S-a răcit afară, iar în unele zile norii care stau grămadă îți pot crea o oarecare stare de… nestare. Că ai o zi în care nu prea ești în apele tale, sau că pur și simplu simți nevoie de o mâncare reconfortantă care să te mai încălzească nițel, avem câteva recomandări de restaurante de comfort food excelente. Doar o gură din bunătățile aduse la masă, și să vezi cum ți se schimbă dispoziția!
Ah, comfort food! Să știi că există un motiv foarte bun pentru care e un „subiect” atât de prezent în emisiuni culinare, cărți de rețete, podcasturi și… meniuri, evident. Iar motivul e simplu: pentru că e vorba de acea mâncarea ce înseamnă ceva pentru noi. Și care evocă emoții pe care un bol de quinoa mâncată în pauza de masă, spre exemplu, nu ți le va trezi niciodată. E vorba de acele arome și texturi către care te îndrepți atunci când simți nevoia de un strop de răsfăț și alinare. Pentru mine, de exemplu, e vorba de cartofi copți, cu unt și cu sare. Sau un bol de griș cu lapte. Dar fiecare are propriile „comori” culinare. Iar într-un oraș agitat și mereu pe fugă cum este Bucureștiul, comfort food-ul devine pentru mulți dintre noi o adevărată „evadare culinară.”
Ce este comfort food-ul?
Păi… ar fi greu de „tradus” cu exactitate, încât să-i cuprinzi întreaga esență. Dar cu siguranță fiecare dintre noi a simțit, măcar o dată, efectul său. Pe scurt, comfort food se referă la acele preparate culinare care ne amintesc de momente fericite, de acasă sau de copilărie. Mâncăruri simple, hrănitoare și cu arome familiare.
Pentru unii, comfort food-ul este o porție generoasă de cartofi prăjiți sau o supă fierbinte. Pentru alții, poate însemna o farfurie de paste cremoase sau o felie mare de prăjitură cu ciocolată. Nu sunt deloc preparate sofisticate, dar sunt adevărată „terapie alternativă”, hrană pentru corp, minte și suflet.
În zilele acelea mai puțin bune, când stresul sau oboseala te apasă, comfort food-ul funcționează ca un remediu simplu, dar eficient. E demonstrat științific, să știi: eliberează serotonină și dopamină, hormoni ai fericirii, care te fac să te simți mai bine. Așadar, data viitoare când simți că ai nevoie de o pauză uite câteva restaurante de comfort food din București unde poți savura preparate delicioase.
Unde mergem pentru comfort food în București
Ok, să fie clar din start: nu o să zicem aici de pizza, Mc, paste sau sandvișuri… că doar pe astea le știm cu toții. Am ales, în schimb, restaurante care pare că au găsit rețeta secretă a fericirii în bucate. Locuri unde e mai bine să mergi și să te-așezi la masă, că doar și atmosfera are rolul ei…
DUMICAT
Măi, la Dumicat e totul despre mâncare din aia bună de te unge pe suflet. E despre amintiri în bucate, dar cu un twist mai modern. E despre gustul copilăriei pe care Melinda (Teohari, ownerul) și-a dorit să îl aducă în farfuriile mesenilor.
Locul e destul de micuț, dar intim, meniul e restrâns și el, influențat de bucătăria românească din varii zone ale țării. L-aș descrie ca un meniu urban, cu mâncare românească modernă.
Mergi la ei și ia cu pâine niște dumicați ca zacuscă de casă, pateu cu dulceață de mere ori salată de vinete cu ardei copt. Cere o zamă dacă mergi la prânz (îți spun ei care e ciorba zilei), ori o Mâncărușă în pită, un fel de sandviș cu omletă umplută cu burduf și cașcaval, sos dulce picant, ceapă și condiment, servită cu cartofi prăjiți. Foarte bun e și pireul cu fălcuțe de porc, la fel și restul de preparate.
Dar pentru mine, definiția comfort food-ului de la ei în meniu e Picioci de pe Valea Izei: cartofi prăjiți cu sos marinara, alături de care îți pun niște cârnați tocați la bardă, două ouă prăjite, castraveți murați, telemea și ceapă verde. Păi dacă ăsta nu e comfort food, atunci nu știu ce altceva ar putea fi!
Iar la desert, poți să-ți iei frigănele sau budincă cu lapte.
BALLS
Toată lumea știe de Balls și de chiftelele lor grozave, pe care le bagă în tot felul de combinații. Că vrei niște chiftele cu piure sau la pachet cu o porție bună de spaghette, că îți plac cele de pui ori alea de vită, că preferi italian balls ori indian balls (cu orez basmati)… ai de toate!
Daaaar, pe lângă faptul că poți mânca o porție de chiftele ca la mama acasă, au și alte bunătăți la fel de reconfortante (multe și pentru vegetarieni)… De exemplu, fasole bătută, ori supa de linte care e fooarte bună! Acum, în noiembrie, paprikașul de pui e specialitatea lunii. Iar duminica fac Shepard’s Pie, un fel de plăcintă cu carne și cartofi. Sfatul meu e să-i urmărești în social media și să vezi când au în plan să facă Sloppy, un burger cu chiftele, mozzarella din plin și un pesto din busuioc și fistic.
Ne place că fac aproape totul in house, de la zero, dar și că locul are autenticitate și arată foarte cool.
PS: pentru că a venit sezonul rece, au dat startul și la vin fiert.
BUCĂTĂRIA.LOCALFOOD
Revenim la cartofii prăjiți cu brânză (vorba vine, că au mult mai multe bunătăți, dar povestim imediat). Într-o casă mică, pe Slătineanu, Bucătăria.localfood e genul de loc unde mâncarea te duce cu gândul la amintiri vechi, dar într-un mod hip și fresh. Asta înseamnă comfort food cu un twist urban! Mâncare de când eram noi mici, dar reinterpretată. Folosesc doar brânzeturi, cârnați și pastramă de la producători locali, totul e proaspăt și bun.
Ziceam de cartofi: sunt din ăia adevărați (nu congelați). Și poți să-ți iei în varianta simplă (doar cu brânză de Horezu și pătrunjel), în varianta cu ou prăjit, sau COP (adică cu ou, cârnați de Pleșcoi și brânză de Ibănești). Bun, bun, bun!
Să știi că totul e comfort food la ei. Și totul e bun. Așa că mai departe, alegi în funcție de preferințe. Au fasole bătută, vinete, ostropel cu hribi, șnițel sau burger cu parizer pané, pastramă de oaie… Iar în weekend vin cu preparate speciale – două-trei feluri care nu sunt în meniul fix, dar sunt de sezon.
Își merită renumele și e mereu plin la ei (așa că fă-ți rezervare înainte).
MOSAFIR
Dacă am zis de Bucătăria.Localfood, atunci automat următorul pe listă e Mosafir. Pentru că locul ăsta are aceeași „autori”, pe frații Alexe, care au dat mâna cu cei de la GinOteca pentru acest proiect.
Mosafir s-a deschis nu demult, în luna iunie a acestui an. Și au mers de la început pe conceptul de bistronomie românească. Adică, mâncare de bistro realizată cu tehnici moderne de gătit, cu twist-uri creative din bucătăriile internaționale si comfort food.
Au avut succes instant. O dată pentru că lumea avea deja încredere în brandurile care au dat naștere acestui loc. Apoi, pentru că locul arată foooarte bine. Și nu în ultimul rând, pentru că toți am fost curioși să vedem cu ce bunătăți vor reuși să ne surprindă în noua casă.
Eu am fost la ei în vizită când de-abia se deschisese crama. Și ăsta a fost norocul nostru, că altfel nu găseam loc. Mi-au plăcut foarte mult preparatele, dar și băuturile (au multe rețete proprii, speciale). Vermouth-uri foooarte bune, limonadele la fel, cocktailuri super interesante și vinuri bune.
Revenind la mâncare… Am gustat din toate, aproape (avantajul de a merge în grup mai mare). Și tuturor ne-a plăcut. De la mâncărica de mazăre cu hribi, la gulașul de vită cu carne gătită lent. De la Double Pork de Toamnă (super fraged), servit cu un crocant de șorici interesant, la Obor’s Dog, preparat emblematic, cu cârnat la bardă. Ar mai fi de povestit, dar mă întind prea mult. Mai zic doar despre desert: pară poșată în spumant, cu mousse de ciocolată albă. Sau ciocolată de casă (la care mie mi-au sclipt ochii). Hmmm!
PS: ține cont că restaurantul se închide la 22:00.
IERBAR
Tot din categoria „new entry” trecem la colecția Ierbar. Deschis tot în iunie, în Cartierul Evreiesc, este un bistro micuț, intim și primitor, care are și o terasă drăguță. Este locul la care a visat Daniela Petrescu (fost manager la Kane, absolventă César Ritz Colleges, om cu bogată experiență inclusiv în hoteluri de 5 stele din Elveția). Și-a dorit un loc unde să poți merge cu oamenii dragi și să împarți ceva bun de mâncare la un brunch, prânz sau cină. Un loc unde culorile, confortul și aromele vin laolaltă pentru a crea un loc de bine. Și i-a ieșit din plin!
Conceput de Chef Sorin Bologa, este un fusion din gastronomia internațională și cea locală, fundamentat pe conceptul de comfort food, adaptat la o bucătărie modernă. Un meniu scurt, bazat pe sezonalitate și pe ingredientele premium pe care le folosesc, adaptat în funcție de anotimp.
Așa că vei găsi la un loc turta tradițională românească, la jar, cu salată de vinete, dar și puiul prăjit în stil japonez. Ori Shoyu ramen, alături de Ierbugerul de vită ori Steak au Poivre (friptură fragedă, cu barabule și un sos de piper verde grozav de bun!).
O adevărată oază de liniște, unde să mergi să te relaxezi și să te bucuri de mâncare bună.
ARZU
Poate mâncarea sănătoasă să fie și comfort food? Ei iaca da!
Rămânem în Cartierul Evreiesc și trecem pe la Arzu. Un loc bine știut pentru comfort food în București. Localul este al Cristinei Mazilu (Mazilique, după cum o știm mulți). A lucrat multă vreme în presa scrisă (ca editor șef la Good Food), apoi a intrat în lumea bloggingului culinar. Mulți și multe dintre noi am gătit pe-acasă după rețetele ei (și încă o facem)! A devenit cunoscută în comunitatea asta de foodies, mai ales pentru pasiunea ei. Așa că următorul pas a venit cumva natural: acela de a-și deschide un bistro.
Arzu s-a deschis în 2021. Un bistro micuț și cochet, foarte frumos amenajat, care îți induce o stare de relaxare de cum îi treci pragul. Și găsești la ei tot felul de bunătăți, multe dintre ele vegetariene. Au quiche-uri gustoase, fac un pate foarte bun, muhammara, kofte, dar și sendvișuri foarte bune, cartofi țărănești cu costiță și telemea, Turkish egss… Plus prăjiturele și tarte cu fructe foarte gustoase!
MOM
Este unul dintre restaurantele mele preferate, încă de când s-a deschis.
După ce a stat o vreme pe str. Franceză, anul acesta s-au mutat în „casă” nouă, pe Bd. Regina Elisabeta 28 (unde a fost înainte Halef). Spațiul e mai generos și păstrează estetica care-i definește: modern, minimalist, călduros și foarte primitor. Au și o terasă drăguță, de care să te bucuri când e vremea mai blândă.
