Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Cum să faci compost acasă, din resturile de la bucătărie
  • TIPS & TRICKS

Cum să faci compost acasă, din resturile de la bucătărie

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 2 mai, 2023
  • Data modificare : 9 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Știai că poți face compost acasă, din resturi alimentare, și pentru asta nici măcar nu e nevoie să ai o grădină? Reducerea deșeurilor nu este singurul beneficiu al acestui proces… E mai mult decât atât: îți vei aduce astfel contribuția la salvarea planetei, ceea ce nu e puțin lucru, chiar dacă așa ar putea să pară.

Femeie tanara in bucatarie, pune resturi de legume intr-un cos de gunoi. Cum să faci compost acasă

Compostul crește retenția de apă și drenajul solului. Și oferă pământului o multitudine de substanțe nutritive necesare plantelor care cresc în acesta. Dacă te bate gândul să faci compost acasă, primul loc de unde începi e chiar din bucătăria ta, de la resturile alimentare! Te învățăm noi cum să procedezi, mai ales că nu e greu deloc!

Ce este compostul

Practic, un îngrășământ obținut din material descompus. Material care poate fi aproape orice rest alimentar. De la cotoare de măr, la coji de portocale și banane. De la coji de ouă, la coji de morcovi și cartofi, frunze de ridichi, cotoare de varză sau salată… Poți folosi chiar și zaț de cafea sau pliculețe de ceai. Ori frunzele obținute după curățarea plantelor de apartament. Toate sunt perfect ca să faci compost acasă! Trebuie doar să știi că unele resturi mai rezistente. Ca de exemplu ananasul, cojile de citrice și sâmburele de avocado. De aceea durează mai mult să se descompună decât altele.

Toate aceste resturi pe care obișnuim să le aruncăm, irosindu-le, sunt o adevărată comoară pentru pământ. Ai grijă, totuși, și evită adăugarea în compost a grăsimilor, cărnurilor, peștelui, uleiului sau a lactatelor.

La ce îți folosește?

Dacă ai o grădină sau un petic de pământ pe care cultivi legume și verdețuri, sau pur și simplu o faci în jardiniere, compostul îți va fi foarte, foarte util. După ce ai obținut răsadurile din semințe, va trebui să le replantezi. Iar reușita cultivării respectivelor legume sau verdețuri va depinde în mare măsură de solul în care ai replantat răsadurile. Sol care e bine să fie unul bogat în nutrienți. Iar acea bogăție de minerale este chiar compostul. Și nu doar că îl îmbogățește, dar îl și ajută să rețină nutrienții și apa, reducând totodată și riscul de îmbolnăvire al plantelor. În plus, ajută și la neutralizarea Ph-ului din sol.

Balcon de apartament cu jardiniere in care au răsărit frunze de salata din compost făcut acasă.

De ce ai nevoie să faci compost acasă

Poate că ți se pare foarte tehnic să-ți produci propriul compost. Sau presupui că ai nevoie de cine știe ce cunoștințe într-ale grădinăritului, ori de unelte speciale. Nici vorbă!

Un prim lucru pe care este bine să îl știi e că resturile care se descompun cel mai repede sunt verdețurile cu frunze. Și că celelalte resturi pe care le vei folosi trebuie să le tai în bucățele mici pentru a se composta mai repede.

Și-acum hai să vezi de ce ai nevoie pentru a produce compost acasă:

  • Un recipient cu capac (o cutie din plastic, de exemplu), mai mic sau mai mare, în funcție de cât compost vrei să obții. (Recipientul îl vei păstra în bucătărie, pentru a-ți fi ușor să îl alimentezi cu resturi dar și pentru că amestecul are nevoie de căldură. Poate fi depozitat în spațiul de sub chiuvetă sau într-un colț al bucătăriei.)
  • Un burghiu pentru a face găuri în cutie.
  • Un săculeț mic cu pământ.

Cum procedezi

Începe prin a face câteva găuri distanțate uniform în capacul recipientului. Acest lucru este necesar pentru a permite aerului să circule. E un lucru care contează în procesul de descompunere a resturilor alimentare. Dacă folosești fructe, apar musculițele. Pentru asta, fixează peste găuri un material respirabil – cum ar fi o țesătură de cânepă.

Pune un strat de pământ pe fundul recipientului. Deasupra pune bucăți mici de ziare rupte. Și peste ele așază resturile din bucătărie. Materialul uscat, respectiv bucățile de ziare, ajută la menținerea echilibrului dintre umed și uscat în compost. Și împiedică și apariția mirosurilor acestuia. Sigilează ermetic recipientul cu capac și așteaptă să se producă acolo toată magia.

Adaugă resturile de mâncare în recipient pe măsură ce îți rămân în bucătărie și nu uita să le tai în bucăți mici. Când le pui în cutia în care faci compost acasă, trebuie să adaugi și material uscat, adică ziar mărunțit. Ca regulă generală, trebuie să ai un echilibru de materiale uscate, care sunt bogate în carbon (cum ar fi ziarul, bucățile de carton, frunzele uscate, cojile de ouă etc) și resturile verzi, resturile de mâncare, cele care furnizează azot. Un compost sănătos ar trebui să aibă mai mult carbon decât azot. O regulă simplă este să folosești o treime materiale verzi și două treimi materiale uscate.  

Close up cu o femeie care arunca coji de morcovi si castravete intr-un cos. CUm să faci compost acasă

O dată la una-două săptămâni „răscolește” materialele din cutie pentru a fi bine amestecate și verifică dacă amestecul este ușor umed. Prea puțină umezeală va încetini procesul de descompunere. Dacă este necesar, stropește cu puțină apă.

Poate dura între șase săptămâni și câteva luni pentru ca materialul de compost să fie gata, în funcție de dimensiunea recipientului în care este produs. Când va fi gata va închis la culoare, sfărâmicios și va avea miros de pământ proaspăt.

Dacă între timp amestecul miroase urât, nu este un semn bun! Adăugă mai multe materiale uscate bogate în carbon, cum ar fi bucățile de ziare, pentru a echilibra materialele verzi și umede. De asemenea, poate fi necesar să faci mai multe găuri în capacul recipientului.

Ce faci cu compostul și cum îl folosești

Pentru a-l folosi, amestecă-l cu pământ obișnuit atunci când pui semințe la încolțit sau când replantezi răsadurile. Folosește o parte de compost la două părți de pământ. De asemenea, îl poți folosi pentru a da un impuls plantelor din ghivece. Scoate din ghiveci câțiva centimetri de pământ și pune în locul lui compost.

Ți se pare complicat? Nu e deloc. Încearcă și-ai să vezi!

Iar dacă te pasionează un stil de viață cât mai „verde” uite și cum poți face curățenie în casă folosind produse naturale. Le faci în casă, din ce găseti prin cămară.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • ce este compostul
  • compost
  • compost acasa
  • compost la bloc
  • cum sa faci compost acasa
  • din ce se face compost
  • la ce se foloseste compostul
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.