Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Bucataria din centrul pamantului; Mancarea soarelui si a sanatatii
  • Arhivă articole

Bucataria din centrul pamantului; Mancarea soarelui si a sanatatii

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 14 iulie, 2014
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Mancarea din centrul Pamantului

Multe culturi ce au apartinut maretului Imperiu Roman, isi disputa pana in ziua de azi calitatea de cei mai indreptatiti mostenitori ai Romei, aducand argumente istorice, culturale si cate altele. Totusi, o singura entitate are din start aceasta calitate. Acesta este un imperiu ce a luat fiinta cu mult inaintea batranei Rome. In ciuda tuturor transformarilor, are o forta tot mai mare si o putere de neimaginat asupra popoarelor ce au privilegiul sa intre in componenta lui. Este vorba de marele imperiu culinar al bucatariei mediteraneene, care tine la aceeasi masa, natii si religii diferite, de mii de ani. Insusi numele latin al marii, ii reflecta importanta. Marea Dintre Pamanturi era inima Imperiului Roman, cu tarmuri in Europa, Africa si Asia. Mancarea din centrul PamantuluiObiceiurile culinare, traditiile si culturile s-au succedat, de-a cursul mileniilor, dar regulile impuse de imperiul gastronomic au fost, tot timpul, legate de speciile de plante si animale ce traiesc aici, clima si tipul de sol.

Daca bucataria lioneza, care este considerata fruntea gastronomiei franceze, bucataria provensala se conduce numai dupa edictele imperiului gastronomic mediteranean. Aceeasi secesiune gastronomimca, o vom observa si intre nordul Italiei si varful cizmei. Acestea au pranzuri mai asemanatoare cu teritorii de peste alt continent, decat cu multi dintre conationalii lor din alte regiuni ale tarii. Pe langa savoarea ei renumita, este una dintre cele mai sanatoase bucatarii din lume. Pestele bogat in uleiuri sanatoase, iod si omega 3, uleiul de masline care da putere pielii si parului, plantele si condimentele revigorante, sunt in acelasi timp elixire ale tineretii si panacee naturale.

Mancarea din centrul Pamantului Din pacate nu toti au acelasi respect pentru aceste minuni ale naturii si resurse ale imperiului. Tonul din Mediterana, ca si cel din Atlanticul de Est, este la limita disparitiei. De aceea, Uniunea Europeana, dar mai ales tarile din vestul Mediteranei, au inceput un amplu program de refacere a populatiei, care include restrictii drastice la pescuitul industrial, repopulare si crearea de sanctuare pentru populatia de ton. Pestele este, intr-adevar, printre cele mai delicioase si mai sanatoase ingrediente. Asa cred si japonezii, care au importat masiv ton mediteranean. Vorbim, bineinteles, despre pestele salbatic, pentru ca, nu acelasi lucru il putem spune si despre tonul din crescatorie, care este hranit cu concentrate si tratamente chimice, pentru a spori productia. Tonul salbatic, foarte carcteristic gastronomiei mediteraneene, a devenit un lux datorita pescuitului industrial excesiv, iar o mancare mediteraneana cu ton salbatic a devenit foarte piperata, chiar si fara condimente in exces.

In schimb, Mancarea din centrul Pamantului de legume, fructe, ierburi, lactate si seminte, nu duc lipsa mediteraneenii. Cuprinse in combinatii desavarsite, creeaza mancaruri ce te fac intotdeauna sa vrei mai mult. Intotdeauna viu colorte, cu texturi catifelate si rafinate. Aceasta mancare este una a soarelui si a sanatatii, un adevarat festin in cinstea vietii. Inainte de a gusta, impactul vizual al farfuriei, este parte a experientei culinare in orice bucatarie. Bucataria mediteraneana abunda de legume si fructe viu colorate, dar mai important este ca, stilul de preparare face ca acestea sa isi pastreze atat aspectul vizual apetisant, cat si proprietatile nutritive. Asta se realizeaza prin fierberea de scurta durata, oparire sau gatirea la temperaturi joase. Toate metodele de gatit, ingredientele si combinatiile sunt stans legate, in primul rand de clima mediteraneeana, care nu pune mari probleme de adaptare organismului. In gerurile din munti, este nevoie de un aport caloric mai mare.

Mancarea din centrul Pamantului Totusi, chiar daca nu vedem lamai si portocali pe campuri, pentru romani bucataria mediteraneana nu este atat de exotica. In Dobrogea, bucataria greceasca si cea turceasca sunt la fel de comune ca orice fel de mancare romanesc. Daca multe ingrediente lipsesc, altele, ca iaurtul, usturoiul sau mamaliga si condimentele, fac aceasta bucatarie sa para acasa, oriunde in Romania. O salata din ierburile locale, cu cateva masline, seminte de tot felul si un dressing de iaurt cu menta, este accesibil oricui.

Odata cu venirea caldurii, orice roman trebuie sa se simta din cand in cand, parte a marelui imperiu.

Mancarea din centrul Pamantului

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Citește articolul
  • Arhivă articole
Riflaje: ce sunt și cum le poți utiliza în amenajarea spațiului
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Citește articolul
  • Arhivă articole
Delicii culinare în Mangalia: unde să te bucuri de cele mai bune preparate?
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Citește articolul
  • Arhivă articole
Ghid complet pentru recoltarea și uscarea florilor de tei pentru ceai
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante perfecte pentru o ieșire cu colegii, pe final de an. Varianta petrecerii de Crăciun, adaptată după restricții
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Citește articolul
  • Arhivă articole
De 1 Decembrie, mergem la restaurante să ne ospătăm cu mâncare românească!
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Citește articolul
  • Arhivă articole
Kanpai a lansat noul meniu de vară: Super Summer Menu
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.