Un pahar de ceai cu gheață într-o zi toridă este cel mai bun antidot împotriva moleșelii, asta e clar! În plus este și surprinzător de ușor de preparat și cu siguranță muuult mai bun (și mai ieftin) decât cel cumpărat de-a gata. După ce combini cele două ingrediente – ceai și apă – obții o bază răcoritoare care poate fi personalizată în fel și chip cu aromele tale preferate de vară, astfel încât să te răcorească și hidrateze ca nimic altceva. Urmează ghidul nostru despre cum să faci cel mai bun ice tea, astfel încât să te poți bucura de o băutură răcoritoare pe tot parcursul sezonului cald.
Cum să faci ice tea, pas cu pas
First things first: ceaiul
Evident, ceaiul este ingredientul care dă savoare ice tea-ului. Atât pliculețele de ceai, cât și ceaiurile din frunze vrac sunt potrivite pentru prepararea acestei băuturi răcoritoare de vară. Trebuie doar să te asiguri că nu uiți pliculețele în vas mai mult decât trebuie.
Deloc surprinzător, ceaiurile de bună calitate funcționează cel mai bine. Așa că alege aceleași tipuri de ceai care-ți fac cu ochiul atunci când prepari o ceașcă fierbinte. Ceaiul negru cu gheață este băutura pe care probabil o cunoști cel mai bine datorită marilor producători comerciali. Însă orice aromă funcționează – ceaiurile verzi, din plante sau din fructe sunt toate la fel de delicioase atunci când sunt răcite.
Dacă optezi pentu un ice tea cu mai multe pliculețe de ceai, leagă punguțele împreună, astfel încât să fie mai ușor de pescuit la final. Sau, și mai simplu, leagă sforile de o lingură de lemn și pune-o deasupra recipientului, lăsând pungile să atârne în apă.
Ai grijă ce apă folosești
Este important ca gustul apei pe care o folosesti să nu influențeze aroma finală. Dacă apa de la robinetul tău n-are miros de clor sau alte treburi, o poți folosi. Cu toate acestea, pentru a evita aromele neplăcute din apă care pot altera gustul, e de dorit să folosim apă filtrată sau îmbuteliată. Și e și mai sănătos (că doar știm cu toții despre calitatea apei de la robinet).
Alege o metodă de preparare
Există trei moduri de bază ca să faci ice tea veritabil: la cald, la rece și… la soare. Indiferent de metoda pe care o alegi, amintește-ți că ice tea-ul ajunge să fie diluat prin topirea gheții, iar temperatura sa rece „amorțește” papilelel gustative. Din acest motiv, ice tea-ul ar trebui să fie preparat mai concentrat decât ceaiul fierbinte.
Pentru o variantă clasică de ice tea, poți începe cu aceste proporții standard: două pliculețe de ceai pentru fiecare ceașcă de apă în cazul preparării la cald și un pliculeț de ceai pentru o ceașcă de apă pentru metodele de ice tea preparat la rece sau la soare.
Metoda Hot Brew
Aceasta este calea de urmat dacă-ți dorești să bei rapid un ice tea. Trebuie să începi la fel cum ți-ai prepara un ceai fierbinte. Diferența este că infuzia ta fierbinte ar trebui să fie de două ori mai puternică (concentrată) decât în cazul ceaiului fierbinte. Așa că vei folosi două plicuri de ceai pentru fiecare cană de apă.
- Scufundă ceaiul sau pliculețele imediat ce apa începe să clocotească, timp de trei până la cinci minute, în funcție de recomandările de pe ambalaj.
- Strecoară ceaiul sau scoate pliculețele de ceai.
- Adăugă o cantitate egală de apă rece în concentratul de ceai fierbinte, pentru a-l răci.
- Acum îți poți servi imediat ice tea-ul, cu o cantitate rezonabilă de gheață. Sau îl poți lăsa la frigider până când te lovește setea aia mai mare.
