Multă lume este obișnuită să se focuseze pe o cură detox la sfârșitul iernii, după ce hrana bogată în proteine animale a fost cea mai prezentă.
Însă detoxificarea organismului periodică este recomandată și înainte de sezonul rece, pentru a-l pregăti pentru iarnă și a-i da un impuls de imunitate.
Ce este detox-ul?
Este o cură de scurtă durată gândită să elimine toxinele din organism.
Ea constă adesea în perioade de post negru, consumarea de fructe și legume (de regulă în stare proaspătă, neprocesată), sucuri din fructe și legume, uneori ceaiuri și suplimente nutritive cu același rol de curățare.
După o astfel de dietă, anumiți subiecți raportează o stare de bine avansată, simțindu-se mai energici, mai odihniți și mai plini de vitalitate. Datorită aportului scăzut de hrană solidă în această perioadă, se pot înregistra și scăderi în greutate.
Deși există beneficii ale unui detox, el trebuie practicat cu mare grijă, fără a prelungi mai mult de câteva zile perioada, maximum o săptămână, și fără a fi administrat copiilor, adolescenților, vârstnicilor, femeilor gravide și celor cu probleme grave de sănătate.
Detox cu sucuri
Cea mai strictă formă de detox este cea cu sucuri presate la rece din fructe și legume. Pentru a te bucura însă de beneficiile ei, această dietă are nevoie de o un pre-detox. Așa că înainte de zilele doar cu sucuri este recomandat să aveți câteva zile cu mâncat „curat”, fără alcool, cafea, alimente extra-procesate și proteine animale.
Alegerea numărului de zile este în funcție de fiecare organism. Dar nu mai mult de o săptămână.
Puteți încerca un program detox de la una din companiile care oferă acest lucru și care vă furnizează zilnic sticlele de suc sau puteți să vă pregătiți singuri sucurile acasă. Oricum ar fi, trebuie să respectați timpul de consum, la o distanță de aproximativ 2-2,5 ore între ele.
Apa consumată între sucuri este foarte importantă.
După terminarea dietei cu sucuri, nu vă aruncați imediat într-un platou vânătoresc, ci reveniți treptat la regimul obișnuit de viață.
Alternative detox
Dacă nu sunteți adepții unei diete detox stricte, puteți totuși să aveți grijă de corpul vostru pe parcursul anului, astfel încât să nu simțiți nevoia unei detoxificări periodice. Pentru aceasta este suficient să:
- Reduceți considerabil cantitatea de alcool. Acesta este metabolizat în ficat și obosește ficatul excesiv, împiedicându-l să efectueze procesul său natural detox.
- Un somn odihnitor și suficient în timpul nopții îi permite creierului să se reorganizeze, să se încarce și să elimine din organism toxinele acumulate în timpul zilei.
- Apa este sfântă. Pe lângă toate beneficiile sale, ea permite sistemului propriu de detoxificare al organismului să adune toxinele și apoi să le elimine.
- Reduceți cantitatea de zahăr și alimente extra-procesate. La fel ca și în cazul alcoolului, acestea afectează sistemul natural de detoxificare.
- Consumați alimente puternic antioxidate. Acestea elimină radicalii liberi și ajută detoxul.
- Consumați alimente bogate în probiotice. Acestea ajută sistemul digestiv și cum o mare parte din detoxificarea organismului se petrece la acest nivel, sunt de mare ajutor.
- Reduceți cantitatea de sare. Sarea reține apa în organism și odată cu ea și toxinele.
- Faceți sport regulat. Acesta scade inflamațiile din organism, oxigenează sângele și ajută în procesul natural de detoxificare.