Crăciunul e lumină, culoare și arome. Orice om de pe pământ ar numi și o aromă, dacă îl pui să descrie această sărbătoare. Cei mai mulți ar spune cozonac, scorțișoară, portocale… Sau vin fiert cu anason și cuișoare. Exact! Despre condimente și mirodenii o să „vorbim”, pentru că de Crăciun ne apropiem puțin câte puțin. Despre cele care în această perioada sunt cel mai des folosite și în ce preparate sunt ele potrivite.
Condimente de Crăciun pentru mâncăruri
(cimbru, piper, usturoi, hrean, muștar, foi de dafin, boia de ardei, coriandru)
Piper
Negru, alb, roșu, verde sau roz, piperul – alături de sare – este începutul în aproape orice fel de mâncare, fiind cel mai folosit condiment din lume. Uneori este adăugat sub formă de boabe, alteori măcinat. În primul caz el va da aromă, în al doilea caz și gust, mai picant sau mai domol, în funcție de soi (există nu mai puțin de 600 de soiuri de piper). Cel negru are arome cu note de pin și citrice, iar cel verde este mai puțin iute decât cel negru. Se potrivește la carnea slabă (pește și pui), la fructele de mare și la sosurile cu smântână. Piperul alb, contrar așteptărilor, este mai iute decât cel negru, aroma sa delicată fiind una floral fructată. Merge de minune în sosurile albe și la marinadele pentru carne de pasăre. Dacă vei servi pește și diverse salate la masa de Crăciun sau Anul Nou, de piper roz ai nevoie.
Usturoi
Să nu pui usturoi în cârnați, asta e blasfemie! La fel și dacă vorbim de piftie. Sau de chifteluțe (știi tu, alea rotunde, ca niște biluțe, care sunt în „distribuția” aperitivului).
Hrean
Hreanul ras, conservat în oțet, se poate servi alături de piftie sau de friptura de porc, dar e pentru caracterele cu adevărat puternice. Că și iuțeala lui este la fel. Dar merită fiecare lacrimă!
Muștar
Sub formă de boabe se folosește în special la murături, pentru că este un bun conservant. Dar muștarul-muștar, așa cum îl știm noi, este nelipsit în salata boeuf și trebuie pus pe masă pentru a însoți cârnații și toba în lunga lor călătorie… digestivă.
Foi de dafin
Unii le preferă strecurate în oala cu sarmale, pentru a le oferi aroma lor, alții le folosesc și la prepararea tobei. Cert este că din friptura de porc la cuptor nu este permis să lipsească.
Boia de ardei
Dulce, iute sau afumată, este binevenită în cârnați. Pe lângă gust și aromă, boiaua le va da acestora și o culoare apetisantă, atrăgătoare.
Coriandru
Este o plantă duplicitară, semințele și frunzele acesteia având arome diferite, care variază de la cea de nucă la cea de lămâie. Și el poate fi folosit la prepararea cârnaților, dacă apreciezi gustul ușor iute. Și dacă merge în cârnați, sigur că merge și în friptura de porc.
Arome de sărbătoare pentru deserturi și băuturi
(scorțișoară, cuișoare, cacao)
Scorțișoara
Caldă, parfumată, cu o aromă distinctă, scorțișoara este efectiv venerată. Cine n-are scorțișoară zic să nici nu se apuce (nici prin gând să nu îi treacă) de făcut vreo turtă dulce! Nici tort de mere (de Crăciun, după o masă… grea, va fi apreciat un desert ușor). Și nici vinul roșu nu-l pune la fiert, că îl pui degeaba.
Cuișoare
Prietenele astea mai… înțepate ale scorțișoarei, sunt ca și vorbite să fie prezente în turta dulce și în vinul fiert. Au gust dulce-amărui, ușor înțepător, dar dacă adaugi în fursecuri un vârf de cuțit de pulbere de cuișoare, clar vor avea parfum de sărbătoare.
Cacao
Cozonacii de Crăciun merită tot ce-i mai bun: o pudră de cacao de calitate. Nu te zgârci! Și dacă merită cozonacii, același „tratament” oferă-l și prăjiturilor. Dacă îți mai și rămâne, n-ai decât să-ți faci o cană de cacao și să o sorbi în liniște, după ce pleacă invitații. Și după ce o bei te poți apuca de strâns masa și de făcut ordine. O să ai ceva energie.
Nucșoară
Are un gust dulceag și o aromă ușor rășinoasă. Îți folosește dacă intenționezi să prepari plăcintă cu brânză dulce (doar răvașele sunt opționale) sau deserturi pe bază de foietaj.
Anason
Damigeana de vin roșu abia așteaptă să îmbrățișeze… pe foc anasonul și să împrăștie aburi parfumați! Atenție însă cât vin fiert consumi, pentru că e un lucru de aprofundat: de ce anasonul este…stelat! Pe cel care-a pățit-o ar trebui să-l crezi: după mult vin fiert, în ochi stelele devin cam verzi…
Ghimbir
Picant dar parfumat (ca un amant), ghimbirul proaspăt dă un gust delicios turtei dulci, prăjiturilor în general, dar și ceaiurilor. Dacă faci de Crăciun biscuiți cu ghimbir, înseamnă că deja știi cât sunt de buni. Nici nu mă mir!
Și dacă tot vorbim de bunătăți pentru masa de Crăciun, aruncă un ochi și la raftul cu băuturi românești, care să-ți deschidă apetitul înainte de masă. Sau hai să vezi care sunt cei mai buni (și mai faimoși) cârnați românești – că doar știm cu toții că nu lipsesc de la masă, de Sărbători.