Spania este o destinație perfectă de vacanță, care îți oferă peisaje ce-ți taie respirația și îți face cunoștință cu o cultură impresionantă. Mai mult de atât însă, îți oferă și o adevărată experiență gastronomică și te poartă într-o călătorie surprinzătoare a gusturilor, pe atât de diverse pe cât sunt de diferite regiunile țării. Noi îți prezentăm astăzi câteva dintre cele mai populare preparate, ca să știi ce să mănânci în Spania dacă ajungi pe acolo vara aceasta.
Spania este faimoasă pentru multe lucruri – flamenco, fotbal, siesta, Picasso, Gaudi, sangria, paella… asta ca să amintim doar câteva dintre ele. Oamenii sunt calzi și primitori, limba dulce și melodioasă, plajele sale excelente, insulele superbe și peisajele extraordinare. Nu e de mirare că este unul din locurile cele mai căutate de cei care-și doresc o vacanță deosebită.
Dar Spania mai are ceva aparte, o gastronomie de trei stele. La propriu. Aici este „casa” unora dintre cele mai faimoase restaurante din lume, cu stele Michelin, și a unora dintre cei mai respectați Chefi din toate timpurile. Ferran Adrià (părintele gastronomiei contemporane spaniole și unul dintre cei mai influenți bucătari ai secolului XXI), Martín Berasategui, frații Roca sunt doar câteva nume „grele” care echivalează cu excelența și inovația culinară.
Câteva vorbe despre bucătăria spaniolă
Fie că savurezi preparatele locale într-un bar simplu de tapas din Andaluzia sau într-un restaurant de trei stele Michelin în Catalonia, gastronomia spaniolă este o explozie de culori, gust și arome mediteraneene. Un amestec fantastic între culturi și etnii, trecut și prezent, între mare și munte.
Deși există un anumit tipic caracteristic tuturor, fiecare regiune din Spania are propriile specialități culinare – așa cum, de exemplu, Paella își are originile în Valencia, Galicia este recunoscută pentru fructele de mare și vinurile sale, regiunea bască pentru brânzeturile și ardeiul iute Espelette, iar zona iberică pentru preparatele din carne de porc (precum jamón ibérico). La fel de bine se prea poate ca fiecare să aibă propria interpretare a aceluiași fel de mâncare – care poate fi complet diferit în nord față de sud. Spania este, totodată, și unul dintre cei mai mari producători de ulei de măsline și de vin.
Spaniolii știu să se bucure de viață, iar asta se reflectă în modul lor de a lua masa – încet, pe îndelete, pentru a savura fiecare clipă. În plus, le place să-și împartă farfuria cu cei dragi, motiv pentru tapas sunt atât de populare. Iar siesta este ceva ce încă se practică, mai ales în zilele toride de vară – când magazinele și restaurantele sunt închise după-amiaza, timp de câteva ore. Cina se întinde până târziu în noapte, motiv pentru care restaurantele se și deschid mai târziu decât de la noi.
Ce să mănânci în Spania
Pentru că aminteam de tapas… să știi că să vizitezi Spania fără să te bucuri de tapas la masă e ca și cum ai merge la Paris și nu ai vizita Turnul Eiffel. Nu e vorba de un anumit fel de mâncare, ci mai degrabă de mini-preparate care se pot servi la orice oră din zi și din noapte. Practic, niște gustări. Fac parte din cultura spaniolă și vin în toate formele și combinațiile. Spre exemplu, poate fi vorba de o farfurie cu mini sandvișuri, migdale și snacksuri, sau diferite brânzeturi și felii de șuncă, calamari, creveți, jamon și câte și mai câte. Se servesc oriunde – de la barurile locale de tapas, până la restaurante elegante.
În ceea ce privește ingredientele folosite la mâncare, chiar dacă ele diferă de la o zonă la alta (așa cum îți povesteam), sunt anumite „numitoare” comune. Carnea de porc este folosită frecvent – fie că vorbim de șuncă, cârnați (precum chorizo, un tip de cârnat crud uscat, condimentat cu boia afumată spaniolă și uneori cu usturoi, cu aromă dulce-picantă). La fel și ouăle, cartofii, uleiul de măsline, fructele de mare, nucile și tot felul de pâinici. Mâncarea nu este foarte picantă și nici foarte condimentată – aromele sunt blânde și simple, așa încât să fie pus în valoare gustul ingredientelor principale.
Iată câteva din preparatele cele mai cunoscute pe care să le mănânci în Spania.
Paella
Deși este un preparat originar din Valencia, a devenit atât de popular încât poți să-l mănânci oriunde în Spania. Desigur, vei întâlni tot felul de variante, dar peste tot există câteva elemente de bază: sofrito (un sos din ceapă, morcovi, usturoi și ardei gras), orez, șofran și o combinație de fructe de mare sau tipuri de carne. Ba chiar găsești și variante vegetariene.
