Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume. Se estimează că aproximativ 3 miliarde de oameni beau ceai zilnic. Și nu mai puțin de 80% dintre toate gospodăriile din întreaga lume au ceai în casă. Drept urmare, putem spune cu toată tăria că ceaiul nu mai este de mult timp doar o simplă băutură. A devenit o experiență de împărtășit în cadrul familiei și un ceremonial al adunărilor sociale. Descoperă caracteristicile diferitelor tipuri de ceai și câteva ceainării frumoase din țară, cu o atmosferă specială.
Ceaiul a devenit un moment al zilei și un motiv de relaxare, un sentiment de bunăstare, o atitudine și un stil de viață. Este, dacă vrei, precum mâncarea: marele unficator care ne aduce pe toți în jurul mesei. Când cineva ne oferă o invitație la o ceașcă de ceai, acel om ne oferă, de fapt, prietenia sa.
Tipuri de ceai
Aproape toate tipurile de ceai provin dintr-o singură specie de plantă, ce poartă duios numele științific de Camellia Sinensis și sunt natural cofeinizate. Sunt peste 1500 de variații ale aromelor de ceai înregistrate, însă toate acestea sunt derivate din cele cinci tipuri principale de ceai, majoritatea obținute din arbustul de chai.
Acest arbust, originar din Asia, crește (și rămâne verde) pe tot parcursul anului acolo unde clima și condițiile sunt suficient de calde și umede pentru el – în special în zona ecuatorului. Îi priește bine solul adânc și bogat în nutrienți, la altitudini mari, însă este o plantă extrem de adaptabilă. Așa că, în zilele noastre, este cultivat în 62 de țări și este băut în peste 160, de pe toate continentele. Nu întreaga plantă este folosită la producerea ceaiului ci, de cele mai multe ori, sunt recoltați doar mugurii proaspeți și frunzele tinere crescute în zona superioară a platei. În funcție de perioada de recoltare și tehnica de procesare aleasă, cultivatorii decid ce tip de ceai va deveni fiecare frunză.
Ceaiul Negru
Este cel mai consumat ceai din lume. Nuanța mai închisă este obținută prin oxidarea totală a frunzelor recoltate, care capătă o granulație fină și o culoare maro închis sau neagră. Unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri negre este soiul Lapsang Souchong sau, mai simplu, Lapsang. Acesta este obținut prin uscarea rapidă a funzelor de ceai pe foc de lemn de pin, ceea ce îi conferă o aromă afumată, de lemn rășinos. Evident, acest tip de ceai este un „love it or hate it” autentic.
Ceaiul verde
Trece printr-un proces de oxidare mult mai redus, păstrând culoarea naturală a plantei. Acest proces ajută, de asemenea, la păstrarea mai multor antioxidanți și vitamine în produsul final, precum și la dezvoltarea unui gust mai dulce și mai proaspăt. Cele mai populare tipuri de ceai verde sunt Sencha, care implică aburirea frunzelor de ceai verde înainte de oxidare, sau Matcha, care se obține prin transformarea exclusivă a pulpei de frunză tânără de ceai, fără tulpini, codițe sau vinele frunzelor în pudră. Da… japonezii au făcut asta…
Ceaiul alb
Este categoria de ceai obținut prin procesarea minimă a frunzelor de Camellia Sinensis, deși în prezent nu există o definiție general acceptată sau un acord privind ceaiul alb. Unii folosesc termenul pentru a se referi la ceaiul care este pur și simplu uscat fără nicio prelucrare suplimentară, alți pasionați se referă la ceaiul făcut din mugurii culeși cu puțin timp înainte ca aceștia să se fi deschis complet și lăsați să se usuce la soare natural.
Ceaiul Oolong
Se află undeva între ceaiul negru și cel verde. Mai exact, frunzele de Camellia Sinensis sunt supuse procesului de oxidare în proporție de 80%, lucru ce-i conferă o paticularitate: aceste ceaiuri pot fi infuzate (sau preparate) de mai multe ori. Fiecare infuzie succesivă va avea propriul gust și parfum distinctiv. În China, oolong înseamnă „dragon negru”.
