In afara granitelor capitalei exista niste experiente culinare pe care trebuie sa le incercati macar o data in viata. Prin diverse zone ale Romaniei exista brunch-uri, pranzuri, cine si trasee gastronomice, experiente cu mult mai multe ingrediente decat vizita la un restaurant, adevarate aventuri culinare care merita testate.
Astfel de evenimente sunt si cele organizate de asociatia My Transylvania, echipa care se ocupa cu dezvoltarea si promovarea tursimului in Transilvania. Si cum sa promovezi mai bine turismul romanesc daca nu prin mancare? Agenda lor culturala bifeaza multe evenimente gastronomice, degustari, plimbari prin sate unde oaspetii sunt serviti cu mancare autentic transilvaneana. Despre unul din aceste evenimente ne povestesc chiar cei de la My Transylvania in articolul de mai jos.
Transilvanian Brunch
Un brunch organizat in curtea plina de verdeata a unei biserici medievale din Stejarisu, Retis sau Copsa Mare este, dincolo de dimensiunea culinara fabuloasa, o calatorie incognito in viata unei comunitati traditionale din zona Dealurilor Tarnavelor. Nu este o simpla gustare inlocuitoare de mic-dejun si pranz, ci este un adevarat festin.
Daca sunteti gurmanzi, Transilvanian Brunch impresioneaza prin diversitatea, calitatea si savoarea mancarurilor oferite pe aproape tot parcursul anului. Nici un produs nu provine dintr-o fabrica de mancare sau dintr-o cultura agricola intensiva. Meniul nu este deci unul standardizat, ci el difera de la un sezon la altul. Oamenii locului ofera tot felul delicatese din carne de porc (slanina bine afumata, jumari, carnati, toba, pasta de jumari, pateu de casa din ficat de porc sau chisatura – un amestec de slanina tocata si ceapa rosie). Nu lipsesc chiftelele, ruladele cu carne tocata si verdeata, placintele, precum si multe feluri de branzeturi, maturate sau proaspete. In functie de anotimp, toate acestea sunt asezonate cu diverse salate: de castraveti, ceapa si marar, de cruditati, de sfecla rosie cu hrean, de cartofi, de ceapa rosie si ou, cu arpacas, de rosii si busuioc, de vinete, fasole si zacusca.
In timp ce gustarile dispar de pe mese, in ceaune fierb felurile principale: supe (pline de afumatura, legume proaspete si tarhon), tocane preparate din diverse feluri de carne si sarmale uriase. In miezul verii nu lipsesc supele reci de agrise, de mere, de salata si fasole verde.
Pentru cine mai poate rezista unui asemenea ospat, urmeaza parada deserturilor – hencles, cozonac cu nuca si cu mac, prajitura cu fructe de sezon, clatite cu urda si marar, prajitura cu branza de vaci si mere, malai dulce, iaurt cu miere si nuci, diverse gemuri si dulceturi savuroase.
Daca sunteti pasionati de istoria si traditiile Transilvaniei, pranzisorul din comunitatea saseasca va ofera si o componenta culturala, sub diverse forme: un tur al satului, o plimbare cu caruta, o vizita la fierar, un program muzical sustinut de fanfara locala, muzica si dansuri, un concert de orga sau audierea corului in biserica, o scurta drumetie, un tur pe teme de patrimoniu. Nu trebuie uitate nici povestile spuse de bucatarii care au pregatit toate bunatatile; acesti oameni sunt prezenti, de altfel, la toate evenimentele din viata respectivelor comunitati.
Delicatesa pentru pofticiosi in stil Transilvanian Brunch: supa de mere
Pentru gurmanzi, iata reteta unei supe de mere care poate fi gustata doar in satele sasesti din jurul Sibiului.
Ingrediente pentru sase portii:
sase mere cat mai acrisoare;
un cartof;
doua cepe tocate marunt;
o telina taiata fin;
doi litri de apa;
doua linguri de zahar;
trei linguri de faina;
200 mililitri de smantana;
boia de ardei, piper si salvie
Modul de preparare este simplu, insa nu trebuie sa sperati ca supa facuta in oala de inox de acasa, pe aragaz, poate sa aiba acelasi gust precum cea facuta intr-un ceaun, la foc aspru de rasinoase. Pentru inceput, se incalzeste untul intr-o cratita, la foc mediu. Se adauga merele, cartofii, ceapa si telina; se calesc timp de circa cinci minute, amestecand des, pana cand ceapa devine translucida. Se pun: sarea, salvia, boiaua de ardei si piperul, dupa care amestecul se mai tine pe foc pentru 30 de secunde. Amestecul aromat se acopera cu apa si se aduce la fierbere. Lasam sa fiarba la foc mic pana se inmoaie merele. In acest timp, omogenizam smantana pentru gatit cu faina. Cand merele sunt fierte, scoatem un polonic din zeama de supa, punem peste amestecul de smantana si faina, omogenizam bine si adaugam in supa. Daca vreti sa fiti siguri ca veti obtine o supa fina si cremoasa, fara cocoloase, puteti trece prin sita amestecul de smantana cu faina. Lasati sa mai fiarba 3-4 minute si stingeti focul. Cine vrea, poate sa-si mai adauge in farfurie o lingura – doua de smantana acrisoara.
Daca descrierea acestui ospat v-a starnit deja apetitul, trebuie spus ca anul acesta mai avem pregatite doua editii de Transilvanian Brunch: in 29 august la Ilimbav si in 26 septembrie la Cornatel. Detalii program.
Detalii si inscrieri la contact@mytransylvania.ro.
Pret participare: 50 ron/ persoana (copiii au accesul gratuit)
Urmatorul brunch este pe 29 august la Ilimbav (Eulenbach) – Sibiu / Bioferma Daniela & Caravana cu povești
Poze de la un Transilvanian Brunch, fotografii realizate de Gabriela Cuzepan: