Într-una din cele mai delicioase confruntări, Crema de zahăr ars intră în luptă cu Crème brûlée, farfurie la farfurie, cremă la cremă, să vedem care e cea mai cea. Pentru că dacă aveai impresia că sunt unul și același lucru, ei bine nu! E drept, se aseamănă, dar există câteva diferențe importante între cele două.
Crema de zahăr ars se află, cu siguranță, în topul deserturilor preferate de români. Și cu siguranță te-ai întrebat dacă până la urmă e același lucru cu Crème brûlée, sau nu. Hai să zicem că pe asta am stabilit-o deja: nu e. Dar hai să ne și lămurim de ce.
E drept, ambele sunt variante perfecte pentru a încheia o masă delicioasă. Cremoase, vanilate, cu textură netedă și delicată, sunt deserturi excelente. În principiu se aseamănă foarte mult – pornind de la ingrediente, până la aromă – și poate fi dificil să faci distincția, dacă nu ții cont de diferențe. Fiindcă totuși există diferențe esențiale, în special în ceea ce privește raportul dintre ingrediente, metoda de preparare și metoda de servire.
Ce este Crème brûlée?
Există multe deserturi pe bază de cremă de ouă în bucătăria europeană – crema de ouă cu vanilie olandeză este un exemplu, la fel și crema catalană.
Faimosa Crème brûlée este tot un desert din cremă de ouă (custard cum zic englezii). Se prepară din gălbenușuri de ou, smântână, zahăr și vanilie, cu o crustă tare, arsă, de caramel. Se combină ingredientele, se toarnă în vase ramekin sau de teracotă, se coc la bain-marie și apoi se lasă să se răcească bine de tot. Crema asta gustoasă (care e ca o șarlotă, o budincă, adică mai groasă) se pune apoi în vase joase și cu gură largă, se acoperă cu zahăr brun și se flambează, pentru a obține acea crustă caramelizată.
Originile desertului sunt destul de neclare – Anglia, Spania și Franța susțin fiecare în parte că ei au inventat-o. Spaniolii zic că ei au fost primii, în secolul al XVIII-lea, în varianta de cremă Catalană, în timp ce englezii susțin că a fost invenția lor din secolul al XVII-lea, când era cunoscută sub numele de „cremă arsă”. La sfârșitul secolului al XIX-lea, termenul francez crème brûlée a devenit popular și a pus desertul pe hartă de la Paris la New York. A fost atestat în 1961, atunci când a apărut în cartea de bucate Cuisinier royal et bourgeois, a lui François Massialot (un maestru bucătar al regilor).
Deci, recapitulând, reține că la Crème brûlée se folosesc doar gălbenușurile, se folosește smântână (nu lapte), iar crusta de zahăr se flambează la final, când crema e deja rece. Crusta e destul de groasă și tare și trebuie să o spargi cu lingurița pentru a ajunge la crema fină de dedesubt.
Care e diferența între Crema de zahăr ars și Crème brûlée
Principalele diferențe între cele două sunt 1) textura – crema de zahăr ars (căreia americanii îi spun și flan sau egg custard) este mai… gelatinoasă, mai puțin închegată, mai fluidă decât crème brûlée – și 2) lipsa crustei de zahăr flambată.
În plus, la crema de zahăr ars se folosesc ouă întregi și lapte (plus zahăr și vanilie) iar zahărul caramelizat este preparat încă de la început – se topește direct în cratiță și se tapetează pereții odată ce caramelul este fluid. Odată băgata oala la cuptor, zahărul caramelizat se transformă într-un sos minunat, iar la final desertul se răstoarnă pe un platou și se servește împreună cu acest „sirop” de zahăr ars.
Intră în ring și Crema catalană
Dacă tot vorbeam de aceste creme faimoase, nu puteam să nu o amintim și pe ruda lor de origini spaniole. Crema catalană are o aromă mai intensă decât celelalte două – mai ales pentru că de obicei se „parfumează” cu scorțișoare și coji de citrice. În plus, se prepară cu lapte, gălbenușuri și amidon de porumb, se fierbe în case de teracotă și când e gata se lasă la răcit la frigider. Se aseamănă cu crème brûlée pentru că și la ea zahărul se pune tot la final și se flambează, însă este mai ușoară, pentru că se prepară cu lapte, nu cu smântână.
Unde mănânci o Cremă de zahăr ars și un Crème brûlée bun în București
Acum dacă tot ți-am stârnit pofta (nu nega, știm că așa e), hai să-ți recomandăm și câteva locuri în care să mănânci un astfel de desert bun 😊.
- Amethyst Sky Bar – dacă vrei să savurezi un Crème brûlée excelent și să te bucuri totodată de un apus minunat și de o vedere de sus asupra Bulevardului Unirii, atunci aici e locul perfect. Un restaurant elegant și romantic, pe care ți-l recomandăm cu drag.
Rezervă o masă la Amethyst Sky Bar
- Nuba Cafe are în meniu „Forest Fruit Crème brûlée”, cu cremă de zahăr ars cu aromă de fructe de pădure. Dacă mai iei în calcul și că terasa lor e foarte cochetă și un loc perfect să îți petreci după-amiezele de vară târzie, am zice că se merită să le faci o vizită.
Rezervă o masă la Nuba Cafe
- Il locale te îmbie cu un „Creme caramel” servit pe malul lacului în Herăstrău. Este un restaurant cu specific foarte bun, așa că înainte de a lua desertul sigur vei mânca ceva gustos ca fel principal!
Rezervă o masă la Il locale
- La Caru’ cu bere ai ocazia să mănânci o adevărată Cremă de zahăr ars (așa cum ne place nouă și ne amintește de copilărie) dacă mergi să iei masa la prânz (pentru că o găsești în meniul special de prânz). Primești bonus plăcerea de a lua masa la una din cele mai populare restaurante din Capitală.
Rezervă o masă la Caru’ cu bere
- Les Bourgeois ne ademenesc cu un Crème brûlée – cum altfel, când numai denumirea localului te duce cu gândul la Franța? Însă vin cu propria variantă, augumentată, ca să zicem așa: Crème brûlée cu afine și înghețată de mere. Interesant, nu?
Rezervă o masă la Les Bourgeois
În concluzie…
Hai să zicem că e remiză și că food fight-ul de azi nu are un câștigător detașat. Ambele deserturi sunt delicioase, fine și savuroase și până la urmă gusturile nu se discută, nu? Ori că-i în stil mai franțuzesc, ori mai românesc, important e să fie pe placul tău.
Citește și: