Ce ar fi mai potrivit într-o zi friguroasă de iarnă decât o ceașcă de ceai aromat, servită într-un decor ca de poveste? Tocmai de asta noi îți recomandăm câteva ceainării minunate din București. Rezervă online o masă prin Restograf și bucură-te de o dupamiază perfectă!
Nu ți se pare și ție că, atunci când intri într-o ceainărie, parcă pășești într-o cu totul altă lume? Timpul pare că se scurge mai încet, totul în jur este mult mai calm și mai liniștit, iar aromele care inundă încăperea parcă te vrăjesc. Plus că, de obicei, ceainăriile sunt amenajate cu mult bun gust și au un decor foarte intim. Poate tocmai de aceea mi se pare cadrul perfect, cât se poate de cozy, pentru o întâlnire cu cel mai bun prieten (sau prietenă), la care să stați și să povestiți câte-n lună și în stele.
Cele mai frumoase ceainării din București
Sunt multe ceainării frumoase în București, însă noi îți vom recomanda cinci dintre ele, un top subiectiv pe care te invităm să-l testezi și să îți formezi propria părere. Nu uita să rezervi online o masă prin Restograf (fie de pe site, fie direct din aplicație) – îți ia doar câteva secunde, nu mai stai să pierzi vremea la telefon și primești confirmare pe loc!
Ceainăria Green Tea
Într-o superbă casă cu parfum interbelic şi atmosferă caldă, situată pe str. Dr. Burghelea nr. 24 (în apropiere de Hala Traian), vei descoperi o minunăție de ceainărie – una dintre cele mai populare din București: Ceainăria Gree Tea.
Știi cum spuneam la început că în ceainării pare că intri în altă lume? Exact așa este aici! Spațiul este împărțit în mai multe saloane, fiecare purtându-te printr-o cultură diferită: clasic, japonez, indian și Micul Paris. Au și un șemineu, perfect pentru zilele de iarnă, dar și o terasă frumoasă, plină de verdeață, care te așteaptă vara. Fiecare colțișor este decorat atent, cu cea mai mare grijă la detalii, așa că ai să vezi rafturi pe care stau așezate frumos păpuși, porțelanuri, tot felul de borcănele și… multe cărți! E ca un refugiu unde te duci când vrei să fugi de agitația lumii.
Revenind la ceai, vei găsi în meniu aproape 150 de sortimente – de la ceaiuri rare (încearcă Jamine Blossoms), selectate de cunoscători ai artei ceaiului, la ceai alb, galben, ceai verde sau negru, la ceaiuri rooibos sau mate (nouă ne-a plăcut Mate Winter Pleasures) și multe, multe altele. Dacă vrei o gustare, poți lua un sandviș, prăjituri, fursecuri sau dulcețuri de casă. Au amenajat și un agazin din care poți cumpăra ceaiuri, accesorii, ceainice sau decorațiuni.
Rezervă o masă la Ceainăria Green Tea
SanThe Fitoceainărie
O altă ceainărie foarte frumoasă este și SanThe Fitoceainărie, de pe str. Lipscani 104. Foarte cochetă și elegantă, cu un decor feminin și romantic, ceainăria este ca o oază de liniște și eleganță în Centrul Vechi. Dominat de mult alb și accente de roz, spațiul în sine îți dă o energie foarte bună! Iar ferestrele mari, cu perdele înflorate, pernele scaunelor și tot felul de multe astfel de mici detalii (dar de mare impact), te fac să te simți mai degrabă în vizită la cineva drag.
La ei vei găsi o mulțime de sortimente de ceai, multe dintre ele autohtone, cu o mulțime de beneficii medicinale (de aici și denumirea de fitoceainărie). Ce ne mai place este că se numără printre puține localuri în care animalele de companie sunt binevenite. Și, mai important, că este o ceainărie socială – adică scopul primordial al proiectului a fost să ofere un loc de muncă unor persoane care provin din medii defavorizate (asta după ce urmează, tot aici, cursuri de calificare).
