Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

Condimente și mirodenii de Crăciun: care și cum se folosesc cel mai des

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 7 decembrie, 2022
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Crăciunul e lumină, culoare și arome. Orice om de pe pământ ar numi și o aromă, dacă îl pui să  descrie această sărbătoare. Cei mai mulți ar spune cozonac, scorțișoară, portocale… Sau vin fiert cu anason și cuișoare. Exact! Despre condimente și mirodenii o să „vorbim”, pentru că de Crăciun ne apropiem puțin câte puțin. Despre cele care în această perioada sunt cel mai des folosite și în ce preparate sunt ele potrivite.

Pom de Crăciun realizat din felii de portocala uscate, betisoare de scortisoara si stea de anason in varf , fotografiat de fundal negru - imagine concept pentru condimente și mirodenii de Crăciun

Condimente de Crăciun pentru mâncăruri

(cimbru, piper, usturoi, hrean, muștar, foi de dafin, boia de ardei, coriandru)

Piper

Negru, alb, roșu, verde sau roz, piperul – alături de sare – este începutul în aproape orice fel de mâncare, fiind cel mai folosit condiment din lume. Uneori este adăugat sub formă de boabe, alteori măcinat. În primul caz el va da aromă, în al doilea caz și gust, mai picant sau mai domol, în funcție de soi (există nu mai puțin de 600 de soiuri de piper). Cel negru are arome cu note de pin și citrice, iar cel verde este mai puțin iute decât cel negru. Se potrivește la carnea slabă (pește și pui), la fructele de mare și la sosurile cu smântână. Piperul alb, contrar așteptărilor, este mai iute decât cel negru, aroma sa delicată fiind una floral fructată. Merge de minune în sosurile albe și la marinadele pentru carne de pasăre. Dacă vei servi pește și diverse salate la masa de Crăciun sau Anul Nou, de piper roz ai nevoie.

 

Usturoi

Să nu pui usturoi în cârnați, asta e blasfemie! La fel și dacă vorbim de piftie. Sau de chifteluțe (știi tu, alea rotunde, ca niște biluțe, care sunt în „distribuția” aperitivului).

 

Hrean

Hreanul ras, conservat în oțet, se poate servi alături de piftie sau de friptura de porc, dar e pentru caracterele cu adevărat puternice. Că și iuțeala lui este la fel. Dar merită fiecare lacrimă!

Friptura din sunca de curcan fotografiata pe fundal negru, preparata cu condimente și mirodenii de Crăciun

Muștar

Sub formă de boabe se folosește în special la murături, pentru că este un bun conservant. Dar muștarul-muștar, așa cum îl știm noi, este nelipsit în salata boeuf și trebuie pus pe masă pentru a însoți cârnații și toba în lunga lor călătorie… digestivă.

 

Foi de dafin

Unii le preferă strecurate în oala cu sarmale, pentru a le oferi aroma lor, alții le folosesc și la prepararea tobei. Cert este că din friptura de porc la cuptor nu este permis să lipsească.

 

Boia de ardei

Dulce, iute sau afumată, este binevenită în cârnați. Pe lângă gust și aromă, boiaua le va da acestora și o culoare apetisantă, atrăgătoare.

 

Coriandru

Este o plantă duplicitară, semințele și frunzele acesteia având arome diferite, care variază de la cea de nucă la cea de lămâie. Și el poate fi folosit la prepararea cârnaților, dacă apreciezi gustul ușor iute. Și dacă merge în cârnați, sigur că merge și în friptura de porc.

oala mare din arama in care se prepara vin fiert cu diverse fructe, condimente și mirodenii de Crăciun

Arome de sărbătoare pentru deserturi și băuturi

(scorțișoară, cuișoare, cacao)

Scorțișoara

Caldă, parfumată, cu o aromă distinctă, scorțișoara este efectiv venerată. Cine n-are scorțișoară zic să nici nu se apuce (nici prin gând să nu îi treacă) de făcut vreo turtă dulce! Nici tort de mere (de Crăciun, după o masă… grea, va fi apreciat un desert ușor). Și nici vinul roșu nu-l pune la fiert, că îl pui degeaba.

 

Cuișoare

Prietenele astea mai… înțepate ale scorțișoarei, sunt ca și vorbite să fie prezente în turta dulce și în vinul fiert. Au gust dulce-amărui, ușor înțepător, dar dacă adaugi în fursecuri un vârf de cuțit de pulbere de cuișoare, clar vor avea parfum de sărbătoare.

 

Cacao

Cozonacii de Crăciun merită tot ce-i mai bun: o pudră de cacao de calitate. Nu te zgârci! Și dacă merită cozonacii, același „tratament” oferă-l și prăjiturilor. Dacă îți mai și rămâne, n-ai decât să-ți faci o cană de cacao și să o sorbi în liniște, după ce pleacă invitații. Și după ce o bei te poți apuca de strâns masa și de făcut ordine. O să ai ceva energie.      

compozitie cu bomboane de ciocolata, acadeșe, felii de portocale si diverse mirodenii, alaturi de crancgute de brad

Nucșoară

Are un gust dulceag și o aromă ușor rășinoasă. Îți folosește dacă intenționezi să prepari plăcintă cu brânză dulce (doar răvașele sunt opționale) sau deserturi pe bază de foietaj.

 

Anason

Damigeana de vin roșu abia așteaptă să îmbrățișeze… pe foc anasonul și să împrăștie aburi parfumați! Atenție însă cât vin fiert consumi, pentru că e un lucru de aprofundat: de ce anasonul este…stelat! Pe cel care-a pățit-o ar trebui să-l crezi: după mult vin fiert, în ochi stelele devin cam verzi…

 

Ghimbir

Picant dar parfumat (ca un amant), ghimbirul proaspăt dă un gust delicios turtei dulci, prăjiturilor în general, dar și ceaiurilor. Dacă faci de Crăciun biscuiți cu ghimbir, înseamnă că deja știi cât sunt de buni. Nici nu mă mir!

Și dacă tot vorbim de bunătăți pentru masa de Crăciun, aruncă un ochi și la raftul cu băuturi românești, care să-ți deschidă apetitul înainte de masă. Sau hai să vezi care sunt cei mai buni (și mai faimoși) cârnați românești – că doar știm cu toții că nu lipsesc de la masă, de Sărbători.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • arome de Craciun
  • arome pentru prajiturile de Craciun
  • condimente de Craciun
  • condimente de Sarbatoare
  • condimente pentru mancarea de Craciun
  • condimente pentru vin fiert
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.