reinterpretat. Cu această misiune asumată, a conturat două direcții principale ale cofetăriei pe care o propune: prăjiturile istorice revizitat, bazate pe rețete vechi aduse în contemporan, și gama de prăjituri cu caracter nostalgic, bine întipărite în memoria gustativă a oamenilor – de exemplu, prăjitura cu vișine, checul marmorat, cozonacul, mucenicii muntenești și gama de înghețată.
Ana a fost aleasă în repetate rânduri drept „Cel mai bun Pastry Chef din România”. Descoperă mai multe despre Ana, despre filozofia și cofetăria ei din discuția pe care am avut-o împreună la Speedcast Restograf!
Carmen, Alice și Lăcrămioara Diaconu
Restaurant Noeme
Surorile Diaconu au intrat în lumea restaurantelor în 2017, odată cu deschiderea Bistro Guxt. Fiecare venea, la acel moment, din zone complet diferite. Carmen făcuse scenaristică și regie de film, Alice venea din pharma, iar Lăcrămioara dintr-o multinaţională. Dar pentru că erau pasionate de gastronomie și vin, când au avut ocazia să preia acest bistro, nu au ezitat. Timp de doi ani au experimentat la Guxt această nouă postură de oameni din HoReCa. Și pentru că au avut succes, au decis să ducă totul la un nivel care să le reprezinte identitatea și valorile. Așa a prins viață Noeme, un loc care rafinat, elegant, ce oferă o gastronomie creativă, fără cusur.
Bucătăria este condusă de Carmen, care a și fost nominalizată la categoria „Woman Chef of the Year” de către Gault&Millau. Îi stau alături Alice (Pastry Chef și Managing Director) și Lăcrămioara, „business angel”. Ele reușesc să aducă în fiecare meniu un twist culinar întotdeauna delicios. Și ne propun o bucătărie „neastâmpărată”, după cum o caracterizează, prin care să aducă mai multă relaxare pe scena de fine dining din Capitală. Folosesc produse locale, de sezon, foarte proaspete, iar meniul se schimbă în concordanță cu anotimpurile. Promovează conceptul de, „farm to table” și abordează cu responsabilitate ingredientele, așa încât să limiteze risipa alimentară.
Ala Dumitrache
Owner Balls
Rămânem în zona alternativă, a localurilor hipsterești, și mergem la Balls. Un alt restaurant a cărui identitate este puternic conturată în jurul unui anume preparat, dar în egală măsură și de personalitatea celei care l-a deschis.
Ala a terminat a terminat limbi străine și timp de vreo 10 ani, până să-și deschidă propria afacere, s-a tot învârtit prin lumea asta a restaurantelor (a gătit, a organizat evenimente, a făcut social media pentru restaurante etc.)
Totul a pornit de la un prieten care i-a dat ideea de a-și deschide restaurantul, dar și de la o călătorie în Italia, cu restaurantele ei micuțe de stradă, pline de forfotă și oameni care mănâncă în picioare, la colț de stradă. A mers din start pe ideea unui local micuț, cu meniu axat în jurul unui singur produs. Și s-a oprit la chiftele. „Dar nu chiftele chele”, cum zice Ala. Ci învăluite în anumite sosuri, servite cu piure sau spaghete, ori în sandvișuri. A găsit locația, iar în mai 2019, a deschis restaurantul. Inițial au fost în Dorobanți, apoi s-au mutat pe Bd. Regina Elisabeta, iar anul acesta, în ianuarie, s-au mutat din nou în Bd. Dacia 114. Și peste tot a reușit să imprime o personalitate distinctă brandului, o identitate vibrantă, plină de culoare!
Noi suntem fani Balls și i-am vizitat și în noua locație. Cum a fost și ce am mâncat, vezi pe TikTok.
Cornelia Ghisoi
Lady Chef
Cornelia Ghişoi este prima Lady Chef din România și din sud-estul Europei. Și, în acest caz, când spunem „Lady Chef” ne referim la titulatura acordată de Asociaţia Mondială a Bucătarilor şi Cofetarilor. Ar fi putut lucra oriunde în lume, dar a ales să rămână în Brașov, în bucătăria hotelului de 5 stele, Aro Palace, unde a lucrat timp de aproape 40 de ani. A muncit mult și în 2008 a fost acceptată ca membru cu drepturi depline în cadrul Euro-Toques, Comunitatea Europeană a Bucătarilor, cu sediul la Bruxelles. Nu a renunțat o clipă la bucătărie, ba chiar și-a asumat și misiunea de a da mai departe cunoștințele sale în rolul de profesoară la Facultatea de Administraţie şi Turism a Universităţii din Transilvania.
