Despre cel mai longeviv restaurant din lume v-am mai spus si cu alta ocazie, dar e cazul sa revenim un pic si sa detaliem.
Restaurantul in cauza este Sobrino de Botin din Madrid. El detine titlul de cel mai longeviv restaurant din lume, fiind trecut la aceasta categorie in Guinness Book.
Botin functioneaza inca din anul 1725, fara intrerupere (de fapt, a fost inchis timp de 3 ani, in timpul Razboiului Civil din Spania). De asemenea, numele nu i-a fost schimbat de-a lungul acestor cateva secolelor de existenta, cum s-a intamplat in alte cazuri.
Restaurantul a fost deschis de Jean Botin, un bucatar francez, pe Calle de Cuchilleros, langa Plaza Mayor.
Avand o vechime de aproape 300 de ani, localul trece si drept muzeu, cu povesti despre personalitatile care au trecut pe aici. De exemplu, scriitorul Ernest Hemingway l-a mentionat intr-unul dintre romanele sale: Fiesta (Soarele rasare. Soarele apune).
Tot in acest roman, Hemingway mentioneaza si una dintre renumitele specialitati care inca se mai serveste aici: Cochinillo Asado (purcel de lapte rumenit la cuptor).
Iata ce scria Hemingway in 1926: “Am luat masa la Botin, la etaj. Este unul dintre cele mai bune restaurante din lume. Am mancat purcel de lapte rumenit la cuptor si am baut Rioja Alta (n.r. un tip de vin din Spania). Brett nu a mancat prea mult. Ea nu prea mananca mult niciodata. Eu am avut parte de o masa copioasa si am baut 3 sticle de Rioja Alta.”
Un alt preparat pentru care este renumit localul este supa de usturoi.
O alta personalitate a carei viata i-a fost marcata de acest restaurant este pictorul Goya.
Acesta a lucrat in bucataria localului, spaland vase, pentru a-si castiga existenta si asteptand sa vada daca o sa fie admis la Academia Regala de Arte Plastice.
Restaurantul este micut, avand 4 incaperi, si nu arata deloc extravagant, ci ca un modest local rustic.
Mancarea servita aici este pregatita in cuptoare care au aceeasi vechime ca restaurantul.
Alti scriitori care au ridicat in slavi localul: Graham Greene si James Michener. Insa, si prima doamna a Americii, Nancy Reagan, si Regina Sofia au luat masa aici in 1985, comandand gazpacho si peste sole.
Actorul Jack Nicholson a trecut si el pe aici, lasand urmatorul biletel: “Imi voi aduce intotdeauna aminte de restaurantul Botin din Madrid: atata perfectiune cand am gustat din snitelul de vita, incat aproape ca mi-a venit sa plang.”
Asadar, daca treceti prin Madrid, trebuie neaparat sa luati masa aici.