Mulți turiști vizitează România datorită clădirilor vechi și conacelor istorice, care ascund povești și legende fascinante, și care astăzi sunt adesea folosite în scopuri turistice. Există o mulțime de case vechi în toată țara, dintre care multe restaurate și gata de a primi oaspeți. Noi îți recomandăm câteva astfel de conace frumoase din România, la care poți servi și masa, desigur.
(update 2022)
Escapada perfectă de weekend: o vizită la conac!
Conacele din România sunt frumoase și impresionante datorită valorii istorice pe care o dau țării noastre. Construite inițial de către nobilii bogați, astăzi pot fi vizitate de către orice curios sau pofticios la bucate boiereşti. Unele dintre aceste clădiri au fost transformate în muzee, restaurante sau hoteluri, iar oaspeții pot admira nu doar cu splendoarea fațadelor, ci și cu luxul din interior.
Cei mai mulți iubitori de case vechi vor spune că cele construite înainte de anul 1900 sunt deosebit de frumoase. Elementele rustice uimitoare și decorul original, în combinație cu detaliile interioare și exterioare lucrate în lemn, fac din aceste case un spectacol care merită văzut. Însă o parte din valoarea estetică a acestora stă și în dedicația restauratorilor, care au tratat fiecare proiect cu responsabilitatea și respectul cuvenite pentru a aduce aspectul lor contemporan cât mai aproape de fațadele lor originale.
Mai mult, conacele unde poți lua și masa păstrează, în majoritatea cazurilor, și bucătăria boierească de pe vremuri. Cu preparate tradiționale, ba chiar și specifice zonei în care sunt localizate. Arta gastronomică este, însă, reinterpretată într-un stil sofisticat, pentru a trezi interesul pentru istoria locului, dar și pentru a bifa așteptările și gusturile oaspeților moderni care le trec pragul.
Conace frumoase din România, unde să ajungi măcar o dată
Dacă vrei să vizitezi și să te cazezi într-o casă fermecătoare și să ai parte de un weekend sau o vacanță deosebită, uite o listă de conace din România care clar merită vizitate!
Casa Timiș
În apropiere de București (la 80 km), pe Drumul Vinului, frumosul Conac al Domniței Ralu a renăscut frumos, sub forma sa de azi, Casa Timiș. Cu priveliști care îți taie răsuflarea și te îmbie la relaxare, conacul interbelic, străjuit de viile întinse de pe Dealu Mare, este construit de un discipol al faimosului arhitect Ioan Mincu. Familia Timiș a preluat și a renovat complet domeniul de 140 de hectare, iar rezultatul este de vis! Astăzi, se poate spune că a devenit un adevărat resort, care oferă și spații de cazare în bungalow-uri de lux (cu saună, piscină și camere rupte parcă din filele unei cărți de povești). Te poți plimba cu bicicleta printre vii, poți merge chiar la cules de struguri (în sezon), vizita mânăstirile din zona sau te poți pur și simplu relaxa și bucura de peisajele uimitoare!
Cât despre mâncare… vei avea parte de o experiență gastronomică desăvârșită! Geniul creator din spatele preparatelor este Chef Nico Lontras, unul dintre cei mai mari bucătari ai noștri, alături de Chef Johnny Șușală, un alt nume important în gastronomia românească (despre ambii poți descoperi mai multe în cartea noastră de bucate, Romania’s Greatesc Chefs). Ai la dispoziție două restaurante excelente, fiecare cu propria ofertă de nerefuzat – Conac și Veranda dintre Vii. Plus un bar, 1952 Enghlish Bar, care te va cuceri cu decorul său somptuos și eclectic, dar și cu selecția impresionantă de băuturi pe care le oferă.
Restaurantul Casa Timiș te va cuceri prin eleganța și atmosfera sa destinsă. Meniul este unul tradițional, care pune în valoare gastronomia românească reinterpretată, bazată pe aromele locale autentice. Este un loc pentru simțuri și pasiuni, unde papilele gustative vor experimenta minunile unor gusturi și arome deosebite! Printre deliciile din meniu se numără bulz cu brânză de capră și gălbenuș confiat pe carpaccio de rață afumată, fasole bătută cu trufe și jumări de mangaliță, file de calcan cu velouté de raci, caviar de somon și baby spanac în unt sau pizza cu jumări de mangaliță și pesto de leuștean.