Anul acesta, între 2-7 februarie, a participat în echipa României la Olimpiada Gastronomică Mondială IKA, de la Stuttgart, competiție ce sărbătorește măiestria culinară și setează trenduri în bucătăria mondială. Au fost peste 2000 de participanți din 70 de țări, iar ai noștri au câștigat medalia de argint! Cornelia este și membru oficial de jurizare în competițiile organizate de WACS, iar la următoarea ediție a olimpiadei va face parte din juriu.
Cristina Mălai
Head Chef Vié
Pe chef Cristina Mălai o recunoști, probabil, din sezonul 9 al emisiunii Chefi la Cuțite, când a făcut parte din echipa lui Chef Sorin Bontea. Încă de atunci era evident talentul pe care îl are și pasiunea pentru bucătărie. O pasiune pe care și-a urmat-o cu o dăruire totală! După emisiune a avut diverse colaborări, pentru ca în 2022 să devină Head Chef al restaurantului Vié (parte din Groupe Tamara, care are încă două restaurante în Paris și unul în Tokyo). Aici ne propune o gastronomie inspirată din gusturile familiare, revizuită într-o manieră modernă și asociată perfect cu vinuri naturale de excepție, biodinamice. Un meniu sezonal, cu accent pe ingrediente locale foarte bune, aromate, crescute cât mai natural. Și vrea să dovedească cum ceva ceva fin, creativ gătit și servit, poate fi mai aproape de noi decât credem.
Cristina a fost nominalizată în 2023 la categoria „Rising Star” la Horeca Women Awards și la categoria „Best Chef” la Food Content Creator Awards.
Andreea Moldovan
Pastry Chef și Owner Love You Choux
Cu Andreea am făcut prima oară cunoștință în primul sezon de MasterChef, în 2012 („casnica” cum i se spunea). Însă pasiunea ei pentru bucătărie a început încă de mică, când mama ei îi dădea câte ceva de lucru prin bucătărie. A urmat ASE-ul, a avut tot felul de job-uri (încă de la 14 ani), apoi a rămas însărcinată și o perioadă s-a ocupat exclusiv de copilul ei. Dar în tot timpul acesta, pasiunea pentru bucătărie a rămas acolo, undeva în fundal.
După concurs a lucrat în diverse restaurante, a experimentat tot ce se putea (a trecut prin toate posturile și toate etapele) și uite așa a adunat experiența necesară pentru a începe propria afacere. În 2016 și-a deschis laboratorul de patiserie „Livrez Fericire” și a început prin a face chifle de burgeri pe care le livra către un lanț de restaurante. Un început greu, pentru care a pus la bătaie multă, multă voință și ambiția de a nu se da bătută! Ușor-ușor a diversificat oferta, a învățat să facă tot felul de produse de brutărie și de cofetărie. În acest laborator au luat naștere Grăsuții – cozonacii grozav de buni pe care Andreea îi face și azi. Lucrurile au mers din ce în ce mai bine, iar în 2018 a lansat choux-urile (alte produse vedete din laboratorul ei). Au avut un succes fantastic, așa că în 2020 a apărut și primul magazin Love You Choux, dedicat lor. Iar în 2022 să deschidă și locație de lângă Ateneu, un spațiu cochet unde, pe lângă prăjituri, servesc și cafea de specialitate și cocktails din ingrediente naturale. Go, Andreea!
Cristina Mehedințeanu
Pastry Chef & Owner Zmeur
Rămânem în zona de cofetărie pentru a-ți face cunoștință cu un alt Pastry Chef extrem de talentat. Care, la fel, a lăsat un job de birou pentru a se dedica pasiunii sale. Încă de mică, Cristinei îi plăcea să prepare deserturi de Sărbători. În 2011 și-a început primul blog culinar, „Bucătăria Cristinei”. Iar în 2013 a urmat un curs de bucătar la HoReCa School și apoi a ajuns să lucreze în bucătăria unui hotel. Își dorea să practice cofetăria într-un mediu profesionist și să învețe meserie, așa că a plecat la Londra. A stat acolo 4 ani, timp în care a avut ocazia să lucreze în cofetării şi restaurante de renume – precum Harrods, Ottolenghi şi Cakes and Bubbles by Albert Adria. S-a întors în țară și în 2022 a deschis propriul business alături de chef Nicolae Grigore – laboratorul de cofetărie Zmeur. O cofetărie artizanală care funcționează doar pe comandă. Și fac tot felul de torturi, cutii de prăjituri, cupcakes și cookies de-li-cioa-se, echilibrate, de calitate, mai puțin dulci. În plus, organizează și evenimente dulci – candy bars și torturi pentru evenimente speciale ca nuntă sau botez. Iar Cristina este și trainer în cadrul Horeca Pastry School. E suficient să arunci un ochi pe pagina lor de Instagram și sigur te vor fermeca!