Dacă vrei ca ice tea-ul tău să nu fie tulbure, asigură-te că amestecul de ceai este răcit la temperatura camerei înainte de a fi refrigerat.
Metoda Cold Brew
Ca și în cazul cafelei, prepararea la rece a ceaiului extrage delicat aromele din plantă, eliberând mai puțini tanini decât tehnica hot brew. Taninurile sunt compuși chimici care se găsesc în mod natural în planta de ceai și sunt responsabile pentru notele amare. Va dura mai mult decât prepararea la cald și necesită o planificare anterioară. Însă rezultatul va fi un lichid curat, limpede și al naibii de răcoritor.
- Combină un plic de ceai pentru fiecare cană de apă într-un vas și pune-l la frigider, acoperit, timp de cel puțin opt ore (dar nu mai mult de 12 ore).
- Strecoară sau îndepărtează pliculețele de ceai și adaugă câteva cuburi de gheață peste ice tea-ul tău. Sau, păstrează-l la frigider până când îi vine vremea să-l bei.
Prepară-ți ceaiul cu ajutorul… soarelui
Într-o zi însorită, îți poți prepara ceaiul tău folosind puterea celei mai mari surse naturale de energie din lume: soarele.
- Pune la infuzat ceaiul favorit și apa aferentă lui, într-un vas transparent acoperit.
- Lasă-l afară pe terasă (sau într-o fereastră cu soare direct) timp de cel puțin șase ore. Pe măsură ce soarele încălzește apa, ceaiul își va elibera încet aroma.
- Strecoară-l sau scoate pliculețele de ceai și deja-i poți pune gheață. Sau, din nou, lasă-l la frigider până când îți dorești să-l bei.
Cum să îndulcești ice tea-ul făcut acasă
Ceaiul rece neîndulcit este apreciat de mulți însetați, fiind cel mai hidratant. Însă unii au nevoie și de un strop de zahăr în ice tea-ul lor. Dacă ești unul dintre ei, știi deja că zahărul sau mierea nu se dizolvă în lichidele reci. Așa că ar trebui să le combini cât timp amestecul de ceai este încă fierbinte. Sau poți folosi un un sirop de zahăr simplu. (Are Bucătăraș o rețetă de sirop de zahăr foarte simplu de făcut acasă, aici). Alternativ, te poți folosi de îndulcitori precum siropul de arțar, siropul de agave și zahărul superfin. Toate acestea se vor dizolva direct în băutura ta rece.
Adăugă fructe, ierburi sau alte arome
Nu te opri doar la ceaiul clasic. Îți poți personaliza ice tea-ul cam cu orice aromă proaspătă de vară, pentru a-l face face mai gustos, mai răcoritor, sau chiar alcoolizat.
Pune-i suc: Dacă-ți place dulcele dar nu vrei zahăr în ice tea-ul tău, combină-l cu sucuri de fructe dulci-acrișoare, precum limonada sau freshul de portocale. Sau încearcă sucul de rodie, care adaugă un strop de culoare și o aromă acrișoară de fructe. (Apropo de fructe, găsești aici și câteva rețete de smoothies super hrănitoare și sănătoase)
Mai pune-i niște ierburi: odată preparat ceaiul, poți adăuga în mix crenguțe proaspete de ierburi, precum mentă, busuioc, cimbru sau rozmarin și lasă-l așa în frigider. Sau poți adăuga crenguțele de ierburi preferate în fiecare pahar, pentru puncte bonus la decorare.
Adăugă fructe de sezon: ca și în cazul sangriei, fructele proaspete pot fi, de asemenea, înmuiate în ceai. Le poți amesteca, de asemenea, în pahare individuale pentru o garnitură colorată și un extra gust. Căpșuni, cireșe, piersici, pepene verde sau galben, ananasul sau felii de citrice. Toate sunt niște idei fantastice, la îndemâna oricui, pentru un ice tea super răcoritor.
Am stabilit cum să faci ice tea. Dar ce zici să vezi și o rețetă de socată? Că tot e în sezon!