În Spania, unele tapas sunt farfurii pline cu mâncare. Elaborate. Altele sunt doar măsline și chipsuri de cartofi. Unele sunt fierbinți. Altele reci. În unele restaurante le primești gratis. În altele, trebuie să le plătești. Ce sunt, domnule, tapas astea? Iată tot ce trebuie să știi despre gustările ibericilor, dar și la ce restaurante din București să mergi să le încerci.
Când întrebi lumea despre mâncarea din Spania, toți zic tapas! Dar ce sunt ele, mai exact? Întreabă 10 spanioli și vei primi 10 răspunsuri diferite. Într-un cuvânt, s-ar traduce în gustare. Genul acela de mâncare pe care îl servești în bucățele mici, alături de o băutură pentru stimularea poftei de mâncare. Dar dacă am spune doar atât despre tapas, e ca și cum n-am spune nimic.
Ce sunt tapas
O definiție populară a conceptului ar fi că sunt niște gustări. Dar o simplă vizită prin restaurantele spaniole își demonstrează că nu trebuie neapărat să fie mici. De fapt, ideea de tapas depășește simplu fapt de a mânca. În Spania, ele reprezintă mai mult decât o mâncare – sunt o ocazie socială menită să fie savurată într-o companie excelentă.
În spaniolă, tapa înseamnă capac sau înveliș, și provine de la verbul „tapar“ (a acoperi). O legendă populară susține că, la începutul secolului al XX-lea, regele spaniol Alfonso al XIII-lea s-a oprit la un bar în timp ce călătorea printr-o zonă uscată și vântoasă din sudul Spaniei. Pentru a evita ca nisipul purtat de vânt să ajungă din băutura regelui, barmanul i-a acoperit paharul de vin cu o felie de șuncă curată. Regelui i-a plăcut ideea și se zice că așa s-ar fi născut tapas-urile!
O altă poveste plasează originea tapas-ului în Evul Mediu, când muncitorii din nordul Spaniei beau mult pentru a rezista în iernile friguroase. Pentru a evita să-i vadă veșnic beți, dar nedorind nici să-și diminueze încasările, barmanii serveau câte ceva de mâncare la fiecare băutură – o tradiție care a devenit curând populară atât printre muncitori, cât și printre turiști.
Preparatul cu o mie și una de „fețe”
Dacă istoria tapasului este neclară, atunci felul cum îl vei găsi la restaurantele din Spania este și mai confuz. Asta pentru că se schimbă în funcție de locul în care te afli. În unele orașe primești tapas sub forma unei mici farfurii cu măsline, aduse alături de băutură. Alte baruri, au trei tipuri de porții pentru aceste tapas: mică (pentru o persoană), medie (pentru 2-3 persoane) și mare (pentru un grup de peste 4). În unele locuri, farfuria de tapas e gratis, în altele, plătești pentru ea.
Și prezentarea diferă în funcție de zonă: versiunea bască a tapas-urilor – pintxos – unde ingredientele specifice sunt servite pe felii de pâine. În Sevilla, o porție de tapas conține 6 ciuperci la grătar, umplute cu maioneză și usturoi, peste care se pune pătrunjel verde.
Ce este un bar de tapas
În Spania, barurile de tapas sunt mai puțin formale decât restaurantele. Unele baruri de tapas au mese înalte, la care nu poți sta decât în picioare sau doar locuri la bar. În Barcelona, majoritatea barurilor de tapas au și locuri de stat la masă.
Unele baruri oferă tururi culinare pe tema tapas. Spre exemplu, La Casa del Abuelo, din Madrid, un loc cu peste 100 de ani de istorie, oferă multe tururi la cele mai emblematice locuri din oraș, printre care și un tur al tapas-urilor. Însoțit de un ghid gastronomic, grupul va vizita două dintre cele mai cunoscute taverne centenare din Madrid (La Casa del Abuelo și Casa Ciriaco), unde vor gusta cele mai tipice Tapas. Oricum, toate tururile lor au tapas-urile incluse, așa că poate te gândești să te îndrăgostești de Madrid prin prisma bucătăriei lor prietenoase. Dragostea trece prin stomac, zicem noi, nu?
De câte feluri sunt tapas-urile tradiționale
Sunt mâncăruri simple, de multe ori reduse la nivel de alimente – farfurii cu măsline, mezeluri feliate și bucăți de brânză. Sau preparate simple, deși sunt gătite – celebra tortilla de patatas (omleta spaniolă cu cartofi).