Vernada dintre Vii, în schimb, îți va oferi o priveliște fermecătoare către întinderile minunate de viță de vie, dar și un meniu pe măsură, cu specific mediteraneean. Un spațiu înconjurat de „vitralii” ce se pictează natural, elegant, modern şi rafinat, unde pragul dintre „exterior” și „interior” se dizolvă.
Poți alege să petreci noaptea sau chiar mai multe zile la ei, ori pur și simplu să alegi Casa Timiș drept destinație pentru un prânz sau o cină romantică!
Adresa: Chițorani, Prahova
Rezervă o masă la Casa Timiș / Veranda dintre Vii
Casa Seciu
Tot în Prahova, și tot pe Drumul Vinului, poți descoperi un alt loc deosebit. Amplasată în vârful unui deal, cu o priveliște superbă asupra Văii Teleajenului, Casa Seciu este „construită” în jurul conacului de la 1970, care a aparținut boierului Rațiu. Actualul complex oferă camera cu dotari de 4 stele în care te poți caza, dar este și un spațiu dedicat evenimentelor speciale din viața ta.
Restaurantul de la Casa Seciu servește mâncăruri românești și internaționale, cu rețete consacrate și selectate pentru a satisface cele mai de seama gusturi. Ai acces la o terasă unde poți lua masă, socializa și unde te poți bucura de priveliștea panoramică.
Gândit pentru familii, restaurantul include și un meniu pentru copii. Iar adulții pot comanda gustare vănătorească, păstrăv la grătar, ravioli cu ciuperci de pădure, mușchiuleț de căprioară cu piure de trufe sau fălcuțe de porc confiate și piure cu usturoi.
Adresa: Strada Podgoriei, Boldești-Scăeni
Conacul lui Maldăr
Dacă poposești în Horezu, la 4 ore de București, musai treci și pe la Conacul lui Maldăr și să te oprești pentru o masă îmbelșugată. Este o veritabilă culă oltenească – casa cetate care a păstrat toate detaliile unei astfel de așezări: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt și scările interioare, ieșirile „de taină” și mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată fațada catului superior.
Numele conacului e legat de o legendă a unui personaj, Tudor Maldăr, unul din căpitanii lui Mihai Viteazu. Legenda spune că, fiind prins de tătari, a cucerit inima frumoasei fiice a hanului tătar și astfel și-a recăpătat libertatea. Cei doi îndrăgostiți s-au refugiat apoi într-o culă din Măldărești – cunoscută astăzi drept Cula Greceanu. Chiar dacă nu este locul original în care s-au petrecut aceste întâmplări, conacul a luat numele căpitanului Maldăr – pentru a onora povestea viteazului și a nemuritoarei sale iubiri.
Conacul lui Maldăr aduce un omagiu tuturor tradițiilor oltenești, de la evenimente, până la merindele servite în restaurant. Vei lua loc în sala de mese a conacului și vei servi o masă organizată „ca pe vremuri”, lângă șemineu, cu veselă elegantă, lumină blândă și muzică. Nu vor lipsi aperitivele delicioase, „foileton” în straturi și etape: de la ritualul ceaiului cu prăjituri de casă până la răsfățul cafelei, în stil boieresc. Priveliștea tihnită va ajută, cu siguranță, la relaxare.
Dacă te întrebi cu ce să te înfrupți la față locului, află că ai de ales între prânzul boierului, cina domniței sau dineul dichisit al jupânesei, însă meniurile se schimbă de la sezon la sezon și cel mai bine este să afli ce-i proaspăt direct de la sursă.
Adresa: Măldărești, Vâlcea
Conac Polizu
Aflat în inima Moldovei, Conacul Polizu este un cadru perfect pentru o întâlnire între prieteni sau o reuniune de familie, celebrate cu bucate gustoase. Se află la șase ore de București, dar clădirea și grădina sunt atât de fascinante, încât merită cu siguranță deplasarea.
Întins pe 55 de hectare de verdeață, conacul a fost cândva reședința de vară din Moldova a familiei Ghica Deleni. Clădirea a fost ridicată de o echipă de arhitecți italieni, cu misiunea de a construi o combinație de casă de vacanță și fermă, deoarece totul urma să fie cultivat, produs și recoltat pe proprietate. Aici se strângeau membrii și prietenii familiei la serate dansante, ceaiuri, baluri și diverse activități de recreere. Din 1888, de când s-a terminat construcția conacului, până în 1946, Polizu a fost locul boemiei de vară. După 1946, comuniștii au transformat această casă fermecătoare într-un CAP. În 2010, moștenitoarea de drept a conacului a reușit să preia domeniul și să-l transforme într-o destinație turistică de vis.