Cele mai cunoscute sunt Paella Valenciana (cu orez alb, legume, pui, rață și carne de iepure, melci, fasole și condimente), Paella cu fructe de mare (cu orez și șofran) și Paella Mixtă în care se amestecă, de fapt, cam orice – de obicei orez, pui, fructe de mare, legume, ulei de măsline, șofran și condimente.
Jamón ibérico
Să nu te mire dacă vei intra într-un bar de tapas și ai să vezi atârnate pulpe imense de Jamón ibérico sau Jamón serrano. Spania este cel mai mare producător din lume de șuncă crud-uscată, care se face și astăzi respectând metodele vechi de secole. Jamón ibérico se obține din porci iberici negri, denumiți „pata negra” (picioare negre), iar carnea este sărată și apoi lăsată la uscat și la maturat (chiar și mai mult de trei ani). Se servește sub formă de felii subțiri, deseori pe platourile cu tapas.
Există mai multe clase de calitate și se spune că cea mai bună este Jamón Ibérico de Belotta (care vine, desigur, la un preț pe măsură).
Gazpacho
Cum în Spania e foarte cald, o supă rece este perfectă când vrei ceva răcoritor care să-ți astâmpere foamea. Se prepară din roșii bine coapte, suculente, castraveți, ulei de măsline, pâine și ardei gras. Ingredientele se dau prin blender până se obține o supă cremă fină, care se răcește și se servește în boluri sau cupe. Gazpacho este unul din preparatele reprezentative ale Andaluziei însă îl vei găsi în meniuri peste tot – desigur, cu o rețetă adaptată de la o zonă la alta.
Tortilla Española
Nu, nu vorbim de tortilla mexicană, făcută din făină de porumb. În Spania, tortilla înseamnă omletă. În mod tradițional se prepară doar cu ouă, cartofi și ceapă, dar se adaugă deseori și chorizo, șuncă sau legume. Se servește pe întreg parcursul zilei, nu doar la micul dejun, în toate tipurile de restaurante. Se aseamănă cu o frittata (e groasă și bine făcută) și sunt multe variante pe care le poți încerca. Este una din mâncărurile lor preferate și poate fi servită la fel de bine ca aperitiv. E ceva ce trebuie să mănânci în Spania când ajungi acolo!
Patatas Bravas
Atunci când niște cartofi crocanți se întâlnesc cu sosul de paprika picant și aioli, ia naștere Patatas Bravas. Sunt serviți ca gustare, tapas, în baruri și restaurante. Cartofii sunt prăjiți, dar moi la interior, se pun grămadă în farfurie, apoi sunt asezonați cu acest sos de tomate, ardei, usturoi, chilli și zahăr. Sau cu sos alb aioli. Sosurile diferă destul de mult, de la o regiune la alta. În Madrid, spre exemplu, se folosește un sos cu pimentón (paprika spaniolă, dulce-picantă) și nu se adaugă roșii. Oricum ar fi, sunt delicioși!
Pisto
Pisto este varianta spaniolă de ratatoille, un fel de tocăniță, care se servește deseori alături de ouă sau chorizo. Conține o mulțime de legume – în special vinete, roșii, ceapă, ardei gras, gătite încet în ulei de măsline, desigur. Îl găsești cam oriunde în Spania, însă este reprezentativ pentru orașele și satele din La Mancha, la sud de Madrid.
Gambas al Ajillo
Chiar și cei care nu se dau în vânt după fructele de mare vor aprecia Gambas al Ajillo (tradus creveți cu usturoi). Acest platou fierbinte de creveți proaspeți este pur și simplu delicios!
Fie că sunt serviți ca tapas sau ca fel principal, creveții (cu cât mai mari și mai proaspeți, cu atât mai bine) se gătesc în ulei de măsline în care a fost sotat usturoiul, împreună cu fulgi de chilli, iar la final se presară pătrunjel. În doar 10 minute ai pe masă o mâncare super gustoasă.
Pimientos de Padrón
Acest preparat tradițional este unul simplu și sănătos, menit să fie împărțit la masă. Majoritatea barurilor de tapas servesc acești mici ardei verzi, prăjiți în ulei de măsline și presărați cu sare de mare.
Probabil vei observa că, în general, spaniolii nu se dau în vânt după mâncarea picantă. Așa că e un pic ciudat să-i vezi ronțăind peste tot acești Pimientos de Padrón (ardei din Padrón, un oraș din provincia A Coruña în Galicia). Dar să știi că nu sunt neapărat iuți – aproximativ doar 15% din ardei sunt picanți și nici atunci nu este o iuțeală care să usture prea tare. Galițienii au o vorbă: „Os pementos de Padrón, uns pican e outros non”. Adică „Ardeii Padrón, unii sunt picanți, alții nu”. Dar cum sunt gustoși, merită să-ți încerci norocul.
