Incepe sezonul de vacante, perioada in care se planifica plecarile, calatoriile sau, pentru cei mai organizati, perioada in care deja de pregatesc de concediu. Cu sau fara planuri, un drum pe la conacele din Romania intr-un week-end prelungit clar merita incorporat in traseul vostru de vacanta.
Conacele restaurate si date spre folosire turistilor sunt marturii vii ale valorilor romanesti. Casele de pe mosia boierilor construite acum cateva sute de ani inca pastreaza farmecul istoriei. Multe dintre conacele date in circuitul turistic sunt niste case cu istorie, loc in care traditiile si folclorul sunt pregnante, dar fac loc si influentelor moderne.
Pentru cazari in case fermecatoare si pentru vacante in locuri deosebite, va poftim sa vedeti lista celor cateva conace din Romania, locuri care clar merita vizitate.
Conac Polizu
Intins pe 55 de hectare de verdeata, Conacul Polizu a fost candva resedinta de vara din Moldova a familiei Ghica-Deleni. Aici se strangeau membrii si prietenii familiei la serate dansante, ceaiuri, baluri si diverse activitati de recreere. Din 1888 de cand s-a terminat constructia conacului pana in 1946, Polizu a fost locul boemiei de vara. Dupa 1946, comunistii au transformat aceasta casa fermecatoare intr-un CAP. In 2010, mostenitoarea de drept a conacului a reusit sa preia domeniul si sa-l transforme intr-o destinatie turistica de vis.
Unde?
In Maxut, judetul Iasi.
Conacul Manasia
Istoria conacului Manasia este una tare intortocheata si cu multe semne de intrebare. Ce se stie cu siguranata e ca, in perioada 1650-1795, mosia se afla in posesia familiei Cantacuzino, fiind ulterior cumparata de catre domnitorul Alexandru Ipsilanti, iar in 1839 este vanduta principelui sarb Efrem Obrenovici.
In perioada Obrenovici, mosia Manasia se leaga si de numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin povestea de iubire dintre acesta si Maria Obrenovici, nora principelui Efrem. Familia Obrenovici stapaneste mosia Manasia pana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ca mai apoi mostenitorii lui Efrem Obrenovici sa o vanda lui Ion Hagianoff, fost ministru de externe al Bulgariei, refugiat din motive politice in Romania. In anul 1948, proprietatile familiei Hagianoff sunt confiscate abuziv de regimul comunist.
Eleganta aristocratica a fost readusa la viata dupa restaurarea conacului, dar si prin retusurile aduse parcului, cramei si a celorlalte elemente din domeniul Manasia. Au un restaurant de fine dining la care, momentan, chef este Alexandru Iacob. (descriere de pe site)
Unde?
Adresa: Intrarea Conacului nr. 1 A, Manasia, pe drumul vechi spre mare, la 59 de km de Bucuresti.
Conacul Popeci
Istoria acestui conac incepe in 1907, cand, la cererea bancherului N. N. Popp, agricultor medaliat cu aur la Expozitia Universala de la Paris in 1900, Ion D. Berindey, unul dintre cei mai prolifici arhitecti ai vremii, a proiectat Conacul din Padea ca locuinta personala a familiei, in stil eclectic francez.
Conacul din Padea este si centrul actiunii din faimoasa piesa “Gaitele” a scriitorului roman interbelic Alexandru Kirițescu. Conacul, precum majoritatea acestor constructii, a cunoscut o perioada nefasta in timpul comunismului, dar incepand cu 2013 acesta si-a recapatat stralucirea de odinioara dupa finalizarea lucrarilor de restaurare efectuate de Familia Popeci, pastrand stilul impus de Arh. Berindey. (descriere de pe site)
Unde?
Satul Padea, judetul Dolj.
Conacul lui Maldar
Conacul Maldar este mai inclinat spre traditie decat conacele de mai sus, fiind o veritabila cula olteneasca – casa cetate care a pastrat toate detaliile unei astfel de asezari: zidurile groase, exteriorul varuit in alb maiestuos, turnul inalt si scarile interioare, iesirile “de taina” si mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toata fatada catului superior.