Noblețea gastronomiei de la Conacul Polizu se păstrează și astăzi, în preparate reinterpretate modern pentru a oferi oaspeților o experiență culinară de neuitat: chifteluțe de berbecuț cu sos de iaurt cu mentă, supă cremă de roșii, ceafă de porc cu cartof copt și jeleu de murături, risotto cu anghinare și roșii uscate sau clătite cu gem.
Adresa: Maxut, Iași
Castelul Daniel
Castelul Daniel se află în Tălișoara, județul Covasna, și a fost construit de Daniel Mihaly (apropiat al principelui Gabor Bethlen), în stil renascentist târziu, în jurul anului 1621. În timpul colectivizării, și-a pierdut mobilierul, iar mai târziu a servit că depozit de cereale până în 1999, când a fost deschis pentru public. Familia Racz a recondiționat vechiul conac, care acum își așteaptă oaspeții. Te poți caza într-una din cele 8 camere dominate de mobilier masiv, lemn și draperii de catifea. Fiecare cameră are o tematică diferită, ia mobilierul este realizat complet din lemn recondiționat.
Cât ești la ei în vizită te poți plimba cu bicicleta, poți lua parte la ateliere meșteșugărești sau chiar la aventuri off-road.
De mâncat se mănâncă foarte bine! Iar restaurantul casei include și o colecție de vinuri premium. Aici te poți delecta cu mousse de păstrăv afumat din Filia, cotlet fraged de porc la tigaie, parfait din ficat de rață, ciorbă de perișoare sau cremșnit de casă, la pahar.
Adresa: Tălișoara
Conacul Hogianoff, Domeniul Manasia
Situat în câmpia Bărăganului, lângă Urziceni, conacul de pe Domeniul Manasia are o istorie tare întortocheată și cu multe semne de întrebare. Ce se știe cu siguranță e că, în perioada 1650-1795, moșia se afla în posesia familiei Cantacuzino, fiind ulterior cumpărată de către domnitorul Alexandru Ipsilanti. Iar ăn 1839 este vândută principelui sârb Efrem Obrenovici.
În perioada Obrenovici, moșia Manasia se leagă și de numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin povestea de iubire dintre acesta și Maria Obrenovici, nora principelui Efrem. Familia Obrenovici stăpânește moșia Manasia până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca mai apoi moștenitorii lui Efrem Obrenovici să o vândă lui Ion Hagianoff, fost ministru de externe al Bulgariei, refugiat din motive politice în România. În anul 1948, proprietățile familiei Hagianoff sunt confiscate abuziv de regimul comunist.
Eleganța aristocratică a fost readusă la viață după restaurarea conacului, dar și prin retușurile aduse parcului, cramei și a celorlalte elemente din domeniul Manasia. O echipă impresionantă de arhitecți și decoratori, sub îndrumarea actualilor proprietari (Ariadna Löwendal Dănilă și soțul său, restauratorul Dorin Dănilă), alături de arhitectul șef Alexandra Chiliman Juvara, au dat un nou suflu acestei proprietăți. Întreg conacul boieresc a fost reimaginat pentru găzduirea de evenimente sau întâlniri de afaceri și pentru experiențe gastronomice desăvârșite. Conacul are o cramă deosebită, saloane la parter si la etaj, dar și o mansardă modernă. Printre serviciile menite să creeze experiențe memorabile, se remarcă bucătăria avangardistă, de fine dining. Din cele mai proaspete și rafinate ingrediente de sezon, prepară delicii gourmet ce se ridică la rang de artă. Chiar dacă Conacul Hagianoff nu dispune de un restaurant deschis oricând clienților, poți savura preparatele deosebite la evenimentele care se organizează aici sau dacă iei parte la o petrecere privată.
Adresa: Intrarea Conacului nr. 1 A, Manasia
Conacul Secuiesc
Un alt loc de poveste, care adăpostește și unul dintre cele mai frumoase conace din țară, este Rîmetea. Un sat din județul Alba, adumbrit de impunătoarea Piatră a Secuiului din Munții Trascăului. Prin partea locului e o vorbă că aici, la Rîmetea, soarele răsare de două ori. La prima încercare se ascunde repejor după piscul muntelui, ca apoi să iasă din nou învăluind valea în lumina sa.