Pu-Erh
Aici se complică treaba… Este obținut prin fermentarea frunzelor de Camellia Sinensis. Procesul de fermentare îi conferă o aromă umami, de ciupercă, aproape pământoasă, foarte complexă și persistentă. Drept urmare, nu-i un ceai nici pe gustul, dar nici buzunarul oricui. Să nu vă mirați dacă atunci când deschideți ambalajul, vă izbește aspectul și mirosul specific mucegaiului. Nu-i nici pe departe un semn al alterării, ci unul al autenticității. Din acest motiv, de cele mai multe ori, acest tip de ceai este spălat cu apă rece înainte de infuzare.
Ceaiurile din plante
Sau, să fim corecți din toate punctele de vedere, infuziile de plante. Și asta pentru că cea mai mare parte dintre acestea nu conțin deloc planta Camellia Sinensis, ci sunt făcute din rădăcini, semințe, tulpini, frunze și flori ale altor plante sau fructe. Acestea au fost primite sub pălăria „ceaiului” deoarece sunt procesate și consumate în același mod. În plus, aceste infuzii de plante au un atu: nu au cofeină și sunt alternativa sănătoasă pentru copii.
Bine de știut
- Ceaiurile albe, verzi, oolong și ceaiurile din plante se infuzează cu apă caldă între 65 și 80 de grade, în timp ce ceaiul negru necesită apă fiartă, la 100 grade.
- Dacă nu îți place gustul amărui al ceaiului, îl poți infuza și la rece (cold brew), însă va avea nevoie de minim 6 ore în frigider.
- Ceaiul verde merge de minune cu dish-uri subtile, cum ar fi salate, aperitive sau carne de pui, în timp ce ceaiul negru completează perfect ca aromă bogăția ciocolatei sau a cărnii roșii.
- Cei mai mari importatori de ceai sunt Regatul Unit, Pakistan și Rusia.
Ceainării frumoase din țară, unde bei un ceai bun
-
Cluj Napoca
Dacă ești prin Cluj-Napoca zilele astea și vrei să te încălzești la un ceai, noi îți sugerăm cu toată inima să intri pe la cei Ceainăria cu specific japonez Sakura. Sunt atât de pasionați de cultura japoneză și ceaiurile lor, încât orice vizită la ei va fi una dintre cele mai autentice experiențe. Ceaiuri dintre cele mai bune și variate, expoziție de ceramică japoneză, colț de lectură și cam tot ce trebuie să aibă o ceainărie veritabilă. -
Timișoara
Când ai chef de un ceai bun și nu numai, fă o vizită până la Aethernativ. Un mix eclectic de bar, ceainărie și pub studențesc, aflat chiar în zona faină a orașului. Decorul hipsteresc și atmosfera ludică te vor ajuta să prinzi vibe-ul acestui oraș, relaxându-te în fața unei cești cu ceai.
-
Sibiu
E musai să treci pe la cei de la Kokoon Tea. O ceainărie cu magazin pentru acasă aflată în zona boemă a orașului, plină de tot ce ține de ceai, cafea și tabieturile afiliate acestor plăceri. Vei găsi aici specialități Oolong, Mate, Genmaicha, Sencha, toate certificate organic, idei de cadouri pentru pasionații de ceai și accesorii superbe de porțelan. -
Iași
Dacă vrei să găsești o ceainărie frumoasă în Iași, îți recomandăm o vizită la Arte Cafe. Este o cafenea ca o galerie de artă neconvențională, situată în zona Copou (în incinta muzeului Mihail Kogălniceanu). Un loc aparte, unde fiecare cameră spune o poveste și te îndeamnă să visezi povești prin arhitectură, mobilier, obiectele decorative și intimitatea pe care o oferă spațiul. La ei poți la fel de bine participa la o seară de poezie, ca și la o seară de boardgame, spre exemplu (în fiecare seară de marți și joi).
-
București
Ceainăria Gree Tea te invită la un ceai într-o superbă casă cu parfum interbelic şi atmosferă caldă. Un spațiu cu mai multe saloane tematice și aproape 150 de tipuri de ceaiuri (de la sortimente rare, selectate de cunoscători ai artei ceaiului, la ceaiuri mai populare. - Și Infinitea e un reper bucureștean în materie de ceainării. Toată lumea o știe și toată lumea o place. O găsești în Cotroceni, într-o vilă de poveste cu o terasă pe măsură, în care te simți de parcă ești un aristocrat care își bea ceaiul în salon. Au o foarte largă ofertă de ceaiuri și prăjituri delicioase.
Vrei să descoperi și alte ceainării din București? Găsești aici mai multe locații.