A cere o bere într-un restaurant nu mai înseamnă că ți-e frică de vin și nici că ai fi genul care preferă o ceafă la grătar cu cartofi prăjiți. Efervescența de pe scena berilor artizanale face ca tot mai multe subcategorii de bere artizanală și profiluri de arome dominante să fie descoperite și îmbunătățite în fiecare zi. Drept urmare, am ajuns să trăim zilele în care beer pairing-ul a devenit o artă foarte complexă. Învață cum să asociezi berea cu mâncarea.
În fapt, berea poate fi mai prietenoasă cu mâncarea decât vinul. Cu siguranță există mai mult loc pentru varietatea de arome în ograda berarilor. Vinificatorii, la urma urmei, au un singur ingredient cu care se pot juca: strugurii. Hai, două, dacă luăm în considerare îmbătrânirea vinului în butoaie de lemn. Producătorii de bere, pe de altă parte, pot experimenta cu diferite malțuri (orz, ovăz, secară, hrișcă, grâu, etc) care aduc dulceață, sute de soiuri de hamei, care oferă amăreală, precum și cam toate condimentele, nucile și chiar fructele sau legumele pământului. Iar apoi drojdiile, cu un spectru aproape interminabil.
Patru repere de la care să pornești când asociezi berea cu mâncarea
Pentru a face cele mai bune asocieri culinare în relația cu berea, este important să înțelegem ce arome funcționează bine împreună. Odată ce înțelegi profilurile de aromă ale berilor, poți face asocieri delicioase, profitând la maxim de tandemul dintre farfurie și pahar. Ca și în cazut vinurilor, trebuie să începi cu o anumită bere sau mâncare. Apoi, caută-i un partener potrivit încercând să ții cont de aceste recomandări:
Ia-ți simțurile în serios
Fii atent la fiecare strat al gusturilor din paharul tău. Ia în considerare dulceața, amăreala, carbonatarea, căldura/intensitatea condimentelor și complexitatea fiecăreia dintre ele. Anumite calități ale mâncării și ale berii interacționează între ele în moduri specifice, de multe ori previzibile. Profitând de aceste interacțiuni, ne putem asigura că mâncarea și berea se vor echilibra reciproc, fără ca unul dintre parteneri să arunce echilibrul din joc.
Împerechează forța cu forța
Completarea aromelor este una dintre cele mai simple moduri de a face o combinație delicioasă între mâncare și bere. Preparatele delicate funcționează cel mai bine cu beri delicate, iar dish-urile cu arome puternice necesită beri intense. O friptură la grătar sau una cu sos bogat merg de minune lângă o bere densă, precum un stout sau un porter. În același timp, o salată ușoară, un pește sau o tartă de fructe cere lângă farfurie o bere mai ușoară, fără corp, precum un lager sau un berliner weisse.
Găsește armonii
Când asociezi berea cu mâncarea ține cont că, de cele mai multe ori, combinațiile funcționează de minune atunci când împărtășesc unele elemente comune de aromă sau gust. Aromele de nuci ale unei beri brune în stil englezesc par a fi făcute să dezmierde o brânză cheddar de calitate. Aromele profunde ale unui imperial stout merg mână în mână cu bogăția trufelor de ciocolată. Notele de caramel ale unui helles nemțesc autentic fac față cu brio texturii bogate a unei fripturi de porc. Toate acestea sunt exemple în acest sens.
Șterge și de la capăt
Spre deosebire de vin, poți folosi berea și ca agent de curățare a boltei palatine și resetare a papilelor. Acest tip de asociere este ideală pentru feluri de mâncare care au arome puternice sau copleșitoare, cum ar fi mâncărurile indiene picante sau prăjelile grase. Pentru asta, evident ne vom îndrepta spre o bere cu corp și aromă lejeră, precum un pilsner sau un weiss. Datorită aftertaste-ului scurt și senzației răcoritoare, fiecare îmbucătură va fi la fel de savuroasă ca prima.
Matches made in heaven
India Pale Ale
Popularizat sub numele de IPA, este unul dintre cele mai iubite stiluri de bere peste tot în lume. Asta și pentru că merge al naibii de bine cu cam tot ce înseamnă mâncare de stradă. Pizza, burgeri, cartofi prăjiți și burritos, toate vor fi puse în valoare cu ajutorul unui IPA dens și aromat. Uleiurile din mâncare și hameiul puternic al unui IPA vor evidenția gustul umami al berii. Totuși, datorită varietății mari de IPA de pe piață, nu există reguli stricte când vine vorba de cum să asociezi berea asta cu mâncarea. Te poți juca cum vrei tu, însă noi îți sugerăm să lași deserturile pentru alt stil de bere.
Belgian strong beer
Berile de abație și clasicele belgiene au în centrul atenției profilul malțului, evidențiat de complexitatea drojdiilor specifice acestor beri. Au o finețe aparte, drept urmare o asociere culinară corectă le-ar lăsa să strălucească. Preparatele din legume sau un platou de brânzeturi lejere sunt cele mai potrivite.
Fruit Beers/ Sours (beri fructate)
Se asortează cel mai bine cu carnea albă ușoară, precum cotletul de porc sau pui la grătar ori dish-uri conduse de ierburi și condimente. Preparate de rață cu componente dulci, salate cu sosuri de fructe sau deserturi fructate vor fi, de asemenea, niște alegeri bune.
Pilsner și Lager
Fiind niște beri cu corp lejer și aromă moderată, sunt prima opțiune când avem de-a face cu mâncăruri iuți, precum cele asiatice sau mexicane. Totodată, fructele de mare light, somonul, tonul sau păstrăvul sunt alegeri perfecte.
Porter și Stouts
Ca mai toate berile negre, aceste două stiluri se potrivesc de minune alături de mâncăruri grele, grase precum carne afumată și cârnați, grătare sau dish-uri slow cooked. Totodată, dacă ai de-a face cu stridii sau deserturi cu ciocolată, un stout complex este exact ce cauți. Ai înțeles ideea: cuplează forța cu forța!
Beri albe (Weiss)
Malțul pentru berile de grâu este un amestec de malț de grâu și malț de orz, ceea ce conferă berii o textură mai fină și o carbonatare mai ușoară decât la alte stiluri. Grâul în sine nu adaugă multă aromă, așa că mulți producători de bere adaugă berii coriandru, citrice sau alte arome naturale fructate. Prin urmare, poate fi pusă în valoare în preajma unei supe light sau a unei salate, specialități vegetariene sau sushi. Totodată, notele sale subtile de coajă de citrice sau coajă de banane (în funcție de profilul de malț și drojdia folosite) o recomandă pentru servirea alături de unele preparate culinare care au în componența lor citrice, inclusiv deserturi. Totodată, o bere weiss bună va face minuni într-o tavă, alături de carnea de porc.
Acum că știi cum să asociezi berea cu mâncarea, descoperă și care sunt cele mai buni beri artizanale românești. Apoi rezervă o masă prin Restograf la una din berăriile din oraș și mergi să mănânci ceva bun, alături de berea potrivită (of course!).