- Tapas calde. Sunt gătite – prin prăjire, la grătar, fierte – și servite imediat. Aici intră totul, de la hamsii la vinete, sau de la frigărui suculente de porc la grătar, la chorizo fiert în vin, plus tot ce poate fi prăjit.
- Tapas reci. Sunt de multe ori preparate în avans și lăsate la răcit înainte de a fi servite. În unele baruri, aceste porții de tapas sunt deja pregătite în vitrinele frigorifice, gata să le alegi când comanzi băutura. Iată câteva tapas reci tradiționale: ensaladilla rusa (un fel de salată spaniolă de cartofi), salmorejo răcoritoare (supă rece de roșii și usturoi – o opțiune vegetariană excelentă) și zanahorias aliñadas (morcovi marinați într-un amestec aromat de condimente).
- Pintxos. Se pronunță pincios și provin din Țara Bascilor unde, adesea, acest cuvânt înseamnă tapas. Numele provine de la verbul „pinchar“, care înseamnă a înțepa. Multe pintxo-uri înseamnă ingrediente puse pe o felie de pâine prăjită, prinse cu o scobitoare. Pot fi calde și reci.
- Tostas. Felii de pâine prăjite, cu tot felul de topping-uri delicioase. Acestea sunt o opțiune bună într-un bar aglomerat, unde trebuie să stai cu farfuria în mână.
- Tablas. Sunt tapas-urile spaniole care presupun o tavă cu mezeluri (în special, jamón iberic) și brânzeturi. Garnitura perfectă pentru un pahar de vin sau două.
- Conservas. În cele din urmă, dar în niciun caz ultimele, conservas sunt eroii necunoscuți ai bucătăriei spaniole. Mai simplu spus, aceste tapas sunt conserve, dar în Spania sunt preparate cu marinate aromate și cu cel mai mare respect pentru calitate. Nu te vei mai uita niciodată la o cutie de ton cum făceai până acum!
Restaurante din București care au tapas în meniu
Nu e nevoie să aștepți pentru o viitoare călătorie în Spania pentru a împărți un platou de tapas cu prietenii tăi. Uite câteva locurile pe care noi ți le recomandăm cu încredere. Încearcă-le!
Casa Espana by Alioli
Unul din locurile cu bucătărie autentică spaniolă din București e Casa Espana by Alioli. Restaurantul funcționează în sezonul rece, iar când vine vremea bună, acțiunea se mută la celălalt membru al familiei, La Finca by Alioli. Printre multele lor preparate gustoase, găsești și tapas spaniole, autentice, precum Jamon Jamón Ibérico (din porc negru hrănit cu ghinde și grisine cu ulei de măsline). Tot la ei găsești crochete de Jamon, Tortilla con Chorizo sau mix de brânzeturi iberice.
Rezervă o masă la Casa Espana by Alioli
Élephante
Tapas excelente găsești și la Élephante un champagne bar din centrul Bucureștiului (Floreasca). Pe lângă faptul că la ei găsești tot felul de delicatese, precum stridii și caviar, poți comanda și tapas foarte bune. Spre exemplu: Babaganoush cu miso; Burratina cu roșii cherry și cilantro; Carpaccio de vită cu mousse de brânză de capră și mix de salată, platou de bârnzeturi și multe altele.
Vino Bubbles & Tapas
VINO e un loc perfect pentru o ieșire cu prietenii, la un pahar de vin. La ei găsești peste 200 de vinuri spumante de pe toate meridianele – suficient, așadar, pentru a mulțumi pe toată lumea. Și pentru că o astfel de seară nu ar fi completă fără ceva bun de mâncare, au și o varietate de tapas și gustări fusion sofisticate.
Restaurante Pata Negra copas y tapas
Revenim la un restaurant cu specific spaniol, deschis de un cuplu de români care s-au întors în țară după 20 de ani în Spania. Meniul lor e plin de mâncăruri gustoase, făcute după rețete tradiționale culese de pe tărâmurile iberice. Așa că nu aveau cum să lipsească tapas, fie ele reci sau calde. Spre exemplu: Ceviche Exotic, Tartar King Crab, Bombé de caracatita cu alioli, Boquerones marinați din Marea Mediteran și multe altele. În plus, restaurantul se află într-o frumoasă vilă de pe strada Washington nr. 11 (în zona Dorobanți) și este foarte frumos aranjat.
Dacă îți place să-ți surprinzi apropiații cu dish-uri creative și ușor de preparat, îți recomandăm să vezi și care-i treaba cu butter boardurile, noua obsesie gastronomică a internetului. Iar dacă vrei să stai la curent cu alte trenduri culinare care se anunță a fi în vogă în 2023 poți vedea ce am povestit și noi aici.