Exista restaurante in lumea asta unde puteti sa stiti de la bun inceput ca nota de plata va fi mare. Dar, cel mai important, macar stiti de ce dati atatia bani pe mancare. Fie ca vorbim de ingrediente premium, de experiente culinare deosebite, de maiestria chef-ului sau de pozitionare, iata care sunt cele mai scumpe restaurante din lume si de ce.
Sublimotion (Ibiza): in jur de 2200 $/ persoana
Pe insula recunoscuta pentru petreceri non-stop se gaseste si cel mai scump restaurant din lume: Sublimotion. Acesta nu e un simplu restaurant, e un intreg spectacol pentru simturi. Clientii de aici au parte de proiectii la 360 de grade, peisaje captivante in timp ce degusta meniul de 20 de preparate menite sa trezeasca senzatii aparte. Despre acest restaurant v-am povestit mai multe aici. Iar ca experienta simturilor sa fie completa, urmeaza si nota de plata care sa dea palpitatii inimii: in jur de 2200$ meniul.
Kitcho (Kyoto, Japonia): in jur de 600 $/ persoana
Kitcho e un restaurant de 3 stele Michelin, un local faimos in Japonia, dar si in afara granitelor tarii. Este recunoscut pentru Kaiseki de exceptie, un meniu de mai multe feluri speciale, un corespondent al haute cuisine-ului european. Restaurantul se afla la carma unui Chef super premiat, Kunio Tokuoka, care este si nepotul fondatorului Kitcho, restaurant deschis in 1930. Experienta culinara poate ajunge la 1200$ pentru 2 persoane, pentru o cina intr-o camera privata si un Kaiseki cu mancare de top pregatita din ingrediente atent alese.
Masa (New York): in jur de 600$/ persoana
Se schimba orasul si cultura, dar tot de bucatarie japoneza vorbim si la Masa, un restaurant deschis in 2004 de catre Chef Masa Takayam. Meniul e fix si e compus din 5 aperitive, antreu de sushi – adica o varietate de vreo 15-20 de fructe de mare exotice, si desert. Pentru aceasta experienta, un client poate plati intre 450$ si 600$. Ca o ironie pentru primele restaurante din acest top: al doilea e in Japonia, al treilea importa toate ingredientele exotice din Japonia.
Plaza Athénée (Paris): in jur de 550$/ persoana
Mare ne-ar fi fost surpriza daca nu intra si un restaurant parizian pe aceasta lista. Dar Plaza Athénée, localul sub semnatura celebrului Alain Ducasse, isi gaseste imediat un loc pe lista celor mai scumpe restaurante din lume. Cu legume crescute in gradinile regale de la Versailles, cu cereale de la mici producatori care stiu sa isi iubeasca plantatia si cu alte ingrediente tratate cu respect, echipa acestui restaurant din Paris vrea sa redea naturaletea mancarurilor. Si pune un pret pe o astfel de abordare culinara, in jur de 550$/ om.
Ithaa (Maldive): in jur de 500$/ persoana
Restaurantul din Maldive e ca resedinta de lux a Micii Sirene. Cufundat in Oceanul Indian, Ithaa ofera cea mai frumoasa priveliste posibila: peisajul recifurilor de corali, a pestilor relaxati si a albastrului oceanic. Fiind un restaurant in ocean, si preturile sunt lasate sa inoate libere, pentru o cina un client putand sa plateasca in jur de 500$, asta daca a facut alegeri mai cumpatate.
Le Maurice (Paris): in jur de 500$/ persoana
Le Maurice este al doilea restaurant din Paris care intra pe aceasta lista a celor mai scumpe localuri, dar si al doilea restaurant sub indrumarea faimosului Alain Ducasse. La fel de luxos ca Plaza Athénée, cu un decor in care candelabrele, marmura si bronzul spun povestea elegantei pariziene, Le Maurice are un meniu simplu, cu doar cateva preparate si un meniu de colectie care include 3 specialitati, branzeturi si desert si costa 420$.
Maison Pic (Valence, France): in jur de 430$/ persoana
Maison Pic e un restaurant de familie, unul care si-a primit cele 3 stele Michelin in 1939 si de atunci localul a pierdut si si-a castigat inapoi stelele, pana la formula actuala in care in continuare se mandreste cu cele 3 distinctii. Maison Pic aduce un oamgiu bucatariei frantuzesti traditionale, asa cum e ea cunoscuta de generatiile vechi. In meniul acestui restaurant exista si colectia de 7 preparate, care costa 434$.
Hôtel de Ville (Crissier, Elvetia): in jur de 370$/ persoana
Hôtel de Ville e un restaurant care a fost de curand in atentia publicului din pricina unei tragedii care s-a abatut asupra acestui loc. Mai exact, acest restaurant era condus de chef Benoît Violier, faimosul bucatar care si-a luat viata in ianuarie 2016. Restaurantul a anuntat de curand ca lucrurile vor intra in firescul lor si au anuntat si noul Chef de la acest restaurant, local care a fost declarat cel mai bun din lume de curand. Chef-ul Franck Giovannini se va ocupa de Hôtel de Ville unde gastronomia e sarbatorita la rang inalt si unde grija pentru calitatea ingredientelor este prima pe ordinea de zi. Meniul e sezonier cu o atentie speciala pentru provenienta ingredientelor si gustul lor. Ca sa va faceti o idee despre preturi, meniul sezonier de iarna este acum 385$.
Michel Bras (Toya, Japonia): in jur de 300$/ persoana
Uneori platesti pentru mancare, dar in acest pret pot intra si “costurile” pentru o priveliste splendida. Asta e cazul si la restaurantul Michel Bras, local de unde se poate admira lacul vulcanic Toya. Bucataria e o fuziune de top intre ce are Franta mai bun si ce are Japonia mai gustos. Exista 2 meniuri pe care clientii le pot alege, unul de 236$ si altul de 166$, iar daca adauga si ceva de baut, nota de plata poate ajunge lejer peste 300$/ persoana. Dar privelistea face toti banii, si cei care au si mancat aici spun acelasi lucru si despre preaparatele francezo-japoneze.
Voi ati plati pentru aceste experiente culinare in cele mai scumpe restaurante din lume? Daca da, pe care l-ati alege?