Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Excellence – mancare pentru suflet de la cel mai sincer bucatar
  • Arhivă articole

Excellence – mancare pentru suflet de la cel mai sincer bucatar

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 8 septembrie, 2016
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Harta Bucurestiului e in continua schimbare, fiecare adresa devenind un nou personaj de poveste prin locurile care se inalta pe parcela respectiva. Asa e si cazul strazii Petre Ispirescu 110-112, care a devenit intre timp gazda restaurantului Excellence, locul in care un bucatar sarmant si debordant de sincer face mancare pentru suflet.

excellence restograf (65)

Omul de la butoanele Excellence este Chef Vasile Nicolae (N.R: de la 15.11.2016, Chef Vasi nu mai este bucatarul Excellence, s-a mutat aici), un bucatar care si-a facut scoala si apoi doctoratul in peste 30 de restaurante din tara si de pe mari si oceane. Acum a trecut la carma Excellence de unde coordoneaza bucataria asa cum ii place lui: liber, cu mancare simpla, dar gustoasa si aratoasa, si cu respect pentru ce pune in farfuria oamenilor. Ii place sa spuna ca se ocupa de-o bucatarie urbana unde face comfort food, preparate pentru sufletul oamenilor.

Despre el si Excellence am aflat si noi mai multe dupa ce am stat la masa cu Chef Vasi si am povestit despre bucatari, bucatarii si ce inseamna bunul simt in aceasta industrie.

 

“Bucatarii sunt mercenari, vin si pleaca”

 

La Excellence, Chef Vasi a ajuns dupa vreo 16 ani in care a tot schimbat bucatariile, lucrand cand la un restaurant chinezesc, cand la unul mediteranean, cand in Bucuresti, cand pe un vas de croaziera in Caraibe. Spune ca nu petrece mai mult de 6-8 luni intr-un restaurant: “bucatarii sunt mercenari, vin si pleaca“. Iar atunci cand se muta, are si o echipa care-l urmeaza la noua destinatie.

Asa a fost si cazul la Excellence unde a format o echipa noua si, la putin timp dupa asta, au aparut si angajatii vechi care au spus ca vor sa lucreze acolo. Asta in conditiile in care Vasi le lasase un restaurant pe mana, dar ei au ales sa vina sa-l aiba din nou pe el bucatar-sef: “le-am lasat ultimul restaurant lor, dar nu au acceptat provocarea si se tin dupa mine. Bucatarul sef e miezul dintr-un restaurant, dar nu inteleg de ce nu sunt avizi dupa imagine si bani, in schimb sunt avizi dupa un mediu de lucru placut. Nu inteleg de ce vin dupa mine: nu sunt nici cel mai bun bucatar, nici cel mai pregatit, nu dau nici cele mai buna salarii“, spune Vasi.

Lasandu-l sa vorbeasca, ne-am dat seama ca motivul pentru care echipa lui ii e fidela e pentru ca el isi respecta oamenii foarte mult, dar si pentru ca tine team building-uri la bere pana la 4-5 dimineata. A, si poate pentru ca vede orice bucatarie a unui restaurant ca pe “acasa”, iar echipei ii spune “familie”. Desi era cat pe ce sa aiba propriul sau restaurant, nu e nevoie sa fie si proprietar ca sa se dedice 100% bucatariei pe care o coordoneaza. Si alege sa faca asta in locurile in care se poate aplica filozofia lui: “Nu pacalim clientul. Nu poti sa dai paste la 35 de lei daca nu-s paste de casa si pui paste ieftine din comert in farfurie. Totul e ca raportul calitate-pret sa fie corect. Cand deschizi un restaurant trasezi o linie de la bun inceput cu ce vrei sa oferi. Si ala iti e raportul calitate-pret-servicii si nu poti sa te duci niciodata-n jos de la aceasta linie“.

excellence restograf (6) excellence restograf (4)

 

Pizza cu trufe-n cartier

 

Chef Vasi a pus in aplicare aceste principii si la Excellence cand a creat meniul. Initial, considerandu-l un restaurant de cartier (in apropiere de 13 Septembrie), a facut un meniu simplu, genul de loc in care iesi la o bere si vrei si ceva de-ale gurii. Doar ca apoi a facut ce-i place lui cel mai mult: sa-si studieze publicul, sa ceara pareri si sa vada daca a nimerit audienta cu ce ofera in meniu. Si nu prea le-a potrivit, asa ca s-a dus, a rupt primul meniu si a creat noi variante de preparate. “Aveam niste oameni care veneau la fiecare masa a zilei. Si la inceput ne-au intrebat: ton o sa aveti? Dar ceva cu trufe? Atunci mi-am dat seama ca am gresit cand am gandit meniul pentru un restaurant de cartier.”