Rezervă o masă la SanThe Fitoceainărie
Ganesha Caffee
Nu te lăsa păcălit de „caffee”-ul din denumire, pentru că la Ganesha vei găsi unele dintre cele mai aromate și savuroase ceaiuri! Și asta indiferent la care dintre cele două locații alegi să mergi: Victoriei (pe Calea Victoriei nr 20) sau Barbu Văcărescu (la nr 71-73).
Într-o atmosferă orientală definită prin decor și prin muzică, totul prinde cotur mai ales datorită mirosului specific. Infuzia ceaiurilor din plante indiene, cu aromă savuroasă, este aproape hipnotizantă, iar aburul cu miros pastelat de mere, vișine sau caise, de la narghilele, o să te trimită (cel puțin ca stare) direct în India.
Selecția de ceaiuri este foarte bogată, multe dintre ele preparate cu ingrediente de origine, importate special, iar gustul fiecărei cești poate fi personalizat în funcție de preferințele tale. Încearcă un ceai cu iasomie, cardamom, cuișoare, lemongrass, fructul pasiunii și multe altele. Toate îți vor oferi o experiență senzorială minunată, atât în plan gustativ, cât și olfactiv.
Rezervă o masă la Ganesha Caffee – Victoriei
Rezervă o masă la Ganesha Caffee – Barbu Văcărescu
Update: localul nu este deschis publicului
Madame B – Tea & Pancake House
Clătite și un ceai bun. Super combinație pentru o dupamiază în care să te simți răsfățat de Madame B! Situată pe Bd. Unirii nr. 49, această ceainărie cu atmosferă caldă și muzică relaxantă te va face să te simți cu totul aparte. Ambianța este foarte intimă, oamenii sunt foarte drăguți și te primesc mereu cu brațele deschise. Iar meniul, foarte îmbietor! Este adevărat că vedete sunt clătitele (peste 30 de rețete dulci și sărate), dar vei găsi și o selecție foarte bună de ceaiuri.
Nouă ne-a plăcut foarte mult Caramellino (ceai negru cu bucăți de caramel, cacao și bucăți de vanilie), China Jasmine (un ceai semi-fermentat, cu flori de iasomie), dar și Oriental Night (ceai rooibos cu bucăți de scorțișoară, steluțe de anason și flori de iasomie chinezească). Însă cu siguranță și restul merită descoperite!
Rezervă o masă la Madame B – Tea & Pancake House
Les Bourgeois
Ieșim puțin din sfera ceainăriilor clasice pentru a-ți recomanda un local din Centrul Vechi. Les Bourgeois este situat pe str. Smârdan nr 20, iar motivul pentru care zicem noi că merită trecut în listă este că servesc ceaiuri foarte bune, iar localul este amenajat foarte frumos. Les Burgeois combină cu foarte mult bun gust, pe suprafaţa celor trei nivele, aroma ceaiului și a cafelei, mobilierul confortabil si aerul clasic cu o arhitectură şi o atmosferă desprinse parcă din Micul Paris de altădată.
Aici poți veni oricând ai chef să stai la taifas, să citești sau pur și simplu să savurezi o ceașcă de ceai ascultând o muzică bună, într-o atsmoferă boemă, interbelică.
Rezervă o masă la Les Bourgeois
Tipuri de ceaiuri pe care le poți savura în oraș, cu prietenii
Și dacă tot ți-am recomandat câteva ceainării frumoase din București, hai să vorbim puțin și despre tipurile de ceai. Așa, dacă nu ești ceea ce s-ar putea numi un împătimit al ceaiului, nu te vei simți pierdut în fața atâtor opțiuni din meniu.
- Ceaiul verde este unul dintre cele mai populare tipuri de ceai. Provine din China și își trage denumirea tocmai din faptul că, prin procesul de prelucrare, frunzele nu sunt oxidate. Drept urmare, își păstrează proprietățile antioxidante, benefice organismului. Există mai multe tipuri de ceai verde, precum Matcha, Ceylon, Sencha și tot așa.