Mara Elena Oană
Chef Viscri 32 / White Barn
Cum se face, cum nu se face, că aproape doamnele din listă au făcut switch-ul către bucătărie de pe un drum complet diferit. Mara, spre exemplu, era cât pe-aci să devină crupier. S-a făcut avocat și uite că, totuși, destinul a dus-o pe alte căi și bine a făcut! După o vizită la Viscri, ea și Alexu Toader (om de marketing), au decis să lase viața agitată din București pentru un trai mai tihnit. S-au mutat acolo, timp de doi ani au recondiționat casa achiziționată și au deschis un restaurant în care să gătească după rețete tradiționale românești. (Între timp, au amenajat șura așa încât să poată și găzdui oaspeți). Culmea e că nu au pornit din start pe ideea de-și deschide restaurantul, ci propunerea le-a venit chiar de la membrii comunității locale, pentru că le lipsea așa ceva.
Mara gătește aici alături de oameni din sat, după rețete preluate de la bunica ei. O bucătărie slow food, cu un meniu scurt, care se schimbă aproape zilnic. Un meniu bazat pe mâncare onestă și pe ingrediente de sezon, luate de la fermierii din zonă de pe o rază de 75 km.
În plus, cei doi se implică în tot felul de proiecte sociale și evenimente locale. Pe parcursul anului, Viscri 32 găzduiește degustări de produse artizanale și sesiuni de gătit cu chefi invitați care folosesc ca sursă de inspirație folclorul gastronomic. În primăvara și toamnă, sunt organizate evenimente în care biologi ghidează oaspeții pe dealuri și prin păduri pentru a învăța despre flora sălbatică și pentru a culege ciuperci, plante aromatice și medicinale.
Dacă vrei să-i vizitezi, intră cu ei în legătură pentru a afla detalii despre meniul de degustare, vinurile locale pe care le servesc sau pentru a afla ce gătesc Mara și doamnele din sat în perioada dorită. Restaurantul funcționează pe bază de rezervare (pentru a evita risipa alimentară).
Patrizia Paglieri
Chef consultant
S-a născut în Bahamas, a crescut în Italia, iar în 1993 s-a mutat în România. Acomodarea cu o țară străină nu i-a fost tocmai ușoară, însă ușor-ușor și-a găsit drumul. Și asta tocmai prin prisma pasiuni pentru bucătărie, pe care a moștenit-o de la bunica și de la mama ei. Încă de la 14 ani a început să muncească în restaurantul din Sanremo al mamei sale și, odată ajunsă în România, au deschis unul și aici. Patrizia a pornit de la un restaurant cu doar 4 mese și a ajuns unul dintre cele mai cunoscute nume în gastronomia de la noi din țară. A gătit pentru personalități precum Luciano Pavarotti, Demis Roussos, Donald Sutherland, Armand Asante și Andy Garcia, de care o și leagă o prietenie aparte.
A fost prima femeie jurat la emisiunea MasterChef, prin intermediul căreia mulți dintre noi am avut prilejul să o cunoaștem și să prindem drag de italianca veselă, plină de energie și de viață, dar și exigentă și perfecționistă atunci când venea vorba de gătit. Poate tocmai datorită acestor calități s-a bucurat de succes și, chiar dacă astăzi nu mai este la fel de prezentă în lumina reflectoarelor, colaborează cu diverse restaurante și oferită consultanță. Mai multe descoperi în interviul nostru cu ea.
Mădălina Roman
Chef
După ce a lucrat mai mulți ani în domeniul publicității, Mădălina a hotărât să plece la Lyon să studieze gastronomia în cadrul faimosului Institut Bocuse. A revenit în țară în orașul natal, la Sfântul Gheorghe, și a deschis restaurantul Szikra. Ce a urmat… e poveste. Localul a ajuns unul dintre cele mai recunoscute din țară și asta datorită talentului ei. O combinație de bucătărie românească inovatoare, bazată pe zero food waste și folosirea ingredientelor de sezon, de la mici producători locali. Talentul i-a fost recunoscut de nenumărate ori, ba chiar a primit titulatura de Best Chef și Best Female Chef.
În cele din urmă, însă, Mădălina a decis să vândă restaurantul din dorința de a trăi noi experiențe. Și pentru că este pasionată de natură, de călătorii și de… motociclete, s-a dedicat unui nou proiect: gourmet_bikers. Așa, combină mâncarea cu plimbările pe motocicletă pentru a descoperi România gastronomică, pe două roți. Umblă prin țară și evaluează restaurantele prin ochii unui bucătar călător, descoperind tot felul de locuri cu mâncare bună, la care merită să te oprești.
