Cel mai vechi restaurant din lume care inca e operational e prezent in Madrid de aproape 300 de ani. Sobrino de Botin a fost inaugurat in 1725 in capitala Spaniei si de atunci pana acum a primit oaspeti de seama, localnici si, in prezent, turisti curiosi sa afle cum se mananca la cel mai vechi restaurant din lume.
Restaurantul din capitala Spaniei este si in Cartea Recordurilor, dar istoria lui nu impresioneaza doar prin numarul de ani. Acesta este localul care este mentionat si in una din povestile marelui autor Ernest Hemingway, asta dupa ce acesta a frecventat restaurantul. Sobrino de Botin e personaj in povestirea “Fiesta” din romanul “The Sun Also Rises” si banuim ca alaturarea nu e accidentala, imaginandu-ne ca in acest local petrecerile si festinurile erau oaspeti permanenti. Restaurantul e mentionat si in alt roman, de data aceasta in unul publicat in 1887 de catre autorul spaniol Benito Perez Galdos.
Mai mult, faimosul pictor Goya a lucrat ca ospatar aici inainte sa isi urmeze cariera artistica. Un fel de poveste cu final fericit ca la Hollywood in care chelnerii devin apoi actori celebri.
Cel mai vechi restaurant din lume a pornit ca o afacere de familie a bucatarului francez Jean Botin si a sotiei lui. Initial se numea Casa Botin. Dupa moartea bucatarului, restaurantul a fost preluat de nepotul lui Jean Botin, de aici si noua denumire (sobrino inseamna nepot in spaniola).
In prezent, restaurantul este o curiozitate pentru toti care ii calca pragul, datorita vechimii, dar si pentru ca bucatarii inca folosesc cuptoare de fier pe care le au de secole in dotare. De asemenea, Sobrino de Botin deja si-a stabilit bine pozitia in topul restaurantelor din lume cu niste preparate anume. Purcelul de lapte la cuptor e un preparat pe care orice oaspete al restaurantului trebuie sa-l incerce (vegetarieni, nu va nelinistiti, exista ceva si pentru voi). Acest fel de mancare e si el mentionat in povestirea lui Hemingway. Alt fel de mancare cu traditie la Sobrino e si supa de usturoi – ou fiert in zeama de pui si asezonat cu vin si usturoi.
Restaurantul de la parterul unei cladiri din secolul XVI e clar un punct turistic important daca ajungeti prin Madrid. Atentie, e recomandat sa va faceti o rezervare cu cateva luni inainte. Partea buna e ca pentru un restaurant cu un asemenea renume, preturile nu sunt exagerate. Purcelul, specialitatea casei, e 22,50 euro; supa de usturoi e 8 euro, preparatele din peste sunt intre 18 si 30 de euro. Meniul complet il gasiti aici.
E cineva pe aici care a vizitat deja cel mai vechi restaurant din lume?