Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > În Bucătărie > Food fight: Crema de zahăr ars vs Crème brûlée. Care e diferența?
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks

Food fight: Crema de zahăr ars vs Crème brûlée. Care e diferența?

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 26 august, 2021
  • Data modificare : 7 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Într-una din cele mai delicioase confruntări, Crema de zahăr ars intră în luptă cu Crème brûlée, farfurie la farfurie, cremă la cremă, să vedem care e cea mai cea. Pentru că dacă aveai impresia că sunt unul și același lucru, ei bine nu! E drept, se aseamănă, dar există câteva diferențe importante între cele două.

diferența dintre creme brulee și crema de zahăr ars

Crema de zahăr ars se află, cu siguranță, în topul deserturilor preferate de români. Și cu siguranță te-ai întrebat dacă până la urmă e același lucru cu Crème brûlée, sau nu. Hai să zicem că pe asta am stabilit-o deja: nu e. Dar hai să ne și lămurim de ce.

E drept, ambele sunt variante perfecte pentru a încheia o masă delicioasă. Cremoase, vanilate, cu textură netedă și delicată, sunt deserturi excelente. În principiu se aseamănă foarte mult – pornind de la ingrediente, până la aromă – și poate fi dificil să faci distincția, dacă nu ții cont de diferențe. Fiindcă totuși există diferențe esențiale, în special în ceea ce privește raportul dintre ingrediente, metoda de preparare și metoda de servire.

Ce este Crème brûlée?

creme brulee in vas de teracota deocrat cu fructul pasiunii, in care se vede diferența între Crème brûlée și crema de zahăr ars datorită aspectului cu crustă de zahăr

Există multe deserturi pe bază de cremă de ouă în bucătăria europeană – crema de ouă cu vanilie olandeză este un exemplu, la fel și crema catalană.

Faimosa Crème brûlée este tot un desert din cremă de ouă (custard cum zic englezii). Se prepară din gălbenușuri de ou, smântână, zahăr și vanilie, cu o crustă tare, arsă, de caramel. Se combină ingredientele, se toarnă în vase ramekin sau de teracotă, se coc la bain-marie și apoi se lasă să se răcească bine de tot. Crema asta gustoasă (care e ca o șarlotă, o budincă, adică mai groasă) se pune apoi în vase joase și cu gură largă, se acoperă cu zahăr brun și se flambează, pentru a obține acea crustă caramelizată.

Originile desertului sunt destul de neclare – Anglia, Spania și Franța susțin fiecare în parte că ei au inventat-o. Spaniolii zic că ei au fost primii, în secolul al XVIII-lea, în varianta de cremă Catalană, în timp ce englezii susțin că a fost invenția lor din secolul al XVII-lea, când era cunoscută sub numele de „cremă arsă”. La sfârșitul secolului al XIX-lea, termenul francez crème brûlée a devenit popular și a pus desertul pe hartă de la Paris la New York. A fost atestat în 1961, atunci când a apărut în cartea de bucate Cuisinier royal et bourgeois, a lui François Massialot (un maestru bucătar al regilor).

Deci, recapitulând, reține că la Crème brûlée se folosesc doar gălbenușurile, se folosește smântână (nu lapte), iar crusta de zahăr se flambează la final, când crema e deja rece. Crusta e destul de groasă și tare și trebuie să o spargi cu lingurița pentru a ajunge la crema fină de dedesubt.

Care e diferența între Crema de zahăr ars și Crème brûlée

cremă de zahăr ars în farfurie alba cu cireasa deasupra, care e diferita de Crème brûlée

Principalele diferențe între cele două sunt 1) textura – crema de zahăr ars (căreia americanii îi spun și flan sau egg custard) este mai… gelatinoasă, mai puțin închegată, mai fluidă decât crème brûlée – și 2) lipsa crustei de zahăr flambată.

În plus, la crema de zahăr ars se folosesc ouă întregi și lapte (plus zahăr și vanilie) iar zahărul caramelizat este preparat încă de la început – se topește direct în cratiță și se tapetează pereții odată ce caramelul este fluid. Odată băgata oala la cuptor, zahărul caramelizat se transformă într-un sos minunat, iar la final desertul se răstoarnă pe un platou și se servește împreună cu acest „sirop” de zahăr ars.