Brânza Manchego
Manchego este o brânză de oaie care se face în special în regiunea La Mancha, în centrul Spaniei. Brânza se lasă la maturat între 60 de zile și doi ani pentru a putea fi considerată Manchego și are un gust pământiu, o aromă de nuci, este dulce sărată, are o textură molicică și mici găuri cu aer, care îi dau o textură ușoară, nu densă. Se servește ca gustare, alături de chorizo sau alte tipuri de carne maturată. E ceva ce trebuie să mănânci în Spania dacă mergi în vacanță acolo!
Bocadillos
Bocadillos sunt sandvișuri făcute cu pâine spaniolă și cu brânză, cartofi, șuncă și cotlet de porc. Dacă mergi la Madrid, încearcă bocadillo cu calamari. De fapt, umplutura poate fi nu neapărat sărată, dar și dulce, iar sandvișurile se pot servi calde sau reci. Se găsesc peste tot – de la baruri de tapas, la cafenele, fast food sau pe stradă.
Pulpo a la gallega
Regiunea Galiciei este cunoscută în toată Spania pentru gastronomia sa clasică. Se întinde de-a lungul Coastei Atlantice așa că, deloc surprinzător, fructele de mare sunt caracteristica definitorie a bucătăriei galiciene. Pulpo a la gallega este un preparat foarte simplu, cu doar patru ingrediente: calamar, ulei de măsline, boia și sare. Tocmai de aceea, secretul constă în metoda de preparare, cât de bine este gătit, și în prospețimea ingredientelor. Calamarul se fierbe într-o oală mare de cupru și e foarte important cât este lăsat la gătit, așa încât să nu fie nici prea cauciucat, nici prea fiert. Când e gata, se taie cu foarfeca în bucățele, se condimentează cu sare și boia și se stropește cu ulei de măsline.
Churros
Servite la micul dejun, ca gustare sau desert, Churros sunt foarte populare în Spania și pot fi găsite în multe cafenele și churreria, sau chiar la vânzătorii ambulanți. Sunt un fel de baghete de aluat prăjit, sticksuri, rulate în scorțișoară și zahăr, adesea servite cu o ceașcă de ciocolată caldă ca topping. În Sevilla, acestea sunt considerate o gustare tipică pentru mijlocul după-amiezii – denumită La Merienda – pe care localnicii o încadrează între 17:30 – 19:30 (deoarece în Spania cina este servită târziu).
Crema Catalana
Mulți spun despre Crema Catalana că este același lucru cu franțuzescul crème brûlée. Există însă unele mici diferențe între cele două deserturi fabuloase. De exemplu, francezii prepară crème brûlée la bain-marie și o servesc caldă, în timp ce crema catalană se servește întotdeauna rece și are o cremă infuzată cu coajă de portocală sau de lămâie și scorțișoară, în loc de vanilie, fiind mult mai răcoritoare decât „sora” ei franceză. Crema este foarte ușoară și doar ușor dulce, cu o crustă dintr-un strat foarte subțire de zahăr caramelizat, care îi dă o dulceață ușoară, plăcută.
Sangria
Chiar dacă nu se încadrează neapărat la capitolul mâncare, nu putem vorbi de Spania fără să menționăm Sangria. Este de departe cea mai populară băutură la ei, servită oriunde te duci.
În spaniolă, „sangria” înseamnă sânge, sângeriu, așa că denumirea băuturii se trage de la culoarea pe care o are. Se prepară folosind vin, un amestec de citrice, câteva condimente, plus o cantitate de alte băuturi pentru un plus de alcool. Important este ca vinul să fie sec, acid, iar băutura să fie lăsată câteva ore la frigider înainte de a fi servită, așa încât citricele să fermenteze un pic cu vinul.
Restaurante spaniole din București
Din păcate nu ne putem lăuda cu prea multe restaurante spaniole în București. Dar acelea care există, sunt excelente și ai cu adevărat șansa să încerci gastronomia fantastică a Spaniei. Uite ce-ți recomandăm noi:
- La Finca by Alioli există pentru că o familie de români nu a putut sta departe de țara natală. Pentru că după opt ani petrecuți în Spania, au revenit în București pentru a ne găti bucatele lor tradiționale. Și fac asta încă din 2010! La Finca by Alioli găsești preparate spaniole extrem de gustoase pe bază de ingrediente aduse din Spania – fie că vorbim de pește și fructe de mare proaspete, bucate andaluze și valenciene adevărate, vinuri alese și bere spaniolă. Plus (probabil) cea mai bună paella din oraș!
- Pata Negra copas y tapas. Angi și Gabi, un cuplu de români care s-au întors în țară după ce au petrecut 20 de ani în Spania. Și nu s-au întors cu mâna goală, cum s-ar spune, ci cu un bagaj întreg de experiențe într-ale bucătăriei iberice. La Pata Negra copas y tapas vei găsi mâncăruri gustoase tradiţionale spaniole și printre cele mai bune fructe de mare din București. În plus, restaurantul se află într-o frumoasă vilă de pe strada Washington nr. 11 (în zona Dorobanți) și este foarte frumos aranjat, cald și primitor.
Citește și: