Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > În Bucătărie > Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?
  • În Bucătărie
  • Tendințe

Care-i treaba cu butter boards? Cum se fac și de ce sunt peste tot?

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 2 februarie, 2023
  • Data modificare : 7 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Dacă ai cont pe TikTok, atunci știi ce sunt butter boards, cel mai probabil. Dacă n-ai un astfel de cont, tot ai auzit vorbindu-se pe la birou sau le-ai văzut prin vreun reel. Iar dacă ești tânăr (măcar în suflet), cu siguranță le vei vedea pe la următoarele brunchuri outdoor sau la petreceri corporate. Asta pentru că în ultimele luni, untul a fost întins, mânjit, gustat și răspândit peste tot pe rețelele de socializare, datorită (sau din cauza) acestei găselnițe hip-culinare numită butter board.

Exemplu de butter boards - platou negru fotografiat de sus, pe care a fost intins unt, iar deasupra au fost puse ceapă roșie, frunze de pătrunjel și microgreens
170 de milioane de rezultate îți întoarce Google-ul dacă dai o astfel de căutare după „butter boards”.

Spunem aste pentru că, evident, internetul n-a ratat șansa de a se polariza nici de data aceasta. Mulți se declară fie încântați, fie dezgustați de acest aperitiv. Însă chiar simplitatea lui îl face atât de popular.

Cele mai comune ingrediente – pâine, unt, sare și câteva condimente – pot crea nenumărate posibilități de personalizare. Exact cele care de obicei te fac să zici că n-ai nimic de mâncare în frigider, te pot scoate din impas atunci când prietenii apar la ușă cu o sticlă de vin în mână, pe nepusă masă – la propriu.

Ce sunt aceste butter boards?

Cum îi spune și numele, este o placă cu unt. Placa, de cele mai multe ori, este un tocător de lemn sau un vas de ceramică plat, mai de Doamne-ajută. Iar untul este gazda unei petreceri gustative pusă în scenă de cele mai simple ingrediente, de găsit în bucătăria oricui.

Pe un pat de unt nici rece, nici cald, se adaugă fulgi de sare de mare, piper proaspăt măcinat, diferite condimente, ierburi, nuci sau semințe, coajă de citrice, flori comestibile sau miere. Sunt personalizabile la infinit și reprezintă o modalitate simplă și interactivă de valorificare a untului, datorită modului în care este prezentat. Obligatoriu, butter boards vin însoțite de pâine prăjită, biscuiți dulci sau sărați (în funcție de condimentele folosite), scones sau orice altceva se potrivește cu unt.  

Termenul de „butter boards” a fost menționat pentru prima dată în cartea de bucate a lui Joshua McFadden, Six Seasons: A New Way With Vegetables. Însă popularitatea acestui aperitiv pare că se datorează contului de TikTok al criticului culinar și food influencer-ului Justine Doiron.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Humble Goat (@the.humble.goat)

De ce sunt așa populare?

Păi… de ce nu? Parcă orice servim de pe un tocător de lemn e mai savuros. De la pizza și burgeri până la platourile de charcuterie modernă sau cele de brânzeturi și fructe. Iar toată lumea iubește modul acesta de prezentare. Așa că butter boards sunt doar o extensie naturală a acestui trend.  Ba chiar poate cea mai puțin constrânsă din bucătăria modernă. De la smochine la ridichi, trecând prin flori comestibile și fulgi de chilli, toate ingredientele își pot găsi locul pe un butter board. Mai corect politic decât Netflixul…

Cum se face un platou cu unt

PASUL 1:

Fiind croit în jurul untului, calitatea acestui aperitiv este direct proporțională cu calitatea untului ales. Vei avea nevoie de un unt nesărat, proaspăt și de bună calitate. Lasă untul să ajungă la temperatura camerei (aproximativ 30 de minute). Dacă nu ai timp, poți „trișa” cu un mixer cu ajutorul căruia să-l bați puțin până când devine pufos și aerat. Untul adus la temperatura camerei este mai consistent, iar untul bătut este mai ușor, mai delicat și mai pufos. Ambele sunt delicioase.

 

PASUL 2:

Pregătește-ți tocătorul sau farfuria. Dacă vei folosi un suport din lemn, precum un tocător de bucătărie, este important să-l folosești pe cel pe care tai doar legumele. O alternativă bună este o farfurie drăguță cu care vrei să te lauzi sau un platou ceramic. Iar dacă nu ții neapărat la prezentare și vrei să scapi și de curățenie sau riscuri de contaminare, poți folosi oricând o foaie de hârtie de copt pe care să-ți construiești butter board-ul.

 

PASUL 3:

Acum vei avea nevoie de puțină îndemânare. Ia un cuțit lat sau o spatulă de bucătărie și întinde cât de uniform poți untul pe toată suprafața farfuriei sau a plăcii. Un pachet de unt este suficient pentru 4-6 persoane, porția recomandată fiind de maxim 50 grame de unt per persoană.

Presară o cantitate generoasă de fulgi de sare de mare și apoi macină puțin piper negru. Acum ai format baza aperitivului și e momentul să… go wild! Adaugă orice alte ingrediente aromatice iubești. Secretul este să nu exagerezi cu niciuna dintre aromele pe care vrei să le adaugi și să lași untul să fie amfitrionul.

Servește-l cu pâine caldă de casă, pâine prăjită, biscuiți cu semințe sau orice altă „cocă” îți mai place ție în combinație cu untul.