Intră în ring și Crema catalană

crema catalană in bol alb asezat pe farfurie maro, decorata cu felie de portocala si ornament de zahar

Dacă tot vorbeam de aceste creme faimoase, nu puteam să nu o amintim și pe ruda lor de origini spaniole. Crema catalană are o aromă mai intensă decât celelalte două – mai ales pentru că de obicei se „parfumează” cu scorțișoare și coji de citrice. În plus, se prepară cu lapte, gălbenușuri și amidon de porumb, se fierbe în case de teracotă și când e gata se lasă la răcit la frigider. Se aseamănă cu crème brûlée pentru că și la ea zahărul se pune tot la final și se flambează, însă este mai ușoară, pentru că se prepară cu lapte, nu cu smântână.

Unde mănânci o Cremă de zahăr ars și un Crème brûlée bun în București

Acum dacă tot ți-am stârnit pofta (nu nega, știm că așa e), hai să-ți recomandăm și câteva locuri în care să mănânci un astfel de desert bun 😊.

  • Amethyst Sky Bar – dacă vrei să savurezi un Crème brûlée excelent și să te bucuri totodată de un apus minunat și de o vedere de sus asupra Bulevardului Unirii, atunci aici e locul perfect. Un restaurant elegant și romantic, pe care ți-l recomandăm cu drag.
    Rezervă o masă la Amethyst Sky Bar

  • Nuba Cafe are în meniu „Forest Fruit Crème brûlée”, cu cremă de zahăr ars cu aromă de fructe de pădure. Dacă mai iei în calcul și că terasa lor e foarte cochetă și un loc perfect să îți petreci după-amiezele de vară târzie, am zice că se merită să le faci o vizită.
    Rezervă o masă la Nuba Cafe

  • Il locale te îmbie cu un „Creme caramel” servit pe malul lacului în Herăstrău. Este un restaurant cu specific foarte bun, așa că înainte de a lua desertul sigur vei mânca ceva gustos ca fel principal!
    Rezervă o masă la Il locale

  • La Caru’ cu bere ai ocazia să mănânci o adevărată Cremă de zahăr ars (așa cum ne place nouă și ne amintește de copilărie) dacă mergi să iei masa la prânz (pentru că o găsești în meniul special de prânz). Primești bonus plăcerea de a lua masa la una din cele mai populare restaurante din Capitală.
    Rezervă o masă la Caru’ cu bere

  • Les Bourgeois ne ademenesc cu un Crème brûlée – cum altfel, când numai denumirea localului te duce cu gândul la Franța? Însă vin cu propria variantă, augumentată, ca să zicem așa: Crème brûlée cu afine și înghețată de mere. Interesant, nu?
    Rezervă o masă la Les Bourgeois

În concluzie…

Hai să zicem că e remiză și că food fight-ul de azi nu are un câștigător detașat. Ambele deserturi sunt delicioase, fine și savuroase și până la urmă gusturile nu se discută, nu? Ori că-i în stil mai franțuzesc, ori mai românesc, important e să fie pe placul tău.


Citește și:

  • Verde stop în farfurie! Cele mai bune 10 restaurante vegetariene din București
  • Top preparate emblematice de la restaurantele bucureștene
  • Ai poftă de o prăjitură cu ciocolată? Ce zici de sugestiile noastre?
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Amethyst Sky Bar
  • Caru cu Bere
  • crema catalana
  • crema de ou
  • crema de zahar ars
  • creme brulee
  • desert frantuzesc
  • Il locale
  • Les Burgeois
  • Nuba Cafe
Citește și
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
Cum se prepară fructele de mare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Cum se prepară fructele de mare
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Pastele potrivite, la sosul potrivit. De ce avem atâtea tipuri de paste?
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Trufele, diamante culinare. Ce sunt, ce gust au și… de ce sunt așa de scumpe?
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Fan mâncare asiatică? Descoperă 10 tipuri de noodles asiatici și la ce se folosește fiecare
Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tendințe
Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?
Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
Citește articolul
  • Tips & Tricks
Remedii anti mahmureală. Ce e mit și ce funcționează?
Biscuiții preferați ai lu’ Moșu’. Provocarea de la miezul nopții
Citește articolul
  • Fun
  • În Bucătărie
Biscuiții preferați ai lu’ Moșu’. Provocarea de la miezul nopții
15 ponturi ca să faci cele mai bune sarmale
Citește articolul
  • Hot Plates
  • Tips & Tricks
15 ponturi ca să faci cele mai bune sarmale
Caută
Postări recente
  • Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    • Data publicare : 29 martie, 2023
    • Data modificare : 29 martie, 2023
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Gastronomie sustenabilă. Respect față de mediu și față de producători locali 👨‍🌾. Ingrediente naturale, sezoniere 🍃... Hai să descoperi câteva restaurante din țară care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon. ✨
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