Cum a reusit aceasta roata fierbinte, calorica si colorata sa se impuna in imaginarul nostru (aproape) ori de cate ori ne e foame? Simbol al fast food-ului globalizat sau al simplitatii gurmand-mediteraneene, pizza se coace si umple golurile cand vrem ceva rapid, fierbinte si nu prea scump. Ea este acolo si cand sari peste masa de la amiaza, si cand iesi cu prietenii sau iubita in oras, si cand privesti un film acasa, intins pe jos: asta pentru ca a reusit sa faca parte, intr-un mod precis si puternic din intimitatea noastra.
Si totusi, pentru ca pare atat de simplu de realizat, e greu sa gasesti in Cluj, una vera pizza; originile nivelarii continue, a calitatii mediocre din alte pizzerii testate, le vom identifica cu alta ocazie, insa profitam acum sa ne bucuram de prezenta unei case stapana pe ea si consecventa in gust.
Pizzeria d’autore (artigianale by Sebas) este un delivery-house si asta pentru ca, desi exista cateva locuri unde te poti aseza, scopul lor e mai mult de a astepta comanda decat de a incuraja consumul pe loc. Am avut ocazia sa incercam de mai multe ori diverse tipuri dar de fiecare data, calitatea aluatului (necongelat) si a coacerii lui (crocant si cu adevarat fondant) a iesit in fata pentru a sustine stilul diferitelor combinatii. Din discutii cu „autorul”, multe din ingredientele folosite au fost selectate din Italia chiar de el. De unde si caracterul pizzei. Oricum sosurile servite langa, cel putin cand ai ocazia sa o consumi pe loc, nu numai ca nu sunt vulgare in gust, ca alte ketchup-uri industriale, ci au savoare si intensitate. Preturile sunt mai mult decat corecte, nu ai senzatia de regret ce apare dupa ca la alte pizzerii sau la un fast-food oarecare.
O pizza probabil nu este cotata la acelasi nivel cu bucataria gastronomica (responsabila fiind aceeasi baza mereu folosita de aluat+mozzarella?!), insa cand e facuta de oameni pasionati, merita sa schimbi un bistro proaspat deschis, cu aceleasi idei din meniu, cu o reteta veche dar veritabila. Acasa, adica oriunde am fi.