Al doilea weekend din septembrie vine cu vreme bună și o mulțime de evenimente interesante prin București, dar și prin alte părți ale țării. Așa că dacă vrei câteva idei care să te scoată din casă, aruncă un ochi pe recomandările noastre gastronomice pentru sfârșitul de săptămână (9-11 septembrie).
Toamna are un farmec anume și o blândețe aparte. Cu vremea domoală, cu aromele ei de struguri copți și must dulceag, cu o forfotă aparte a orașului reanimat după vacanțele care i-au dus oamenii prin alte zări. Și e o plăcere să vezi că poți profita de toate astea și că sunt multe locuri în care să mergi și să faci ceva interesant, să mănânci ceva bun și să stai la un pahar de vin.
Așa că am făcut o listă cu recomandări gastronomice și întâmplări interesante care au loc în weekend în București, dar și prin alte orașe și zone din țară.
Unde ieșim în București, în weekend
Prima oprire
E ceva ce am trecut și noi pe lista noastră: Festivalul poveștilor de pe Via Transilvanica. De vineri până duminică, Via Transilvanica trece prin București și ne dă ocazia să descoperim România, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin: destinații noi de călătorie, artiști și meșteșugari veniți de la ei de-acasă, mâncare bună și muzică live.
Evenimentul are de toate: gastronomie locală, destinații turistice, producători, muzică, meșteșuguri, proiecte… câte puțin din fiecare. Bonus, restaurantul La Mama gătește pe loc rețete de pe Via, culese și recomandate de Ciprian Muntele și Cosmin Dragomir, alături de poveștile lor. Sună tare interesant!
Intrarea se face pe bază de donație, iar mai multe detalii găsești pe cronicaridigitali.ro.
A doua oprire
Tot weekendul ăsta ne-am propus să trecem pe la closing party-ul de la Flip Flop. Au mai avut ei ceva probleme în trecut (despre care am povestit aici) și uite că, din păcate, tot s-a ajuns la închiderea bistrotecii din Dacia 139. E păcat, ne plăcea atmosfera de la ei, dar și burgerii. Își iau însă la revedere în stilul cu care ne-au obișnuit: printr-o petrecere în care prietenii pun muzica, iar ei servesc cei mai savuroși burgeri. Fac și târg cu tot ce au, de la mobilă, la boxe. Totul se petrece dumincă, între 14.00 și 18.00.
De pe la restaurante adunate
-
Într-o notă mai optimistă, sunt multe localuri care ne îmbie cu diverse oferte. La Berăria H are loc o nouă ediție Zilele Usturoiului (a opta). Asta înseamnă un festival tradițional al gusturilor românești și, la fel ca în fiecare an, terasa se umple cu ceaune, grătare şi oi la proţap. Plus scene cu muzică, dansuri şi concursuri. Vor fi show-uri de live cooking, dar și ateliere pentru copii și concursuri. Accesul este gratuit.
-
La Mama Ateneu, Mahu trece la tigaie. Mahu, aka Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor. Sâmbătă, între 10:00 și 19:00, ești așteptat cu un meniu fix (la prețul de 150 lei), pentru o adevărată experiență gourmet. Propunerea lor? „Un melanj de senzații și o provocare a tuturor simțurilor, o combinație perfectă de gust, miros, textură, aspect și element de inedit”. Oferta înseamnă un meniu cu ouă la capac, omlete, scoici (sos alb sau roșu), tocană de fructe de mare, aperitive tradiționale și vin spumant (all you can drink). Au și muzică live (DJ). Detalii aici.
-
verv.kitchen ne invită în weekend la un vegan & vegetarian brunch în grădina lor prietenoasă din inima Bucureștiului. Preparatele sunt fără gluten și fără zahăr adăugat. Poți merge și cu prietenii non-vegani (ei pot adăuga extras precum ouă de la găini crescute în aer liber & brânză cheddar). Așteaptă-te la falafel cu legume, arepa cu cârnat beyond & cartofi copți la cuptor, omletă cu legume ca la Baia Mare, ouă scrambled cremoase, în stil franțuzesc, sau choco banana bread. Sâmbătă și duminică, de la 11:00 la 15:00.
-
Tot cu un brunch, dar de data asta vânătoresc, ne așteaptă și WienerHaus. Din meniu: aperitiv vânătoresc, gulaș de cerb, cocoșel de munte la ceaun cu mămăligă și mujdei. Toate pregătite de Chef Florin Arvunescu, duminică, începând cu ora 12:30.
-
La capitolul restaurante redeschise după vacanță intră Soro.lume (cu ale lor preparate dumnezeiești), Pickles, care are și preparate noi în meniu (gălbiori grilled cheese) și Le Bab Downtown (și ei vin cu specialități noi).
-
Bucătăria.localfood are zacuscă cu babic de Buzău și pâine cu fulgi de ceapă, dar și prăjitură întoarsă cu piersici și sos de iaurt grecesc cu lămâie. Iar la Tartelicious fac în weekend faimoasele lor merdenele (primul venit, primul servit!).
Recomandări de prin țară:
- De pe 8 până pe 11 septembrie, cea mai frumoasă stradă din Sibiu găzduiește Foodie – Street Food Cuisine. Dacă îți sună tentant un festin cultural, treci pe la Parcul Cetății. Festivalul e „condimentat” cu muzică bună și atmosferă de street food festival. Detalii aici.
- Tot un festival de street food te așteaptă și la Iași, cu multe planuri gourmet și distracție. Anul ăsta vin cu mai multe elemente de noutate: o selecție de truck-uri premium (best of the best food and drinks), tururi ghidate ca să poți experimenta o călătorie culinară unică, dar și porții de gustare pentru a-ți fi mai ușor să „guști puțin din toate”. Detalii aici.
- La Brașov, în Piața Sfatului, are loc Târgul producătorilor brașoveni din cadrul Forumului Orașelor Verzi 2022. Evenimentul aduce la un loc producători de alimente fabricate după reţete autentice – de la brânzeturi și mezeluri tradiționale, la dulceţuri şi sucuri naturale, fructe, miere de albine, lavandă, lasagne, paste artizanale, pâine cu maia, dulciuri, produse de patiserie, turtă dulce şi ciocolată de casă. Plus artizani locali. Detalii aici.
- Valea Verde Retreat – Transylvania ne îmbie la o evadare rurală, alături de CarpatBike. Trei zile de tururi cicliste în care ai ocazia de a face cunoștință cu istoria, cultura și tradițiile saxone din Transilvania, îmbinate cu degustări de vin și brânzeturi artizanale. Mai multe detalii găsești aici.
- My Transylvania ne invită în satul Zolt, în gospodăria lui Mihai Iamandi, acolo unde se va organiza primul brunch de toamnă sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 11:00. Printre bunătăți se numără berbecuț la țăst, zeamă de părădaisă, plăcintă cu fructe de pădure și multe altele! Detalii aici.
- La Casa Timiș tradiția continuă al treilea an consecutiv cu cea mai iubită GastroXperiență cu must proaspăt, barbeque şi voie bună! Mergi împreună cu cei mici la cules de struguri, luați parte la transformarea lor în must după metoda tradițională, apoi delectați-vă cu bunătățile de tradiție, excelent gătite de Chef Nico Lontras. În fiecare duminică din septembrie. Detalii aici.
Tu ce planuri ai pentru weekend? Nu uita că poți oricând alege un restaurant din lista de localuri din Restograf la care să rezervi o masă simplu și rapid, online!
Citește și: