O masa completa, fara atentie la calorii, cuprinde desert, iar desertul merita insotit cu un vin dulce. E un obicei care ar trebui redescoperit si cultivat, face parte din farmecul vietii. Vinurile dulci necesita un proces de productie cel putin la fel de complex ca oricare alt vin bun si, spre deosebire de unele fapte rele din trecut (se punea zahar in vin), astazi avem ocazia sa gasim vinuri dulci obtinute corect, pe cale naturala, in Romania. Unde mai pui ca si un foie gras se simte bine cu ele, impreuna cu dulceata de ceapa. Sau, niste branzeturi maturate.
Vinul.ro a mai organizat o degustare joia trecuta, de data acesta in restarantul Noblesse de pe strada Paris, la o saptamana dupa “legendele italiene de la Bucuresti”. Acum, mesenii punctuali nu au mai fost facuti sa astepte, iar prezentarea a fost mai animata si mai documentata. Si, alt aspect imbucurator, mancarea servita a fost in cantitate potrivita si aleasa in asa fel incat vinul sa fie in centrul discutiilor.
Iata ce a fost la degustare:
Tamaioasa Romaneasca Artisan 2009, Domeniul Sahateni
Gewurtztraminer Castel Jidvei Rezerva 2002, Jidvei
Busuioaca de Bohotin Crama Basilescu 2011, Crama Basilescu
Muscat Ottonel Amprenta 2011, Murfatlar
Muscat Ottonel Liliac 2011, Lechinta
Tamaioasa Romaneasca Ambrosio 2008, Vincon Vrancea
Grasa de Cotnari 300, Cotnari
Stirbey Dessert, Agricola Stirbey
Feteasca Alba Castel Jidvei Rezerva 2002, Jidvei
Riesling Sirena Dunarii 2001, Vinarte
Cabernet Sauvignon Sfanta Ana 2007, Crama Oprisor
Daca mai gasiti pe undeva Sirena Dunarii, merita ultimii bani de pe card, pentru ca e o raritate si pentru ca e de exceptie. Noi am avut o sticla din productie 2001, premiata pe la mai toate concursurile pe unde a fost. Mie personal imi plac si Liliacul, si Dessert Stirbey, si Ambrozio, dar nu trebuie sa o luati ca atare, e chestiune de preferinta personala. Preturile sunt foarte diferite, de la 40 de lei sticla de Busuioaca de Bohotin si peste 200 lei Grasa 300 de Cotnari si, probabil, Sirena Dunarii, daca e cineva asa de nesabuit incat sa o aiba si sa o vanda. Ideea e ca nu trebuie sa va orientati dupa pret cand alegeti unul sau altul din vinurile dulci, pentru ca nu imi dau seama daca exista o conexiune directa intre calitate si acesta.
Retineti, insa, ca un vin dulce poate sa produca o senzatie speciala mesenilor, si cine stie unde poate duce conversatia.
*