Numele conacului e legat de o legenda a unui personaj, Tudor Maldar, unul din capitanii lui Mihai Viteazu. Legenda spune ca, fiind prins de tatari, a cucerit inima frumoasei fiice a hanului tatar si astfel si-a recapatat libertatea. Cei doi indragostiti s-au refugiat apoi intr-o cula din Maldaresti – cunoscuta astazi drept Cula Greceanu. Chiar daca nu este locul original in care s-au petrecut aceste intamplari, conacul a luat numele capitanului Maldar – pentru a onora povestea viteazului si a nemuritoarei sale iubiri. (de pe site)
Conacul lui Maldar aduce un omagiu tuturor traditiilor oltenesti, de la evenimente, pana la merindele servite in restaurant.
Unde?
Maldaresti, judetul Valcea
Conacul Apafi:
Conacul Apafi face parte din proiectele fundatiei Mihai Eminescu Trust, un ONG romano-britanic care si-a propus sa salveze si sa sprijine comunitatile traditionale rurale din Transilvania. Si Apafi e un conac cu istorie: povestea acestuia incepand acum cateva secole, cand princepele Mihaly Apafi, guvernator in Transilvania, construieste la Malancrav, impreuna cu sotia sa, Clara, un conac, ca resedinta de familie. Dupa ce ajunge pe mainile unui taran sarac, conacul este vandut in 1920 bisericii si comunitatii luterane din sat. Din anul 1947, conacul a fost confiscat abuziv de comunisti si folosit drept camin cultural pana in decembrie 1989.
In 1993, la prima sa vizita in Romania, printul Charles ajunge si la Malancrav unde afla povestea conacului. In 2002, Fundatia Mihai Eminescu ajuta comunitatea luterana sa revendice constructia – pe atunci, o ruina – si o cumpara cu 5000 de lire. (de aici)
Acum turistii pot sa rezerve acest conac de 4 camere cu o curte frumoasa, 2 terase, o gradina, o camera de zi superba, o bucatarie si o biblioteca imensa cu niste volume rare. Oaspetii pot participa la multe evenimente traditionale din zona, doua exemple fiind brunch-ul transilvanean sau festivalul carnatilor.
Unde?
In satul Malancrav, Transilvania
Fara istorie, dar la fel de frumoase:
Conacul dintre Vii
Aproape de Urlati, Conacul dintre vii e o casa boiereasca dupa oranduiala romaneasca, instarita, dar cu cumpatare, cu toate acareturile trebuintei pentru gospodarie si pentru placerea oaspetilor. Mobilata dupa moda vremii in lemn si fier brut, cu parfum de istorii vechi, dar cu rafinament cosmopolit. Peretii bulgariti in alb, covoare tesute pe dusumea, dormitor cu divan si baldachin si toate cele trebuincioase sederii. Oaspetii de la conac pot participa si la multe evenimente de sezon, degustari de vin, dar si alte activitati boieresti. (de pe site)
Unde?
Str. Valea Bobului, nr. 18, Urlati
La Conac in Bucovina
Aproape de Gura Humorului si manastirea Voronet, La Conac in Bucovina a respectat elementele din stilul bucovinean in realizarea arhitecturii exterioare. Pensiunea cu elemente decorative traditionale e pozitionata strategic in Bucovina, astfel incat turistii pot ajunge usor in multe puncte de atractie din zona.
Unde?
Str Piatra Pinului Nr. 2, Voronet
5 Chirpici
5 Chirpici e o pensiune total aparte in Delta Dunarii. Construita pe modelul vechilor casute specifice zonei, pensiunea dispune de 11 camere, situate in 5 casute realizate din materiale naturale: chirpici, piatra naturala, lemn, stuf, iar la exterior: tencuiala din lut cu spoiala de var alb, cu accente decorative albastre. Casutele de la 5 Chirpici arata ca de poveste, mici asezari care sa tina spiritul deltei viu.
Unde?
Str. Apicultorului, nr.7, com. Murighiol, jud. Tulcea
Aproape de Brasov, in Cristian, intr-un loc in care se spune ca istoria si traditia mestesugurilor sasesti inca dainuiesc, e un conac modern, dar care conserva si stilul traditional. Ambient are o sala mare de oaspeti, vreo 10 camere, totul in dulcele stil boieresc in care catifeaua si lemnul sunt componente importane ale decorului interior. De aici puteti sa faceti vizite catre Rasnov, castelul Bran, Poiana Brasov si alte puncte de interes din zona.
Unde?
St. Griviței nr. 5, Cristian, Brașov
Harta conacelor din aceasta lista:
Voi ce conace din Romania ati vizitat?