Conacul Secuiesc se află în satului Colțești – Rîmetea, „satul caselor albe” cum i se mai spune, singurul sat românesc distins cu premiul Europa Noastră al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Comuna este renumită pentru casele vechi de sute de ani, cu pereți albi, imaculați, construite în secolul XVII, apoi conservate și restaurate de localnici. Conacul Secuiesc este inspirat estetic, la rândul lui, din arhitectura tradițională a zonei și e locul perfect în care să te relaxezi și să îți încarci bateriile. Liniște, mâncare bună și sănătoasă, aer curat… exact ce ne dorim cu toții. Cu fațada albă și o curte pline de verdeață, frumos amenajată, conacul te îmbie să te oprești. Au 23 de camere pentru oaspeți, o curte cu loc de joacă, iar gazdele sunt foarte primitoare și ospitaliere.
În plus, au și mâncare bună. Oaspeți pofticioși vin de departe, atrași de renumele excelent al bucătăriei Conacului Secuiesc. La ei în restaurant se prepară o mulțime de bunătăți din zonă, inspirate din gastronomia tradiţională locală și preparate cu ingrediente de la micii producători locali. Bucătăresele sunt din sat, pâine e de casă făcută pe vatră, folosesc lactate produse local, în propria fabrică, iar gemurile și zacusca sunt și ele făcute în casă. Gulașul este excelent, la fel și brânzeturile tradiţionale Torockoi, acompaniate de cele mai răcoroase vinuri din Ardeal.
Iar dacă vrei să te pui în mișcare, ai o mulțime de activități pe care le poți face cât ești în vizită. Spre exemplu, poți vizita Cetatea Trascăului – un urcuș domol, de o jumătate de oră te duce în mijlocul ruinelor cetății ridicate în secolul al XIII. Sau alege un traseu montan, ori dă o tura în împrejurimi, cu bicicletele. Ești amator de senzații tari? Relieful Pietrei Secuiului, dominat de stânci și canioane, e destinația preferată pentru zbor cu parapanta, alpinism sau speologie.
Adresă: Sat Colțești, comuna Rîmetea, Județul Alba
Port Cultural Cetate
Conacul lui Dinescu e faimos. Iar dacă ai urmărit emisiunile lui, atunci cu siguranță ți-a atras atenția această frumoasă locație de pe malul Dunării. Conacul boieresc Port Cetate este așezat între Calafat și Turnu Severin, lângă Maglavit. Aici, de pe la 1880 până la mijlocul secolului trecut, a funcționat un port agricol de unde se exporta grâu și făină spre Budapesta, Viena și orașele germane danubiene. În 1997, clădirea portuară construită cu mai bine de o sută de ani în urmă de meșteri italieni și aflată în ruină a fost cumpărată de poetul Mircea Dinescu și, în patru ani, a reușit să-i redea vechiul farmec. Au venit pictori, sculptori, muzicieni, scriitori, actori și au transformat vechiul port agricol într-un port cultural. Din 2007 s-a început renovarea și restaurarea şi celorlalte clădiri aflate pe malul Dunǎrii, şi dupǎ construirea unei bucǎtǎrii moderne şi a unui mini-hotel, locul a devenit accesibil şi pentru turism. Astăzi, conacul are 18 camere și poate acomoda 40-50 de oaspeți. De fapt, Port Cultural Cetate este ca o localitate în miniatură compusă din mai multe clădiri: casa centrală (conacul), o casă proaspăt renovată, intitulata „Vama” (care chiar a fost vama portului), o clădire nouă, trei căsuțe cu spații de cazare și casa Atelier, cu 2 camere mari, cu etaj.
Nu e musai să mergi acolo și să te cazezi. Poți face o mini excursie și să mănânci ceva bun. Toată lumea știe cât de pasionat este Mircea Dinescu de bucătărie (are, de altfel, și restaurante în București). Iar bucătăria de la Cetate este, deseori, locul său de joacă. Gastronomia e inspirată de vechi reţete boiereşti şi de rețele care îi amintesc poetului de copilărie și folosesc doar ingrediente naturale, de sezon, de la ferma proprie. Mai multe despre bucătărie poți citi în interviul nostru cu Mircea Dinescu.
