Banala ceapă ascunde un secret care o face ingredientul magic capabil să transforme radical un preparat. O supă-cremă fadă, deși ai pus în ea cam toate legumele? Ai în casă doar niște paste, puțină brânză și ceapă? Află că din aceste trei ingrediente poți crea o cină absolut memorabilă. Trebuie doar să caramelizezi ceapa și totul se transformă într-un regal al gustului. Uite cum se face ceapa caramelizată.
Ceapa caramelizată are un singur „defect”: ca să fie perfectă, are nevoie de timp. Cam de o oră. Deci ar trebui să te apuci de gătit înainte să-ți fie foame. Apoi mai trebuie să știi că este destul de pretențioasă această caramelizare. Și că trebuie să ai răbdare și o grijă permanentă și să amesteci ceapa în tigaie pentru a nu se arde și a deveni amară.
Reușita stă în detalii
Pentru o preparare corectă ai nevoie de ceapă (este de preferat cea roșie), pe care o vei tăia uniform. Este un lucru extrem de important, pentru că dacă nu va fi tăiată uniform, egal, nici nu se va găti uniform. Cu cât bucățile vor fi mai mari, cu atât timpul de gătire va fi mai îndelungat. Mai ai nevoie de o tigaie bună, cu capac. Tigaie bună însemnând una cu fundul gros, care reduce riscul de ardere rapidă a ingredientelor în general, respectiv a cepei în acest caz.
Ceapa caramelizată corespunzător are o dulceață sublimă, este foarte moale dar își păstrează textura. Iar culoarea pe care trebuie să o aibă la final este mahon. Caramelizarea reduce volumul inițial cu o treime. Pentru că pierde cea mai mare parte din umiditatea pe care o conține, în timp ce zaharurile din ea se caramelizează lent.
Subliniem încă o dată faptul că este esențial să se amestece ceapa în timpul gătirii și să se răzuiască des pe părțile laterale ale tigăii. Asta pentru a te asigura că niciun fir de ceapă nu se gătește mai repede decât altul. O spatulă de silicon rezistentă la căldură este instrumentul pentru această operațiune. E suficient de rigid pentru a răzui fundul tigăii și suficient de flexibil pentru a curăța părțile laterale.
Cum prepari ceapa caramelizată
- Curăță ceapa, taie-o pe jumătate apoi feliaz-o julien.
- Pune tigaia pe foc, la încins, la foc mediu spre înalt, toarnă în ea ulei și pune în el jumătate din cantitatea de ceapă pe care vrei să o caramelizezi. Las-o pe foc timp de două minute, până începe să sfârâie. Apoi adaugă și restul de ceapă rămasă. Cu o spatulă „aranjează” ceapa în tigaie, să fie uniform distribuită. Și apasă pe ea așa încât uleiul să o acopere în totalitate.
- Gătește ceapa amestecând în ea des, până când începe să sfârâie (aproximativ trei minute). Adaugă sare pentru a ajuta la eliminarea apei din ceapă și continuă să amesteci.
- Acoperă tigaia cu capacul, redu focul la mediu și gătește circa zece minute, până când ceapa a scăzut la jumătate iar pe fundul tigăii s-a adunat lichid.
- Răzuiește cu spatula pentru a te asigura că ceapa nu s-a lipit de fundul tigăii și nu s-a ars. Repetă această operațiune la fiecare 5-6 minute și redu focul după cum este nevoie pentru a menține o fierbere lentă, până când tot lichidul se evaporă. Adică aproximativ 35 de minute.
- După ce tot lichidul s-a evaporat și tigaia pare uscată, crește temperatura la mediu și răzuiește fundul tigăii și părțile ei laterale cu o spatulă de silicon, modelând ceapa într-un morman, în mijlocul ei. Ceapa nu mai trebuie să atingă marginea tigăii! Acest lucru va ajuta la o gătire uniformă și va preveni arderea cepei care s-ar putea produce pe margini.
- Dacă ceapa începe să se lipească de fundul tigăii sau dacă începe să se ardă, adaugă puțină apă și amestecă, răzuind pentru a desprinde bucățile rumenite. Amestecă bine, până când ceapa capătă o culoare uniformă și adun-o la mijloc sub formă de morman.
- Continuă să o gătești, amestecând, și pune câte un strop de apă ori de câte ori este necesar, până când ceapa capătă culoarea bourbonului, 35 până la 45 de minute.
La ce poate fi folosită ceapa caramelizată
Burger: Ceapa caramelizată poate adăuga o aromă dulce și bogată burgerului, oferindu-i o notă delicioasă și rafinată. Ca să îii simți gustul, cel mai bine e să o folosești ca strat intermediar între carne și brânză.
Quiche rapid: după ce ai copt în formă de tartă aluatul, pune o cană de ceapă caramelizată, apoi o cană de șuncă tăiată cubulețe și toarnă deasupra șase ouă bătute amestecate cu o cană de smântână. Dă tarta la cuptor pentru circa 35 de minute.
Paste rapide: amestecă pastele fierte (de preferință penne) cu ceapa caramelizată, parmezan ras, piper și o jumătate de cană de apă în care au fiert pastele.
Ceapa caramelizată poate fi adăugată în supele cremă de legume, iar înainte de servire presărată și deasupra. Faci shaorma în casă? Nu uita să îi dai personalitate cu ceapă caramelizată. Iar dacă vrei un piure de cartofi adus la un alt nivel, tot ceapa caramelizată este secretul. Adaug-o la final, înainte de a servi piureul!