Dacă ești în căutarea unui loc frumos de vizitat în Italia, unde plimbările și pauzele culinare sunt la fel de plăcute, Cinque Terre ar trebui să fie prioritatea ta. Cea mai bună bucătărie din această regiune încântătoare este servită de micile restaurante, localuri de familie unde poți gustă mâncăruri delicioase, la prețuri rezonabile. Există însă și restaurante cu ștaif, care au intrat chiar pe lista Michelin. Iată alegerile noastre de restaurante din Cinque Terre.
În Cinque Terre se află unele dintre cele mai uimitoare peisaje de pe Riviera Italiană. Niciunul dintre cele cinci sate cuibărite pe stânci, cu vedere la mare, nu duce lipsă de priveliști spectaculoase în această regiune. Este o destinație care oferă fiecărui vizitator posibilitatea de a face trasee pe munte (de diferite dificultăți), de a se cățără pe stânci zimțate, de a descoperi plaje ascunse și de a lua la pas satele de pescari, cu străduțe strâmte și șerpuite.
Cele cinci localități ce dau numele regiunii sunt: Riomaggiore, Manarola, Vernazza Corniglia și Monterosso al Mare. Fiecare sat are o priveliște care îți taie respirația, precum și multiple tipuri de cazare, de la hoteluri, la pensiuni și chiar case private. În privința preparatelor, vei îndrăgi mâncarea din aceste locuri datorită aromei, mirosurilor și culorilor. Este plăcut să o savurezi în timp ce asculți muzică locală.
Ce să mănânci bun în Cinque Terre – preparate din bucătăria locală
Cu marea la buza satelor pescăreșți, Cinque Terre este raiul fructelor de mare! Nu-mi fac griji că-ți va scăpa gustul creveților și calamarilor proaspeți, dar aș vrea să subliniez plăcerea de a savura Muscoli. Chiar dacă în italiană „muscoli” înseamnă „mușchi”, acest tip de „muscoli” se referă la midii. Există în principal două moduri în care le poți găsi: umplute (muscoli rimieni), cu un sos intens și delicios, sau marinate (muscoli alla marinara), asezonate cu vin alb (pentru cunoscători, Vermentino, un vin fin ligurian) și pătrunjel, toate prezentate cu felii de lămâie. O comoară gastronomică!
Fructe de mare poți găși și la con, un mix prăjit și savuros la un preț decent. Dacă nu ți-e foarte foame, conul de fructe de mare este o modalitate relativ ieftină de a încerca unele dintre capturile locale fără a comandă o cantitate prea mare. Poți alege un amestec de fructe de mare, sau inclusiv hamsii, pește ori chiar fish and chips.
Un alt fel de mâncare tradițională din Cinque Terre, foarte apreciat, este salată de caracatiță cu cartofi, pătrunjel și ulei de măsline extravirgin. Când caracatița este perfect gătită, pur și simplu se topește în gură! Un alt preparat simplu este cunoscutul Pesto Genovese, un must try în Liguria și Cinque Terre. Ingredientele acestui dressing sunt: busuioc, ulei de măsline extravirgin, brânză rasă (parmezan și pecorino condimentat), usturoi dulce, sare grunjoasă, semințe de pin și nuci. Este un sos excelent pentru tagliatele!
De asemenea, încearcă Farinata. Soră cu focaccia, este o rețetă inventată de trupele romane, un amestec de apă cu făina de năut, și un preparat la mare căutare.
În zonă, vinul alb este cel mai căutat, asta și pentru că majoritatea preparatelor sunt light și merg mai bine cu o băutură ușoară și aromată. Cel mai renumit este vinul alb numit D.O.C. Cinque Terre și Schiaccheterà. La nivelul următor, se află Limoncino și asta pentru că lămâile cultivate local sunt peste tot în Cinque Terre. Sticlele de limoncino sunt ușor de găsit și vin în diferite dimensiuni și arome. Diferite regiuni din Italia au metode ușor diferite de a-și prepară lichiorul de lămâie, inclusiv tipul de alcool pe care îl folosesc. În Cinque Terre, vei găsi limoncino infuzat cu coji de lămâie.
În final, orice escapadă culinară în regiune ar trebui să includă Gelato, cu cât mai cremos, cu atât mai bine. La o căutare mai detaliată, vei găsi și arome fără zahăr sau fără gluten, dar în vacanță merită să te răsfeți până la capăt, nu-i așa?
5 restaurante din Cinque Terre la care vei mânca foarte bine
Dacă ai de gând să vizitezi toate cele cinci sătuce, te poți opri pentru o scurtă gustare în fiecare localitate. Vei găsi o multitudine de alternative de restaurante bune în Cinque Terre. (Poate mai puțin în Corniglia, unde opțiunile sunt destul de limitate). Fiecare îți va lasă un vibe plăcut și diferit și o amintire dragă.