La MOM găsești o bucătărie urbană, cu un meniu scurt, concentrat, cu feluri de mâncare cunoscute, dar gătite și reinterpretate cu ingrediente de cea mai înaltă calitate, cu o prezentare inedită. Acesta este unul dintre motivele pentru care meniul este sezonier, iar unele preparate ies din „listă”, pentru ca altele să le iau locul.
Cu mutarea, a venit și un meniu nou. Păstrează câte ceva din hit-urile lor, readuc altele care au avut succes (ca perele coapte, învelite în foietaj și umplute cu Gorgonzola, cu nuci coapte și miere), dar vin și cu preparate noi.
Mergi la ei să încerci Gnocchi salsiccia (paste gnocchi cu cârnat proaspăt), sau pastele cu trufe, foarte cremoase și gustoase. Ori Mediterranean pices (bucăți de feta în foietaj, cu cimbrișor, miere, fagure de miere, susan și migdale prăjite). Și friptura de vită excelentă!
Must try: MOM burger, din brioșă făcută de ei în bucătăria restaurantului, cu palina din carne de vită 100% angus, salsa verde și sos picant gochujang. Este servit cu o garnitură de cartofi prăjiți, presărați cu un mix de prosciutto deshidratat și fulgi de drojdie. Au și versiunea de burger cu pui prăjit.
PS: Prețurile sunt ceva mai măricele.
BĂCĂNIA VECHE
Nu știu dacă Băcănia Veche te unge pe suflet pentru că este un fel de „acasă la Marius Tudosiei” sau Marius Tudosiei este omul care te unge pe suflet pentru că el însuşi este sufletul Băcăniei Vechi. Cert e că la Băcănia Veche te întâmpină mâncărurile aburinde cât se poate de savuroase!
Aici e locul unde micile afaceri aduc marile gusturi la farfurie. Rafturile sunt pline de bunătăți direct de la ferme, dar și din pădure, iar toate preparatele includ aceste ingrediente minunate. Legume proaspete, brânzeturi și carne – multe provin de la mici producători care le sunt parteneri de ani de zile.
În meniul fix găsești tot felul de bunătăți comfort food – de la cremă de fasole ori zacuscă, la Fish & Rochips și coaste de vițel. Ori plăcintă de cartofi în foi de varză și ou moale, sau conopidă coaptă cu sos tahina și crumble de migdale. Pe lângă meniul fix, vin mereu cu noutăți la „Derapajele Zilei”, partea de meniu care se schimbă zilnic. Un exercițiu de creativitate care aduce la masă tot ce e mai bun în sezon. Ca de exemplu, risotto cu creveți. Sau cârnați de mangaliță făcuți de ei de la 0 (adică de la selectat carnea, tocată și amestecată cu mirodenii). Cu salată de varză murată și cremă de muștar, merg brici!
NISHANI
Și la ei e tot un comfort food, dar pe stilul machedonesc. Bucătăria aromână se remarcă prin simplitatea și autenticitatea sa. O bucătărie puternic influențată de mediul rural și de ingredientele locale. Brânza ocupă un loc deosebit în bucătăria aromână, la fel și legumele și plantele aromatice locale. Pita și plăcintele sunt elemente de bază, iar carnea de oaie și de vită sunt frecvent folosite – fie ca fripturi ori în tocănițe și preparate slow-food.
La Nishani, meniul e un mix între bucate tradiționale machedonești și produse locale. Poți începe cu un asortiment de unsori, S’li aundz pi pâni – ajvar, luteniță, zacuscă și iahnie de fasole servite cu pită franjuri. Sau piperchi „linge degetelele”, pipiriţi, acoperiți de pită franjuri. Toate sunt pline de aroma! Iar pita franjurată e proaspătă, pufoasă, cu consistența unei clătite. Atât de bună, încât am mai comandat două porții!
Au și frigărui de miel bune, musaca (mie mi-a plăcut extrem de mult, mai ales că e făcută un pic altfel, cu chipsuri de cartofi)… Ori pastele cu șnițel de porc și ciuperci Oyster gătite la grill.
De la starter până la desert, toate au fost foarte bune!