Adresa: Port Cetate, Dolj
Conacul Apafi
Conacul Apafi din Mălâncrav (Sibiu) face parte din proiectele fundației Mihai Eminescu Trust (prin compania Experience Transylvania). Un ONG româno-britanic care și-a propus să salveze și să sprijine comunitățile tradiționale rurale din Transilvania. Și Apafi e un conac cu istorie: povestea acestuia a început acum câteva secole, când princepele Mihaly Apafi, guvernator în Transilvania, a construit la Mălâncrav, împreună cu soția sa, Clara, un conac ca reședință de familie. Dupa ce a ajuns pe mâinile unui țăran sărac, conacul a fost vândut în 1920 bisericii și comunității luterane din sat. Din 1947, conacul a fost confiscat abuziv de comuniști și folosit drept cămin cultural până în decembrie 1989.
În 1993, la prima sa vizită în România, prințul Charles a ajuns și la Mălâncrav unde a aflat povestea conacului. În 2002, Fundația Mihai Eminescu a ajutat comunitatea luterană să revendice construcția – pe atunci, o ruină – și a cumpărat-o.
Acum, turiștii pot să rezerve acest conac de patru camere, cu o curte frumoasă, două terase, o grădină, o cameră de zi superbă, o bucătărie și o bibliotecă imensă, cu volume rare. Oaspeții pot participa la multe evenimente tradiționale din zonă, ca de exemplu Picnic la Conacul Amafi, unde poți gusta mâncăruri locale gătite iscusit cu ingrediente de prin curțile, cămările, grădinile și livezile satului. Sau Ziua Mărului, care are loc în septembrie – tradiționala sărbătoare a comunității din Mălâncrav, cu produse locale, activități recreaționale pentru copii și program cu artiști pe scena dintre castani, toate în grădina luminoasă a Conacului Apafi.
Adresa: Mălâncrav, Transilvania
Conacul dintre Vii
Aproape de Urlați și la aproximativ o oră de București, Conacul dintre Vii e o casă boierească după orânduiala românească, înstarită (dar cu cumpătare), cu toate acareturile trebuinței pentru gospodărie și pentru plăcerea oaspeților. Mobilată după moda vremii în lemn și fier brut, cu parfum de istorii vechi, dar cu rafinament cosmopolit. Pereții bulgăriți în alb, covoare țesute pe dușumea, dormitor cu divan și baldachin și toate cele trebuincioase șederii. Au 22 de camere disponibile, iar oaspeții de la conac pot participa și la multe evenimente de sezon, degustări de vin, dar și alte activități boierești.
Restaurantul e și el spațios, și în meniu au tot felul de mâncăruri bune, cu legume proaspete de grădină, dar și vinuri strașnice prahovene, din podgoriile din jurul târgului Urlaților. Salonul boieresc cu focul arzând în camin e plin și vesel, mâncarea sănătoasă aburește, tăinuind rețetele boierești ale măicuțelor. Au și o cramă unde borcanele cu murături, dulcețuri și șerbeturi șed frumos iar butoaie mari cu vin așteaptă să potolească setea drumeților. Somelierii sa divulge secretele vinurilor.
Adresa: Str. Valea Bobului 18, Urlați
Alte conace frumoase pe care să le vizitezi sau la care să te cazezi
-
La Conac în Bucovina
Aproape de Gura Humorului și mânăstirea Voroneț, vei găsi un loc în care s-au respectat elementele din stilul bucovinean în realizarea arhitecturii exterioare. Pensiunea cu elemente decorative tradiționale e poziționată strategic în Bucovina, astfel încât turiștii pot ajunge ușor în multe puncte de atracție din zonă.
Adresă: Str Piatra Pinului 2, Voroneț
-
Conacul Ambient
Aproape de Brașov, în Cristian, într-un loc în care se spune că istoria și tradiția meșteșugurilor săsești încă dăinuie, e un conac modern, dar care conservă și stilul tradițional. Ambient are o sală mare de oaspeți, vreo 10 camere, totul în dulcele stil boieresc în care catifeaua și lemnul sunt componente importane ale decorului interior. De aici poți să faci vizite către Râșnov, castelul Bran, Poiana Brasov și alte puncte de interes din zonă.
Adresă: St. Griviței 5, Cristian, Brașov