Ioana Romanescu
Pastry Chef & Owner CupCake Philosophy
În urmă cu 10 ani, Ioana a renunțat la o carieră de peste 18 ani în corporație și la funcția de manager pentru a deveni Pastry Chef (deși nu avea deloc experiență). A fondat CupCake Philosophy în 2014, și a absolvit cursurile Le Codon Bleu din Paris (considerată una din cele mai importante școli culinare din lume). A făcut pasul pentru că își dorea o provocare, să se implice în ceva creativ, dar și pentru că îi plăcea încă de mică să pregătească prăjituri (dar moștenit de la mama sa, bucătăreasă).
A făcut sute de deserturi – cupcakes și colecții speciale, torturi premium și deserturi sănătoase (vegane, fără zahăr adăugat, fără alergeni) și livrat bunătățile sale la sute de evenimente pe an. Toate preparatele sunt pe bază de ingrediente naturale, de calitate, dar au și un design fabulos. Pentru că Ioana concepe colecțiile exact ca un artist. Nu folosește zahăr aproape deloc, însă gustul este excelent!
În plus, Ioana este speaker și trainer (predă susține cursuri și ateliere despre tehnici și produse de cofetărie, dar și cursuri recreative pentru copii). În 2022 și 2023, a fost aleasă în top 3 cei mai buni Pastry Chefs la Gala Horeca Women Awards.
Melinda Teohari
Cook & Manager / Dumicat & Soro.lume
De Melinda s-ar putea să știi de la Paninaro sau de la Soro.lume (unde este co-owner alături de chef Mihai Toader, care semnează și meniul). La finalul anului trecut, a făcut însă o schimbare – toată bucătăria de la Paninaro, tot staff-ul și tot conceptul s-a mutat la Dumicat, noul restaurant pe care l-au deschis chiar de 1 Decembrie. Dumicat, de la îmbucătura perfectă, un loc cu mâncare cinstită și șpriț cu sifon, printre altele. Un „fusion confusion, ca mine”, zice Melinda. A luat ce a învățat la Paninaro, ce a învățat lucrând cu Mihai Iosif Toader la Soro.lume, ce a învățat de la Andrei Chelaru din toate evenimentele organizate împreună (multe din ele tot sub denumirea de „Dumicat”). A adăugat ce stăpânește mai bine și uite așa a ieșit o nouă cârciumă. La Dumicat, meniul este într-o perpetuă schimbare și adaptare la sezonalitate, în timp ce anumite preparate vor rămâne prezente pe tot parcursul anului.
Cât despre Melinda… a lăsat avocatura din dragoste pentru mâncare! A început să gătească pentru Teo, soțul ei, și pentru prieteni. Apoi, ușor-ușor, a ajuns să facă asta la nivel profesionist. Când era mică zicea că vrea să se facă musafir, să meargă în vizite și să mănânce. Dar uite că a ajuns să gătească ea (și) pentru alții, mâncare care i-ar plăcea și ei, ca cea de care se bucura în copilărie. E super pasionată de mâncare și îi place maxim să mănânce! E de ajuns să o auzi vorbind despre asta și garantat ți se face poftă/foame! Zice că mănâncă orice, dar locul unu e rezervat pentru cartofi prăjiți în untură, cu cârnați, telemea, ceapă și roșii de grădină. 😊 Are o personalitate aparte și te invităm să o descoperi în discuția pe care am avut-o împreună la Speedcast Restograf.
Așa cum spuneam la început, sunt multe alte femei demne de admirație în gastronomia românească… Inclusiv doamne care, deși nu sunt Chef, sunt antreprenoare de succes din zona HoReCa. Așa este Maria Dunca (fondatoarea restaurantului Baracca din Cluj), Cezara Tănase (Co-fondator și Project Manager Kaiamo), Cristina Timiș (fondator Casa Timiș), Alina Sudriu (fondatoarea Grace Couture Cakes) ori Claudia Militello (co-owner Sciccheria) – asta ca să enumerăm doar câteva nume… Sau Carmen Savu (co-owner Parmafood, una dintre cele mai mari companii de distribuție din HoReca). Ori Adriana Sohodoleanu, gastronom și doctor în sociologie, care a lansat de curând cartea „Ce mai e nou în Noua Bucătărie Românească” (în care analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone de restaurante)… Sau Silvia Ion, owner Horeca Insight, care organizează evenimente de reper în industrie (ca Food Service & Hospitality Expo, cel mai mare târg Horeca din sud estul Europei, sau Gala Horeca Awards, care premiază chefii și specialiștii din domeniu). Și lista ar putea continua. Noi nu putem decât să le felicităm pentru tot ce fac și să sperăm că tot mai multe doamne se vor face remarcate în acest domeniu „al bărbaților”.