📍Str. General Christian Tell 26
PICKLES
Trebuia să îi trec în listă pentru că îmi plac foooarte mult sandvișurile lor (mai ales cel cu grilled cheese).
Alexandra Blaș a deschis Pickles chiar în pandemie. Și uite că a supraviețuit bine mersi! Și-a dorit un loc cu un meniu aparte, unde murăturile prăjite sunt vedete. Un loc unde să poți veni după o seară petrecută cu prietenii (și ceva mai multe pahare de alcool la bord), să te dregi din mahmureală la o porție de murături. Prăjite. A avut conceptul, a găsit locația și s-a apucat de treabă!
Și nu, nu au doar murături în meniu, ci și o mulțime de alte chestii delicioase – de la calamari prăjiți, în chiflă, la aripioare picante și sandvișuri delicioase. Ca de exemplu cel cu grilled cheese de care ziceam, pe care l-au avut în mai multe variante (cu ciuperci enoki, ori cu ghebe și pesto de leurdă, sau cu kimchi etc.). Evident, trebuie să încerci și fried pickles!
New Entry: PÉPIN BISTRO
Ce iese când bagi în aceeași ecuație niște oameni cu multă experiență în cârciumărie, o super echipă în bucătărie și ceva endorsement de la un brand deja bine cunoscut? Premisele pentru un nou bistro de succes, zicem noi.
Pépin Bistro s-a deschis de curând, pe final de octombrie. Un proiect nou, în care sunt implicați și cei de la Lovin’ Winebar & Bistro. Am avut ocazia să le fac o vizită chiar în prima zi în care au deschis ușile. Și mi-a plăcut extrem de mult! E un restaurant nu foarte mare din zona Floreasca/Dorobanți, cu o estetică modernă, în linii simple, de un rafinament discret. Un loc intim, unde să mergi să bei un vin bun și să te bucuri de o mâncare excelentă!
Meniul nu este foarte amplu – ceea ce e cu atât mai bine, pentru că denotă o mai mare atenție acordată preparatelor propuse. Iar mâncarea e cu adevărat gustoasă. Se vede că au un chef talentat și o echipă bună în bucătărie.
Vei găsi la ei startere interesante, supe și salate, vreo șase feluri principale și desert. Noi ne-am luat, pentru început, jumări de rață, icre de știucă și pate de pui. Jumările au fost bune și crocante, iar icrele servite cu apă de roșii mi-au plăcut foarte de mult (a fost prima oară când le-am mâncat într-o astfel de prezentare). Cât despre pate îți spun atât: prietena mea și-ar fi luat vreo trei boluri acasă, la pachet! Supa de ceapă e comfort food-ul perfect pentru sezonul rece, la fel și supa Vichyssoise (cu cartofi, praz și panceta).
La felul principalul au câte ceva pentru toate gusturile – vită, porc, rață și pește, chiar și Ratatouille. Toate arată fabulos, iar de gust nu mai zic! Eu ți-aș sugera să încerci pieptul de porc cu păsat fiert în lapte, pentru că e ceva deosebit, dar și antricotul de vită cu piure de dovleac, ciuperci și sos brun.
Ca niște buni cunoscători de vinuri ce sunt, au și o selecție de etichete deosebite, care merg la fix cu platourile de brânzeturi și charcuterie. La final, nu pleca fără să încerci desertul.
Trece acest loc pe lista scurtă a restaurantelor pe care să le încerci!
📍Str. Constantin Aricescu nr. 42
În București, opțiunile pentru comfort food sunt diverse și răspund tuturor preferințelor, de la burgeri delicioși până la preparate tradiționale sau mâncăruri sănătoase. Fiecare dintre restaurantele menționate oferă o atmosferă prietenoasă și preparate menite să îți ofere un moment de răgaz. Indiferent dacă alegi să ieși singur, cu prietenii sau cu familia, comfort food-ul rămâne o opțiune care nu dezamăgește niciodată.