Pare că niciodată nu ai destul loc în frigider și înghesui alimentele unele peste altele? Iar când cauți ceva fie îți ia mult timp până le găsești, fie te enervezi pentru că trebuie să scoți și ceea ce nu îți trebuie până ajungi la ceea ce îți dorești. Apoi, în ciuda faptului că practic ai eliberat un locșor, culmea este că parcă tot nu e loc să pui înapoi ce-ai scos. Îți sună foarte cunoscut acest scenariu, nu-i așa? De asta avem pentru tine câteva trucuri ca să-ți organizezi mai bine frigiderul.
De ce e important să-ți organizezi frigiderul? Pentru că asta poate contribui la menținerea alimentelor proaspete, la reducerea riscului de contaminare încrucișată și la găsirea mai ușoară a produselor de care ai nevoie. Cu doar puțin efort, îți poți optimiza și organiza frigiderul și congelatorul ca un profesionist. De aceea cred că sfaturile profesioniștilor sunt foarte utile, inclusiv tehnicile de congelare, pregătire pentru congelator și care sunt alimentele prietenoase cu congelatorul, pentru a vă ajuta să profitați la maximum de beneficiile lui.
Divide și separă
Mă rog… grupeză și separă. Logica joacă un rol cheie în eficiența organizării congelatorului. Cu alte cuvinte, gândește-te la locul de depozitare. Este util să grupezi articole similare împreună, astfel vei ști câte ai și exact unde să le găsești. În loc să le înghesui de-a valma, stabilește o zonă pentru carne, una pentru pește și alta pentru legume, de exemplu.
Congelează porții mai mici
Pentru a crea mai mult spațiu în congelator, nu depozita în pungi mari, ci ținând cont de porțiile de care ai nevoie pentru pregătirea unui fel de mâncare. Astfel, dacă ai cumpărat o bucată de pulpă de porc de două kilograme sau zece pulpe de pui, nu pune în congelator imensitatea de pungă care le conține. Porționează carnea în funcție de necesarul pentru pregătirea mesei, iar pulpele, pune-le câte două, trei într-o pungă. Același lucru îl poți face și cu legumele. Dacă ai conservat prin congelare ardei gras tocat, să zicem, pune-l în pungi mici, atât cât ai nevoie pentru a face o ciorbă, de exemplu. Dacă vrei să congelezi sosuri, porționează și lasă mai întâi să înghețe în pungi mici, apoi transferă-le într-o cutie din plastic.
Depozitează în cutii în lada frigorifică
Când lada frigorifică este de capacitate mare, există tentația de „a arunca” în ea diverse alimente, convinși că le vom găsi cu ușurință. Greșit! O să fii la un moment dat în situația de a răscoli, aplecat/ă în lada frigorifică, în căutarea unui aliment care poate fi tocmai pe fundul lăzii. Cutiile de carton sau plastic, cu mânere, fără capac, care pot fi scoase cu ușurință, sunt cea mai bună variantă.
Etichetează pungile
Notează pe pungi ce conțin și la ce dată s-a făcut congelarea. Nu te baza pe memorie, pentru că de regulă este înșelătoare și te poate duce în eroare. Tehnica este recomandată inclusiv pentru depozitarea în frigider.
Cum se decongelează în mod corect
Modul în care decongelezi alimentele poate afecta gustul și textura lor. Cel mai bun mod de a decongela este depozitarea peste noapte în frigider. Chiar dacă cuptoarele cu microunde au și funcția de decongelare, este de preferat să o eviți pentru că nu știi exact ce timp trebuie setat și există riscul ca alimentele să se și gătească puțin (sau mai mult!), nu doar să se decongeleze.
Citește eticheta
Pentru a te asigura că nu consumi alimente care au fost congelate prea mult timp, vezi care e „valabilitatea” lor în aceste condiții. De exemplu, păsările de curte, proaspete, se păstrează până la nouă luni, cotletele de porc maxim 12 luni iar peștele până la opt luni.
În privința organizării frigiderului, aceasta contribuie la menținerea alimentelor proaspete. Dar și la reducerea riscului de contaminare încrucișată și la găsirea mai ușoară a produselor de care ai nevoie. Iată câteva sfaturi care să te ajute:
- Asigură-te că temperatura frigiderului este setată corect, în general între 1 și 4 grade Celsius. Temperaturile mai mari pot duce la înmulțirea bacteriilor, iar cele mai scăzute la înghețarea alimentelor.
- Folosește cutii pentru a depozita alimentele grupate pe categorii (ex. brânzeturi, mezeluri, legume etc).
- Evită supraaglomerarea frigiderului, pentru că aerul nu va circula corespunzător. Asta poate duce la creșterea temperaturii din interior și alterarea alimentelor.
- Folosește rafturile și sertarele pentru a organiza alimentele. Carnea, peștele și produsele lactate ar trebui plasate în partea de jos a frigiderului. Aici temperatura este mai scăzută, iar legumele și fructele în spațiile special destinate lor.
- Folosește suporturi și organizatoare speciale pentru frigider, care ajută mult la organizarea sticlelor, borcanelor și altor recipiente.
- Utilizează recipiente cu sistem de închidere etanș pentru alimentele „deschise” (asta însemnând inclusiv mâncare gătită). Așa le vei putea păstra proaspete mai mult timp.
- Folosește ușa pentru a depozita produsele mai rezistente la variațiile de temperatură (sosuri, condimente, băuturi). Asta pentru că aici temperatura este mai ridicată decât pe rafturi.
- Etichetează și rotește alimentele, punându-le pe cele noi în spatele celor mai vechi. În acest fel eviți să uiți de ele și le vei folosi înainte de a nu mai putea fi consumate.
Sper că ți-au fost utile aceste trucuri și că te vor ajuta să-ți organizezi mai bine frigiderul. Și tot din aceeași „categorie”, uite și cum să depozitezi corect mâncarea.