@foodmymuse All I will say is @Justine Doiron you are an evil genius and my #butter loving heart thanks you. #butterboards #butterboard #salsamacha #recipes ♬ original sound – Nadia Aidi

Ingrediente pentru un butter board:

  • Unt – neapărat unt nesărat și, cum spuneam, de cât mai bună calitate. În esență, un butter board este doar pâine și unt, așa că atât pâinea, cât și untul trebuie să fie ingrediente de bună calitate. Evident, extra points dacă ai acces la un unt preparat artizanal, cum au început să se mai găsească și pe la noi prin sat.
  • Sare (de mare) – ideal ar fi să te bazezi pe acei fulgi giganți de sare de mare. Sunt drăguți, crocanți și se simt special, dar sunt și destul de scumpi. Dacă nu-i ai, orice altă sare marină reușește să dea profunzime gustului de unt mai bine decât sarea de mină. Dacă ai sare afumată, este o idee minunată să o folosești cu această ocazie.
  • Condimente – nu ai nevoie de multe condimente pentru a face untul să cânte. Doar asigură-te că sunt proaspete! Amestecurile de condimente funcționează și ele, însă nu exagera.
  • Usturoi – proaspăt pentru un kick de iuțeală, sau prăjit ori copt pentru o aromă mai complexă. Usturoiul granulat este ultima opțiune. Untul și usturoiul sunt a match made in heaven, fie că e vorba de vită, fructe de mare sau legume la grătar. Tot așa, un butter board cu usturoi face parte din imaginea noastră asupra Raiului.
platou rotund din lemn, pe care sunt asezate bucati de unt, verdeturi, sare grunjoasa si un cutit pentru a se pregăti butterboards
Cu cât ești mai creativ, cu atât mai bine! FOlosește ce ingrediente vrei tu și vei obține niște butter boards grozave!
  • Ierburi – ierburile aromatice proaspete sunt superstarurile aromelor. Practic nu ai cum să greșești aici: cimbru, rozmarin, pătrunjel, busuioc, chives, salvie, tarhon, mentă, coriandru, ceapă sau usturoi verde, toată lumea plantelor aromatice este invitată la această petrecere a untului, cât timp este tocată mărunt și presărată uniform.
  • Nuci – nucile mărunțite adaugă profunzime gustului și o textură diferită. Încearcă fistic, alune de pădure, migdale, nuci sau nuci pecan puțin toastate și mărunțite. Nu trebuie să exagerezi cu ele – untul trebuie să fie întotdeauna în centul atenției.
  • Ceva iute – piper negru proaspăt măcinat sau diferiți ardei sau fulgi de ardei iute. Mai poți pune fâșii subțiri de ceapă roșie sau piper roșu pentru puțină căldură și iuțeală.
  • Ceva dulce – un strop de miere, fructe feliate, câțiva picuri de diferite gemuri sau chiar sirop de arțar vor adăuga o notă de dulce și un contrast savuros. Ba chiar poți construi butter boards exclusiv dulci, pentru un mic dejun servit cu clătite sau vafe.

Hai că pare simplu, nu? Iar la final, e o chestiune de gusturi. La fel cum e treaba și când vine vorba de alte trenduri culinare care se anunță a fi în vogă în 2023 (despre care am povestit și noi aici). 

Ție cum ți se pare? Încerci sau dai skip?

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • butter board
  • butter boards
  • ce este un butter board
  • ce se foloseste la butetrboard
  • cum se face un butter board
  • ingrediente butter boards
  • Justin Doiron
  • platou cu unt
  • retete butter boards
Citește și
Experiențe gastronomice inedite, cu scenarii ca-n filme!
Citește articolul
  • Tendințe
Experiențe gastronomice inedite, cu scenarii ca-n filme!
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cele mai bune metode de a păstra ierburile aromatice
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Variante de sandvișuri: 43 idei de topping-uri pentru banala pâine prăjită de la micul dejun
7 metode de conservare a roșiilor
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
7 metode de conservare a roșiilor
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum să depozitezi mâncarea corect? Trucuri super utile pentru organizarea frigiderului
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Rețetă de maia: cum să o „crești” acasă
Ce este sosul Habanero și cum se face
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Rețete
Ce este sosul Habanero și cum se face
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Citește articolul
  • În Bucătărie
  • Tips & Tricks
Cum se gătește somonul așa încât să iasă perfect de fiecare dată
Care e diferența între anșoa și sardine?
Citește articolul
  • În Bucătărie
Care e diferența între anșoa și sardine?
Caută
Postări recente
  • Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    Povestea borșului. Cui aparține zeama fermentată care acrește ciorba și unde mănânci un borș bun în București
    • Data publicare : 3 octombrie, 2023
    • Data modificare : 3 octombrie, 2023
  • FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    FoodService & Hospitality Expo 2023, cel mai mare târg de Retail și Horeca
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 2 octombrie, 2023
  • 11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    11 dintre cele mai scumpe cafele din lume (și mai bune)
    • Data publicare : 2 octombrie, 2023
    • Data modificare : 2 octombrie, 2023
  • Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    Slow Coffee Festival 2023: o ediție fără pahare de unică folosință, fără lapte de origine animală și alcool
    • Data publicare : 29 septembrie, 2023
    • Data modificare : 29 septembrie, 2023
  • Experiențe gastronomice inedite, cu scenarii ca-n filme!
    Experiențe gastronomice inedite, cu scenarii ca-n filme!
    • Data publicare : 28 septembrie, 2023
    • Data modificare : 28 septembrie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Cele mai instagramabile restaurante din București
    • Hot Spots
    Cele mai instagramabile restaurante din București

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