D’ale Gurii Dunarii
Festival Gastronomic și Eco-Cultural organizat cu ocazia Zilei Dunarii 2012
Savurati Dunarea și Delta!
Context
Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie (data ce marcheza semnarea la Sofia a Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, in anul 1994), la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).
In acest an, aproape 81 de milioane de persoane din tarile danubiene sunt invitate ia parte din cea de-a noua aniversare a Zilei Dunarii. Aflat in continua expansiune, aceasta a devenit cel mai mare festival al raurilor din lume. Obiectivul principal al zilei din acest an este de a implica oamenii şi de a accentua legaturile dintre state, precum și interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)
Asociatia Salvati Dunarea și Delta organizeaza evenimentul central de Ziua Dunarii
In Romania, incepand cu anul 2007, Asociatia Salvati Dunarea și Delta organizeaza, in parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunarii sub auspiciile ICPDR si cu sustinerea Sistemului Coca-Cola in Romania.
Cu ocazia acestei manifestari, incepand cu 2010, aducem laolalta la Festivalul Gastronomic și Eco-cultural D-ale Gurii Dunarii comunitati din diferite etnii (romani, lipoveni, ucrainieni, greci, turci etc.) care beneficiaza in egala masura, de avantajele vietii pe malurile fluviului, in Delta Dunarii, ultimul spatiu de desfașurare a Dunarii inainte de varsarea in Marea Neagra.
Dorim astfel sa atragem atentia autoritatilor și publicului larg asupra nevoii de protejare a Dunarii și a Deltei Dunarii astfel incat de ele sa se poata bucura și generatiile viitoare. Festivalul este o ocazie de a informa cetatenii despre necesitatea unor ape mai curate, de a incuraja raportarea responsabila la natura Deltei Dunarii și de a ne implica in luarea deciziilor care afecteaza Dunarea.
Obiective
Dorim ca evenimentul organizat cu ocazia Zilei Dunarii sa inspire oamenii, comunitatile si tarile sa lucreze impreuna, dincolo de frontiere. Vrem sa incurajam oamenii sa priveasca dincolo de granitele lor nationale si sa ia in considerare multitudinea de popoare care traiesc in bazinul Dunarii. Astfel, Festivalul Gastronomic și Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii iși propune sa aduca in atentia publicului larg dar și a autoritatilor locale și centrale traditiile etnofolclorice și gastronomice dobrogene ca modalitate durabila de dezvoltare locala. Așadar, ne propunem: promovarea traditiilor și obiceiurilor locale din Delta Dunarii; sprijinirea dezvoltarii proiectelor comunitare de ecoturism și a turismului cultural ca alternative la activitatile industrialeinca in desfasurare in Delta Dunarii; constientizarea opiniei publice fata de nevoia sprijinirii activitatilor economice durabile in dauna celor cu caracter distructiv pentru natura și comunitati locale; atragerea turiștilor din tarile dunarene carora Delta “le apartine”.
Parada culinara este intretinuta de cele mai bune ansambluri artistice dobrogene și din Delta Dunarii, care urmaresc promovarea si valorificarea folclorului si culturii traditionale specifice spatiului dunarean.
La festival participa reprezentantii atelierului de impletituri de la Mahmudia, dezvoltat in 2009 in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Acestia vor prezenta produse traditionale – rogojini, cosuri, vaze – confectionate din stuf si papura și vor face demonstratii de impletit si decorare.
De 3 ani D’ale Gurii Dunarii – date și fapte
Prima editie: 10 octombrie 2009
Locul de desfașurare: Uzlina, Delta Dunarii
Comunitati participante: 6
Premii puse in joc: 3, in valoare totala de 6.000 euro
Activitati: concurs gastronomic, reprezentatii artistice oferite de echipele inscrise in concurs, demonstratii oferite de meșterii atelierului de impletituri din papura de la Mahmudia
A II-a editie: 25-27 iunie 2010
Locul de desfașurare: Uzlina
Comunitati participante: 9
Premii in valoare totala de 18.000 euro
Activitati: concurs gastronomic, parada comunitatilor dunarene și deltaice, conferinta “Avem o Dunare. Cum procedam?”, dezbaterea cu tema “Importanta și mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale și a alimentatiei traditionale”, demonstratii oferite de meșterii atelierului de impletituri din papura de la Mahmudia, excursie in Delta Dunarii
Alaturi de alti invitati de marca, ne-au onorat cu prezenta domnul Dacian Cioloș, Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, și domnul John Dalli, Comisarul european pentru sanatate și protectia consumatorilor.
A III-a editie: 30 iunie – 1 iulie 2011
Locul de desfașurare: Sulina
Comunitati participante: 8
Premii in valoare totala de 8.000 euro
Activitati: concurs gastronomic, parada comunitatilor dunarene și deltaice, conferinta de lansare a Strategiei Europene a Dunarii, demonstratii oferite de meșterii atelierului de impletituri din papura de la Mahmudia, excursie pe Dunare
Invitatii de marca ai festivalului au fost prticipantii la conferinta de lansare a Strategiei Europene a Dunarii, ministri de resort responsabili cu implementarea acestei strategii in Romania.
La fiecare editie evenimentul s-a bucurat de o reflectare media exemplara, beneficiind de zeci de articole in presa centrala și locala, la radio și televiziune. La cerere, putem pune la dispozitie rapoartele media ale evenimentului.
Festivalul D’ale Gurii Dunarii, a IV-a editie: 29 – 30 iunie
Activitati propuse
1. Organizarea unei conferinte pentru sarbatorirea unui an de la adoptarea Strategiei Dunarii.
2. Parada comunitatilor dunarene (de pe Dunare și din Delta Dunarii) (eveniment pentru publicul larg):
a) spectacole de dansuri și muzica etno, muzica fusion: folclor dunarean și deltaic oferit de comunitati si muzica electronica;
b) standuri de prezentare a zonei de origine a fiecarei echipe participante la festival.
3. Festival culinar: Eveniment accesibil juriului invitatilor de marca ai festivalului și publicului larg.
a) Concurs de gastronomie intre echipele participante – Echipe de bucatari din comunitati deltaice se intrec in prepararea bucatelor traditionale specifice Deltei, cu peste de Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi imbietoare. Premiile sunt folosite pentru finantarea proiectelor de dezvoltare locala din comunitatile castigatoare. Vor fi acordate urmatoarele premii: Marele Premiu (3.000 euro), Premiul Special (2.000 euro), Premiul Radu Anton Roman (1.000 de euro) și mentiuni (4 x 500 de euro)
b) Standuri cu mancare traditionala
4. Proiectii de filme despre Dunare obtinute prin amabilitatea institutelor culturale și ambasadelor tarilor riverane
5. on-line: campanie de comunicare “Dunarea, un rau sanatos” folosind in principal social media (Facebook)
Locul desfașurarii
București, Muzeul Taranului Roman
Click pentru a deschide fisierul in format PDF
(comunicat de presa)