Știai că poți face compost acasă, din resturi alimentare, și pentru asta nici măcar nu e nevoie să ai o grădină? Reducerea deșeurilor nu este singurul beneficiu al acestui proces… E mai mult decât atât: îți vei aduce astfel contribuția la salvarea planetei, ceea ce nu e puțin lucru, chiar dacă așa ar putea să pară.
Compostul crește retenția de apă și drenajul solului. Și oferă pământului o multitudine de substanțe nutritive necesare plantelor care cresc în acesta. Dacă te bate gândul să faci compost acasă, primul loc de unde începi e chiar din bucătăria ta, de la resturile alimentare! Te învățăm noi cum să procedezi, mai ales că nu e greu deloc!
Ce este compostul
Practic, un îngrășământ obținut din material descompus. Material care poate fi aproape orice rest alimentar. De la cotoare de măr, la coji de portocale și banane. De la coji de ouă, la coji de morcovi și cartofi, frunze de ridichi, cotoare de varză sau salată… Poți folosi chiar și zaț de cafea sau pliculețe de ceai. Ori frunzele obținute după curățarea plantelor de apartament. Toate sunt perfect ca să faci compost acasă! Trebuie doar să știi că unele resturi mai rezistente. Ca de exemplu ananasul, cojile de citrice și sâmburele de avocado. De aceea durează mai mult să se descompună decât altele.
Toate aceste resturi pe care obișnuim să le aruncăm, irosindu-le, sunt o adevărată comoară pentru pământ. Ai grijă, totuși, și evită adăugarea în compost a grăsimilor, cărnurilor, peștelui, uleiului sau a lactatelor.
La ce îți folosește?
Dacă ai o grădină sau un petic de pământ pe care cultivi legume și verdețuri, sau pur și simplu o faci în jardiniere, compostul îți va fi foarte, foarte util. După ce ai obținut răsadurile din semințe, va trebui să le replantezi. Iar reușita cultivării respectivelor legume sau verdețuri va depinde în mare măsură de solul în care ai replantat răsadurile. Sol care e bine să fie unul bogat în nutrienți. Iar acea bogăție de minerale este chiar compostul. Și nu doar că îl îmbogățește, dar îl și ajută să rețină nutrienții și apa, reducând totodată și riscul de îmbolnăvire al plantelor. În plus, ajută și la neutralizarea Ph-ului din sol.
De ce ai nevoie să faci compost acasă
Poate că ți se pare foarte tehnic să-ți produci propriul compost. Sau presupui că ai nevoie de cine știe ce cunoștințe într-ale grădinăritului, ori de unelte speciale. Nici vorbă!
Un prim lucru pe care este bine să îl știi e că resturile care se descompun cel mai repede sunt verdețurile cu frunze. Și că celelalte resturi pe care le vei folosi trebuie să le tai în bucățele mici pentru a se composta mai repede.
Și-acum hai să vezi de ce ai nevoie pentru a produce compost acasă:
- Un recipient cu capac (o cutie din plastic, de exemplu), mai mic sau mai mare, în funcție de cât compost vrei să obții. (Recipientul îl vei păstra în bucătărie, pentru a-ți fi ușor să îl alimentezi cu resturi dar și pentru că amestecul are nevoie de căldură. Poate fi depozitat în spațiul de sub chiuvetă sau într-un colț al bucătăriei.)
- Un burghiu pentru a face găuri în cutie.
- Un săculeț mic cu pământ.
Cum procedezi
Începe prin a face câteva găuri distanțate uniform în capacul recipientului. Acest lucru este necesar pentru a permite aerului să circule. E un lucru care contează în procesul de descompunere a resturilor alimentare. Dacă folosești fructe, apar musculițele. Pentru asta, fixează peste găuri un material respirabil – cum ar fi o țesătură de cânepă.
Pune un strat de pământ pe fundul recipientului. Deasupra pune bucăți mici de ziare rupte. Și peste ele așază resturile din bucătărie. Materialul uscat, respectiv bucățile de ziare, ajută la menținerea echilibrului dintre umed și uscat în compost. Și împiedică și apariția mirosurilor acestuia. Sigilează ermetic recipientul cu capac și așteaptă să se producă acolo toată magia.
Adaugă resturile de mâncare în recipient pe măsură ce îți rămân în bucătărie și nu uita să le tai în bucăți mici. Când le pui în cutia în care faci compost acasă, trebuie să adaugi și material uscat, adică ziar mărunțit. Ca regulă generală, trebuie să ai un echilibru de materiale uscate, care sunt bogate în carbon (cum ar fi ziarul, bucățile de carton, frunzele uscate, cojile de ouă etc) și resturile verzi, resturile de mâncare, cele care furnizează azot. Un compost sănătos ar trebui să aibă mai mult carbon decât azot. O regulă simplă este să folosești o treime materiale verzi și două treimi materiale uscate.
O dată la una-două săptămâni „răscolește” materialele din cutie pentru a fi bine amestecate și verifică dacă amestecul este ușor umed. Prea puțină umezeală va încetini procesul de descompunere. Dacă este necesar, stropește cu puțină apă.
Poate dura între șase săptămâni și câteva luni pentru ca materialul de compost să fie gata, în funcție de dimensiunea recipientului în care este produs. Când va fi gata va închis la culoare, sfărâmicios și va avea miros de pământ proaspăt.
Dacă între timp amestecul miroase urât, nu este un semn bun! Adăugă mai multe materiale uscate bogate în carbon, cum ar fi bucățile de ziare, pentru a echilibra materialele verzi și umede. De asemenea, poate fi necesar să faci mai multe găuri în capacul recipientului.
Ce faci cu compostul și cum îl folosești
Pentru a-l folosi, amestecă-l cu pământ obișnuit atunci când pui semințe la încolțit sau când replantezi răsadurile. Folosește o parte de compost la două părți de pământ. De asemenea, îl poți folosi pentru a da un impuls plantelor din ghivece. Scoate din ghiveci câțiva centimetri de pământ și pune în locul lui compost.
Ți se pare complicat? Nu e deloc. Încearcă și-ai să vezi!
Iar dacă te pasionează un stil de viață cât mai „verde” uite și cum poți face curățenie în casă folosind produse naturale. Le faci în casă, din ce găseti prin cămară.