Dau Cila
Riomaggiore este cel mai apropiat sătuc, dacă vii din direcția Pisa. Chiar dacă e puțin elegant decât Manarola, este destinația preferată a multor turiști. Aici poți găsi taverne simple, cu mâncare gustoasă și proaspătă, dar și 11 restaurante listate de Michelin. Dau Cila este unul dintre localurile menționate în recomandările Michelin în anii trecuți, o destinație perfectă pentru că se află lângă mal și oferă o priveliște incredibilă.
Dacă nu prinzi loc la terasă, și interiorul micuț arată foarte bine, iar mâncarea are un plating rafinat. Încearcă specialitățile din pește sau mixul de fructe de mare prăjit, ce vine cu pâine din năut. Chiar dacă va fi o masă cu ștaif, prețul pentru două persoane se poate încadra în 60 de euro.
Adresă: Via San Giacomo, Riomaggiore
Nessun Dorma
În Manarola, răsfățul suprem are loc întotdeauna la Nessun Dorma. Este un lanț de localuri premium care împânzesc regiunea, dar cel mai râvnit este wine barul de pe faleză. Cu priveliștea mării în față și cu telefonul gata de dat check-in, este o locație minunată pentru o masă excelentă. O singură recomandare: înarmează-te cu răbdare pentru că poți aștepta la cozi destul de lungi pentru a intra acolo.
Fără a servi feluri complexe, Nessun Dorma te captivează prin rețete simple și delicioase, adesea aranjate într-un platou de charcuterie, care vine în pereche cu un vin aromat. De la bruschette la diferite feluri de brânză și o gamă savuroasă de prosciutto, ai de unde alege. Însă ingredientul principal al unei mese rămâne totuși priveliștea.
Adresă: Manarola
La Posada
Dacă ai condiția fizică să urci cele aproape 400 de trepte până în Corniglia, meriți o masă pe cinste! Cum ar fi una la restaurantul La Posada, cu o terasă la înălțime, de unde poți admira toată regiunea și-ți poți face planuri pentru următorul traseu de hiking.
Fructele de mare te așteaptă pe platouri generoase, simple sau cu paste, iar dacă îți dorești un moment savuros, dar mai simplu, poți comanda pastele cu Pesto despre care îți povesteam anterior. O rețeta care nu dezamăgește niciodată!
Adresă: Via della Marina, Corniglia
Belforte
Tot în ideea de a-ți asigura priveliștea, în Vernazza trebuie să te opreșți la Belforte și să savurezi o porție de paste cu fructe de mare, căci nicăieri nu sunt mai bune decât acolo unde se găsesc proaspete. Adaugă și un pahar de vin alb și întreaga experiență va avea un gust mai bun!
Adresă: Gerolamo Guidoni, Vernazza
Ristorante Miky
Unul dintre cele mai populare și cele mai bine cotate restaurante din Cinque Terre, în Monterosso, este Ristorante Miky. Proprietarul, chef Miky De Fina, a deschis restaurantul în 1980, cu intenția de a oferi turiștilor preparate prin care să descopere tradiția culinară locală. Și le-a ieșit, pentru că restaurantul a fost vizitat de inspectorii Michelin în 1990 și a fost apoi inclus în ghid, lucru care s-a întâmplat din nou și anul acesta, în 2022.
Miky lucrează la bucătărie, în timp ce soția sa Simonetta și fiica Sara supraveghează sala de mese. Totul din meniu este fantastic, dar „vedetele” sunt, desigur, fructele de mare și peștele proaspăt, pescuit zilnic de pescari. Nu ai cum să dai greș, orice ai alege, dar dacă ar fi să recomand un singur preparat, atunci nu rata L’Acciugata alla Monterossina, care sunt niște spaghete cu anșoa. Este preparatul pe care De Fina îl aduce omagiu orașului, care evocă amintirile sale din copilărie.
Adresă: Via Fegina 104, Monterosso
Și ceva extra:
Il Bocconcino
Dacă nu te superi, lista asta o să includă și un local minuscul, cu conuri takeaway, aflat foarte aproape de gara din Monterosso. Il Bocconcino prepară pe loc diferite mixuri de fructe de mare sau alte bunătăți fierbinți, pe care le poți servi la promenadă pe faleză sau pe o stâncă de sus, după o scurtă urcare.
Adresă: Via del Prione, Monterosso al Mare
Așadar, dacă decizi că vrei să vizitezi această frumosă porțiune din Italia și să vizitezi cele cinci orășele (parte din patrimoniul UNESCO), cu siguranță nu vrei regreta! Bucură-te de peisaje superbe și savurează pe deplin aromele italiene din Liguria! Iar dacă deja ai călătorit acolo, spune-te tu la ce restaurante din Cinque Terre ai mâncat bine?
Citește și: