Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Drumul spre gastronomie (II)
  • Arhivă articole

Drumul spre gastronomie (II)

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 16 octombrie, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Bucatarie

Se pot spune multe despre conditiile de munca din Romania… Cu totii am auzit vorbindu-se foarte mult despre asta in ultimii ani. Ce bine ar fi, daca toate aceste vorbe s-ar transforma, fiecare, in cate un leu in plus la salariu, o zi de concediu, sau un dram de apreciere pentru munca depusa. Astfel s-ar rezolva o problema majora, fara sa miscam un deget. Sa fie asta strategia guvernamentala?

Nu fac o apologie nesfarsita pe tema nedreptatilor din piata muncii, dar trebuie sa vorbesc despre asta, pentru ca am intalnit multi oameni nedreptatiti, care m-au rugat sa zic in afara ce se inampla. Poate ar fi mai usor sa vorbesc despre toate necazurile din piata muncii la general si sa nu zic, de fapt, nimic. Asta mi-ar permite sa fiu un pic rebel, dar sa stau si la masa celor cere sunt vinovati de aceste nedreptati. In schimb, prefer sa ma limitez la problemele concrete din domeniul ospitalitatii, pe care le cunosc cel mai bine si las altora generalitatile.

In Romania, exista o minoritate a patronilor din domeniul ospitalitatii, care ofera conditii de munca echitabile angajatilor, insa, in proportie de 80%, angajatorul roman din domeniul horeca, vede aceasta relatie profesionala, numai din punctul de vedere al profitului pe care il poate obtine. Adica, orice drept acordat, inseamna bani pierduti.

Acesta este, in mare masura, un subiect tabu. Cina la restaurant, sau un sejur de vacanta, inseamna evadarea intr-o lume a gusturilor, mirosurilor si culorilor relaxante din farfurie sau din pahare. Sa fim sinceri, traim o epoca in care realitatea nu miroase prea bine pentru nimeni. De aceea, ne este greu sa asociem deliciile pe care ni le aduce un om intotdeauna bine aranjat, cu faptul ca el, sau cei care contribuie la prepararea mancarii si la atmosfera, au probleme greu de imaginat.

De multe ori, usa bucatariei este granita dintre doua lumi. De ambele parti sunt tot oameni, dar nu intotdeauna au aceleasi drepturi. Chiar daca vrem sa credem ca traim intr-o societate, care se bazeaza pe egalitatea drepturilor, pe undeva stim cu totii ca aceasta credinta este falsa. Pentru angajatii din ospitalitatea romaneasca, viata este plina de neajunsuri si frustrari, pentru ca statutul de cetatean liber,cu o viata normala, ramane un vis. Cei care au puterea de a le schimba destinele, le percep suferintele doar sub forma de cifre. De aceea, le propun un exercitiu de imaginatie, in care sa se puna in locul unui bucatar roman.

Oficial, el nu este inchis la ocna, ca Jean Valjean, dar neoficial angajatorul, dispune de el, fara a-si pune proble de moralitate, sau de drepturile universale ale oricarei persoane libere. In astfel de locuri, promoveaza cel care nu comenteaza la abuzuri si este dispus sa abuzeze de altii, transformandu-se in gardian. Ambii trebuie sa isi asigure masa, uniforma si cutitele cu care lucreaza, din buzunarul propriu.

Daca se plange prea mult, stie ca este la buna dispozitie a patronului sa ii dea sau nu, acei bani munciti. Dar, chiar cand totul merge struna, patronul mai uita de ziua de salariu, ca doar abia si-a primit banii luna trecuta, nu? Orele suplimentare se exculd de multe ori, chiar daca restaurantul se inchide in zori.

Cand un angajat din domeniul ospitalitatii cere un imprumut de la banca, are sanse foarte mici, nu numai din cauza salariului minim, ci si din cauza lipsei de stabilitate. Banca stie ca patronii de restaurante, renunta pe loc la un angajat, fara sa dea explicatii cuiva. De adoua zi, acel nefericit, cauta de munca prin ziare. Pe de alta parte el, trebuie sa repecte codul muncii, de parca numai pentru el a fost votata legea in Parlament, nu si pentru patroni.

Daca acesti oameni au norocul de a lucra cu contract de munca, oficial au salariul minim, adica 700 de lei, care este cel mai mic din UE. Poate primi mai putin sau mai mult de atat, in functie de experienta sau… de bunavointa patronului. Cert este ca, salariul minim este cel in baza caruia un angajat horeca cere un imprumut si isi primeste pensia si celelalte drepturi sociale. Este surpirnzator cum un om cu diploma, care munceste din greu, sa nu isi poata permite traiul zilnic. Cand un om nu poate sa puna bani deoparte, iar contributia la fondul de pensii este cea mai mica, vorbim de o industrie care cultiva cu buna stiinta, asistati sociali. Cu asa conditii, cati profesionisti adevarati ar putea fi atrasi sa lucreze in Romania si sa contribuie la economia nationala?

Viitorul fiecarui angajat horeca, este si viitorul ospitalitatii romanesti. Daca acest viitor este sumbru sau stralucit, depinde de cei care putem spune lucrurilor pe nume si de cei care nu vor doar sa manance si sa se distreze ieftin, ci o industrie a ospitalitatii la standardele altor culturi europene.

(poza lui ixant-88 de pe www.deviantart.com)

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.