Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Juriul Mamei Natura
  • Arhivă articole

Juriul Mamei Natura

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 3 martie, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Natura in Romania

Suntem foarte obisnuiti sa o numim mama, pe cea pe care o ranim zilnic prin faptele si prin felul nostru de a fi. Este o parte a limbajului de lemn, pentru ca nu mai constientizam de mult ca suntem creati de mediul inconjurator si ca pe durata existentei noastre, ca indivizi, sau ca specie, vom fi parte din el, iar dispretuirea lui inseamna dispretuirea propriei existente.

Se vorbeste adesea despre pedeapsa naturii si de multe ori o acuzam ca este nedrepta. Intr-adevar, poate este putin incorecta, pentru ca mania ei nu ajunge mai deloc la sediile corporatiilor, sau la birourile politicienilor corupti, ci mai mereu ii pedepseste pe cei de jos.

Daca tot o personalizam pe mama natura, ce ar fi daca si pedepsele ei ar fi similare cu cele umane? In mod sigur, ar fi vorba de un proces penal de proportii globale. Inchipuiti-va numai, ca rasunatoarele procese de la Nuremberg, au vizat o singura factiune politico-militara si o perioada de doar cativa ani de crime asupra umanitatii. Fara a minimaliza acele crime oribile si nici procesul la care au fost supusi faptasii, realizam ca un proces pentru crimele impotriva mediului, ar cuprinde o perioada care porneste la inceputul industrializarii pana in prezent si ar viza crime impotriva tuturor speciilor de plante si animale si a planetei insasi.

In juriu, ar fi, bineinteles, reprezentantii naturii: aer, apa, pamant, plante, animale terestre, animale marine, pasari si constiinta umana. Acestea au fost cele mai decimate, cu buna stiinta, de progresul civilizatiei noastre. Ca pedeapsa ar putea fi mai simbolica pentru eliminarea tiraniei, decat ghilotina? Eficienta si fara chinuri inutile pentru viitorii condamnati, este o rasplata foarte civilizata pentru bestialitatea si batjocura inculpatilor.

In boxa acuzatilor, infractori notorii: marile companii care polueaza, langa politicienii care le tolereaza sau chiar le incurajeaza, in schimbul unor mari atentii. Daca intr-o picatura de apa traiesc 50 de milioane de organisme vii, unde s-ar incadra otravirea cu cianuri a vietatilor din raurile Sasar, Lapus, Tisa, Dunare, pana in Delta Dunarii, adica din Baia Mare, pana la mare. In aceeasi boxa vom gasi si reprezentantii marii distributii alimentare si pe cei ai productiei agricole de masa, care inchid natura intr-o cusca si o scot la targ pentru profit, sau mari corporatii, pentru care omul devine doar resursa umana, alaturi de alte resurse, desensibilizandu-l si facandu-l sa creasca, la randul lui copii densibilizati la problemele importante ale acestei lumi. Sa speram ca Marele Juriu al Mamei Natura, va ghilotina doar metodele criminale si nu intreaga omenire.

Modul de operare al inculpatilor este inselatoria. Se imbraca in haine cinstite si vorbesc vorbe cinstite. O idee perpetuata obsesiv este cea a suprapopularii si a crizei alimentare, pentru justificarea supraproductiei si substituirea hranei naturale cu substante daunatoare si produse supradimensionate, dar cu costuri de productie mai ieftine. Un mit dezmintit de mult, dar mitul este mai mediatizat decat argumentul stiintific in presa, asa ca ramane in contiuare credibil. Daca am trece printr-o criza alimentara, nu ar mai fi nevoie de marketing-ul mincinos si agresiv al marii distributii, pentru ca rafturile s-ar goli la deschiderea magazinelor. Supraproductia genereaza reziduuri si profit in aceeasi masura. Totusi, supraproductia continua impotriva orcarei logici.

Daca noi putem sa impiedicam aceasta retea, poate cea mai criminala dintre faptele inculpatilor este cruzimea fata de celelalte specii. Uitam ca acestea sunt tot fiinte vii ca noi, care dezvolta relatii si atasamente emotionale, se bucura, plang, fac depresie si se entuziasmeaza, asemenea noua. Porcul, unul dintre animalele cel mai mult supuse cruzimii, are inteligenta unui copil de trei ani. Dar preferam sa il obiectivizam, asa cum am preferat, in istorie, sa consideram semeni de alta rasa sau religie, ca fiind inferiori. Și atunci legile juridice ne dadeau dreptate, dar nu si legile naturale.

Una dintre cele mai ilustre marturii, la judecata naturii, apartine lui Sir Paul McArtney: Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, toti am fi vegetarieni. De ce nu ne putem duce copiii la abator asa cum ii ducem la Disneyland? Pentru ca stim ca acolo au loc crime. Chiar si pentru a ne proteja pe noi insine, trebuie sa constientizam ca aceste abuzuri fac ca hrana noastra sa fie toxica. Consumul zilnic de carne sau de E-uri, poate avea consecinte foarte grave. Intrebati orice persoana care nu se ocupa cu vanzarea acestora si va va confirma. Un chef etic, lucreaza cu respect si fara risipa, cu orice carne, pentru ca stie ca este un sacrificiu. Daca obisnuiti sa mancati carne, nu cumparati si nu mancati mai mult decat va este necesar si impuneti si politicienilor respectul pentru viata.

Nu trebuie sa asteptam ca acest proces sa vina de undeva. Fiecare putem fi in juriu, iar sentinta se poate executa prin propriul stil de viata si prin contributia la ceea ce ne inconjoara.

Natura in Romania

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.