- Ceaiul alb este foarte asemănător cu cel verde, prin procesul de prelucrare, însă se obține în principiu din muguri și din frunzele foarte fragede. În general este prelucrat foarte puțin, doar prin uscare la aer. Are cantitatea cea mai mică de cofeină și nu trebuie pregătit cu apă fiartă.
- Ceaiul negru este obținut prin oxidarea completă a frunzelor, înainte de a fi arse. Procesul implică mai multe etape, care pot dura până la 5 săptămâni, iar măcinarea și oxidarea sunt cele care-i dau aroma finală. Ceaiul negru este cel mai popular din lume și are conținut ridicat de cafeină.
- Ceaiul galben este o specialitate rară, care se recoltează doar primăvara devreme. După ce sunt uscate, frunzele sunt procesate la aburi, învelite într-un material special. Are o aromă ușoară, dulceagă.
- Ceaiul Oolong este o combinație între ceai negru și ceai verde, în procesarea căruia fermentarea durează mai puțin. Este prelucrat manual și impune un proces de muncă intensivă. Poate fi dulce și fructat, lemnos și dur, sau proaspăt, cu aromă florală.
- Ceaiul Rooibos nu conține deloc cofeină, însă conține de câteva de ori mai mulţi antoxidanţi decât ceaiul verde și te ajută să slăbești. Crește în Africa și este foarte apreciat pentru gustul său dulce acrişor.
- Ceaiurile de plante. Sunt sute de plante folosite în infuzii. Însă cunoscătorii de ceai preferă să rezerve această denumire la „adevăratul ceai” – cel obținut din frunzele de Cammellia Sinensis (cum sunt primele sortimente despre care îți vorbeam). Printre cele mai populare ceaiuri din plante se numără cele de mentă, mușețel, boboci de trandafir și lămâiță.
- Ceaiul Maté este originar din America de Sud și are o aromă dulce-amăruie. Denumirea îi vine de la cuvântul „matí” care este numele dovleacului folosit, în mod tradițional, pentru a servi infuzia. Băutorii de Maté pun una peste alta frunzele în vasul rotund şi apoi toarnă apă fiartă. Maté se bea cu un pai care are la un capăt un filtru cu formă de lingură.
Mica istorie a ceaiului
Ceaiul provine din arbustul Camellia Sinensis și există două variante principale. Camellia Sinensis sinensis produce funze proaspete, cu un gust bogat, și crește în regiuni muntoase, cu un climat umed (precum China și Japonia). Camellia Sinensis assamica are frunzele mai mari și un gust mai blând, ierbos, și crește în zonele tropicale precum India, Sri Lanka și Kenya.
O legendă chinezească atribuie descoperirea ceiului lui Shennong, Părintele Agriculturii. Povestea spune că, într-o zi, Shennong s-a așezat sub un arbore de Camellia Sinensis pentru a se odihni, ținând în mână o cană cu apă fierbinte. Câteva frunze uscate au picat din arborele de ceai în cană, s-au infuzat și astfel a apărut primul ceai din lume. Shennong a dat băuturii numele de cha (în chineza mandarină).
Deși China, India, Burma și Thailanda sunt toate țări în care crește Camellia Sinensis, China a fost prima care a făcut din el o băutură populară. Inițial, ceaiul era folosit drept ofrandă religioasă sau ca medicament. De abia în timpul dinasitiei Tang (618-907) oamenii au început să bea ceai de plăcere, transformând arta ceaiului într-un adevărat ritual. Băutura a devenit foarte populară mai ales în mănăstiri, datorită conținutului de cafeină care îi ținea pe preoții budiști treji în timpul lungilor meditații. Din acest motiv, multe mănăstiri își cultivau propriul ceai.
Astăzi, arborele de ceai este cultivat în peste 30 de țări și anual se produc peste 3 bilioane de tone pentru consum.