excellence restograf (39)

Astfel, acum la Excellence gasiti si pizza cu trufe, dar si aripioare, si coaste, dar si midii in sos de vin. Chef Vasi a creat un meniu care sa satisfaca si publicul care a dat navala la Campionatul European (300 de oameni inauntru si pe terasa), dar si gusturi mai fine chiar mai departe de centrul Bucurestiului. Si daca va intrebati de ce au ales un nume asa sofisticat pentru un restaurant de cartier (a se pronunta Excellence cu cel mai frantuzesc accent posibil) e pentru miresele care aleg sa-si faca nunta in unul dintre saloanele disponibile aici: “omului care a mancat o pastrama buna la noi nu-i pasa cum se pronunta numele restaurantului, dar pentru o mireasa care povesteste unde si-a facut ea nunta chiar conteaza asta“, spune Vasi.

excellence restograf (32)

Filozofia lui Vasi se aplica tuturor etapelor pregatirii unui preparat. De la aprovizionare pana la plating. Pentru ca Vasi e bucatarul care a reiesit din ecuatia contabil + pictor, astfel ca stie si cum sa-si comande cele necesare pentru bucatarie (traiasca ASE-ul la care l-au fortat ai lui sa se duca), dar stie si cum sa aseze totul frumos in farfurie (talentul de pictor pe care nu l-a pierdut complet).

Dar cel mai important este ceea ce gateste, de fapt. Lucreaza cat mai mult cu produse romanesti, incercand sa apeleze cat mai putin la importuri: “luam legumele de la tarani, fructele la fel, carnea o luam de la o macelarie romaneasca. Cu cat folosesti mai mult produsele romanesti, taranul va avea mai multi bani pe care sa-i investeasca si sa se dezvolte si, de ce nu, la anul sa aiba si mai multa marfa si sa poti sa iei produse de calitate la un pret mai mic. E un sistem la care imi face placere sa pot contribui“. Gandeste meniurile in functie de ce exista pe piata: “mai degraba dau niste zmeura cu frisca sau un platou cu pepene rece decat sa servesc rodie. Vine sezonul prunelor, le dam pe acelea la desert“.

excellence restograf (47)

 

 

Mancarea simpla reinterpretata pentru suflet

 

Cu aceste ingrediente, Chef Vasi face chestii simple si gustoase, fix ce i-ar placea lui sa manance. Simandicos se numeste mancare simpla reinterpretata, dar, ca sa va faceti o idee la ce se refera acest concept, la ciolanul de porc nu serveste clasica varza sau fasole, ci se alatura o fasole rosie in stil peruan cu niste tagliatelle din castraveti. Sau tocana de curcan e imbunatatita cu niste rosii uscate aduse din Puglia, cu sos alb de gorgonzola si piure cu ceapa verde. Totul e simplu, dar intr-o combinatie mai fistichie. Si pentru ca isi iubeste mancarea care iese din bucataria lui, Chef Vasi a sugerat si folosirea unor farfurii speciale, vesela facuta manual, Churchill, farfurii pe care le folosesc si bucatarii de la restaurante mai fitoase, ca sa zicem asa.

excellence restograf (20)

Cu aceeasi sinceritate cu care ne-a obisnuit pe parcursul interviului, Chef Vasi a avut si o concluzie care se aplica si culturii culinare de la Excellence: “lumea nu a inteles ca nici noi (n.r. bucatarii) nu suntem magicieni. Dintr-o vita black angus si o maimuta poate sa-ti faca o friptura buna. Dar nici noi nu putem sa facem din rahat brici“. Asadar, cu ingrediente bune si cu putin suflet, sunt sanse mari ca ce iese din bucataria restaurantului sa nu dezamageasca. Iar Chef Vasi nu asteapta aplauze doar pentru ca-si face jobul, farfuria goala fiind singurul compliment de care are nevoie.

excellence restograf (60)

Chef Vasile Nicolae a mai lucrat si la: Old City, Madame Pogany, Raionul de Peste, Dom Sum din Ploiesti, LOFT, Cafeneaua Veche, La Gondola, Uptown, La Cantine de Nicolai, El Capitan, Casa Vernescu si multe altele.

Meniul Excellente il puteti descoperi in intregime aici.

 

 

Noi am pozat, in ordinea numerelor de pe tricou: 

excellence restograf (21)
Midii in sos de vin
excellence restograf (33)
Cotlete de berbecut
excellence restograf (42)
Pizza cu trufe
excellence restograf (45)
Papanasi Excellence

 

Intreaga galerie foto de la vizita noastra, mai jos:

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • excellence
  • interviu bucatar
  • restaurant excellence
  • restaurante 13 septembrie
  • restaurante de cartier
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.