Chefir, sana, lapte bătut, ayran, lapte covăsit sau lapte condensat… Toate sunt bune și fiecare are ceva deosebit. Dar care or fi diferențele dintre lactatele fermentate (alta decât mai mult sau mai puțin acru)?
Unui iubitor de lactate fermentate n-o să-i poți da niciodată kefir și să susții că este sana, pentru că el va ști să facă diferența în ceea ce privește gustul și consistența. Dar pentru ceilalți, nu atât de „specializați”, probabil că ar fi o mare problemă să le deosebească. Dacă nici tu nu știi care sunt diferențele dintre lactatele fermentate, e timpul să le afli și apoi să faci un experiment și să te autotestezi dacă le poți recunoaște. Ce zici?
Le luăm pe rând, să vedem diferențele dintre lactatele fermentate
Chefir
Chefirul este o băutură obținută prin fermentarea laptelui (de vacă, oaie sau capră) cu ajutorul unei combinații complexe de bacterii acid lactice, drojdii și polizaharide extracelulare. Procesul de fermentare transformă lactoza din lapte în acid lactic, iar drojdiile produc alcool și dioxid de carbon. Acest proces de fermentare conferă chefirului un gust ușor acrișor și o textură puțin efervescentă. De asemenea, chefirul este bogat în probiotice, acele bacterii benefice pentru flora intestinală. Compoziția lui poate varia în funcție de metoda de preparare și ingredientele folosite.
Chefirul are caracteristici distincte de gust și consistență, care sunt rezultatul procesului de fermentare la care este supus.
Ce gust are?
- Chefirul are un gust ușor acrișor datorită acidului lactic produs în timpul fermentării laptelui. Această notă acrișoară poate varia în intensitate, în funcție de durata și condițiile de fermentare.
- În funcție de metoda de preparare și de gradul de fermentare, poate avea o ușoară efervescență, ceea ce îl face să fie o băutură puțin acidulată.
- Este adesea perceput ca o băutură răcoritoare, mai ales când este servit rece. Acest aspect răcoritor îl face popular în special în perioadele calde.
Ce consistență are?
- Are o textură ușoară și este, în general, în stare lichidă. Cu toate acestea, poate avea o consistență mai groasă decât laptele simplu, datorită procesului de fermentare.
- În funcție de metoda de preparare și de culturile folosite, chefirul poate conține bucăți mici sau granule, care pot proveni de la culturile de bacterii și drojdii. Aceste bucăți pot adăuga o textură specifică băuturii.
- Are o consistență ajustabilă, în sensul că dacă îl preferi mai gros, îl poți lăsa să fermenteze timp mai îndelungat, iar dacă vrei o consistență mai subțire, poți ajusta timpul de fermentare sau poți adăuga în el mai multă apă.
Sana
Se numără tot printre lactatele fermentate. Asemănător cu iaurtul sau kefirul, sana este obținută prin fermentarea laptelui cu bacterii probiotice benefice. Procesul de fermentare transformă lactoza din lapte în acid lactic și conferă produsului o textură și gust specific. Similar altor produse lactate fermentate, sana poate avea un gust ușor acrișor datorită acidului lactic rezultat în procesul de fermentare. Ca și consistență, în funcție de metoda de fermentare și de durata procesului, sana poate avea o consistență mai subțire (asemănătoare iaurtului) sau ușor vâscoasă. Spre deosebire de kefir, care poate conține granule specifice de fermentare, sana nu are aceste componente.
Lapte bătut
Laptele bătut este un produs lactat care rezultă din procesul de fabricare a untului. În mod tradițional, laptele bătut este lichidul rămas după ce untul este separat din smântână. Cu toate acestea, în prezent, laptele bătut poate fi produs și prin fermentarea laptelui cu anumite bacterii lactice, fără a fi nevoie de producerea de unt.
Caracteristicile laptelui bătut pot varia în funcție de regiune și tradiții locale. Dar, în general, este un lichid cu o consistență ușor vâscoasă (predominant lichidă) și un gust acrișor, ușor acidulat. Acest produs este adesea folosit în bucătărie pentru a îmbunătăți textura și aroma aluatului. Laptele bătut are avantajul de a fi mai ușor digerat pentru unele persoane decât laptele simplu, deoarece procesul de fermentare reduce conținutul de lactoză. Gustul laptelui bătut este în general mai puțin intens decât cel al iaurtului, iar spre deosebire de kefir, nu conține de obicei bucăți sau granule, deoarece este un produs care rezultă din fermentarea naturală sau adiționarea de culturi specifice de bacterii lactice.
Ayran
Ayran este o băutură tradițională consumată în mai multe țări, în special în regiunile din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Această băutură răcoritoare și sățioasă este realizată prin amestecarea iaurtului cu apă și puțină sare. Iaurtul folosit în ayran poate fi de obicei iaurt natural sau iaurt fermentat. Ayran este apreciat pentru faptul că furnizează nutrienți benefici, precum proteinele și probioticele din iaurt, și este o alternativă sănătoasă la băuturile îndulcite. Nici acesta nu conține bucăți sau granule, consistența sa fiind lichidă și uniformă datorită amestecării cu apă. Ayranul este adesea consumat alături de mâncăruri picante sau grele, deoarece contribuie la echilibrarea gusturilor.
Lapte covăsit
Laptele covăsit poate fi un lapte fermentat sau maturat, rezultat dintr-un proces de fermentare naturală sau controlată. În general, laptele covăsit apare atunci când bacteriile lactice din lapte încep să convertească lactoza în acid lactic, ceea ce duce la schimbări în gust, textură și consistență. Acest proces de fermentare poate avea loc în mod natural sau poate fi indus prin adăugarea de culturi de bacterii lactice. Gustul este ușor acrișor dar mai dulceag decât kefir ori sana, consistența predominant lichidă și în general nu conține bucăți sau granule vizibile, deoarece fermentarea are loc la nivel microscopic. Este adesea perceput ca având o notă răcoritoare, mai ales când este servit rece.
Lapte condensat
Deși nu face parte din categoria lactatelor fermentate, amintim aici și laptele condensat. Acesta este un produs lactat care a fost supus unui proces de îndulcire și concentrare prin eliminarea apei. Procesul de fabricare implică adăugarea de zahăr în lapte și apoi fierberea amestecului până când se ajunge la o concentrație crescută și o consistență vâscoasă. Acest produs este folosit în principal la prepararea deserturilor.
Are o consistență bogată (seamănă cu un sirop gros), cremoasă, iar în procesul de încălzire, în timpul fabricării, poate dezvolta o aromă de caramel. Datorită conținutului ridicat de zahăr este ușor lipicios.
Dacă ești fan lactate, sperăm că acum îți e ceva mai clar care sunt diferențele între lactatele fermentate. Și dacă tot suntem la capitolul ăsta, poate vrei să vezi și care lapte e mai bun și mai sănătos (de la cele de origine animală, la variantele vegetale).