Îți este greu să adormi, te foiești toată noaptea și dimineața te simți la fel de obosit ca la culcare? Înainta de a căuta tot felul de pastile care să te ajute să dormi mai bine, încearcă remediile din… farfurie.
În mod normal, un adult are nevoie de minim 7 ore de somn pe noapte pentru ca organismul să se refacă. Însă stresul de zi cu zi își spune deseori cuvântul și ne e tot mai greu să adormim sau să dormim bine până dimineață.
Și cum în serile ploioase și reci de toamnă o seară petrecută în pat și un somn bun sunt extrem de atractive, ce e de făcut când vrei să aluneci în lumea visurilor, dar pur și simplu nu reușești?
Mănânci bine, dormi mai bine
Din fericire, sunt o mulțime de alimente de toamnă care îl atrag pe Moș Ene pe la gene. De la fructe și legume care își găsesc locul în plăcinte aburinde, la mirodenii pe care le poți ușor adăuga în tot felul de preparate, iată opt alimente / ingrediente care te vor ajuta să dormi mai bine.
Nuci și migdale
Nucile au un ingredient care face minuni pentru un somn liniștit: magneziul. Iar dintre toate soiurile, mai ales migdalele conțin o cantitate mare din acest mineral. Doar 30 de grame de migdale sunt suficiente pentru a-ți asigura doza zilnică recomandată de magneziu. Din fericire sunt extrem de populare și se folosesc la tot felul de preparate – de la salate, la pește în crustă de migdale, plăcinte, budinci sau biscuiți. Bineînțeles, le poți consuma și ca atare, ca o gustare înainte de culcare – și când spunem „înainte” asta înseamnă cam cu două ore mai devreme, pentru că au multe calorii.
Mai mult, se pare că un consum regulat de nuci crește nivelul de melatonină, acel hormon produs noaptea, când lumina care intră la nivelul retinei începe să scadă. Melatonina reglează ritmul circadian (somn-veghe) și facilitează trecerea din starea de veghe în cea de somn (tocmai de aceea are un rol important pentru obținerea unui somn de calitate).
De la rawdia poți lua un lapte de migdale excelent – cu migdale, smochine, curmale, sare și scorțișoară.
Mere
Este evident că merele sunt vedetele toamnei! Iar anul acesta parcă e o bogăție mai mare decât oricând prin piețe, la tarabe. Fie că ai norocul să culegi cu mâna ta unul din grădină sau de prin vreo livadă și să-l mănânci așa proaspăt, fie că le cumperi și coci o minunăție de plăcintă, merele sunt în plin sezon și e păcat să nu profiți. Și nu doar pentru că au un gust grozav, dar sunt și foarte sănătoase și da, te ajută să dormi mai bine.
Merele au multă vitamina C, reglează tensiunea arterială și îmbunătățesc respirația. Iar toate astea te ajută să adormi mai ușor și să te odihnești mai bine.
Ceaiul din coji de mere este considerat chiar un leac împotriva insomniei, datorită vitaminelor din complexul B aflate în straturile de la suprafaţa merelor, precum şi de unele flavonoide sau săruri de magneziu.
La Stadio am mâncat o Tartă cu mere foarte gustoasă – desert cu gust de copilărie, reinterpretat absolut cuceritor!
Semințe de dovleac
A început și sezonul dovlecilor și… numai mâine nu-i poimâine și vine și Halloween-ul. Așa că dacă te apuci de sculptat și decorat, păstrează semințele, căci sunt foarte sănătoase. Știi că vorbeam la început despre nuci și ziceam că au un conținut mare de magneziu. La fel e și cu semințele de dovleac: 30 de grame îți asigură aproximativ 35% din necesarul zilnic. Este o gustare ușoară pe care să o servești ca atare seara (atenție, crude!) sau le poți adăuga la salate, iaurt etc.
Și ca să știi… la Gram Bistro au o salată caldă cu somon (deco ai bonus și Omega 3), în care își găsesc foarte bine locul semințele de dovleac (pe lângă salată, cartofi, roșii cherry, fasole verde), totul legat bine cu un dressing de muștar și miere.
Carnea de curcan
Nu este neapărat un tip de carne foarte consumat la români, dar dacă tot vorbeam mai devreme de Halloween, sărbătoare tipic americană, ce-ar fi să și încerci ceva din bucătăria lor? Se merită, deoarece carnea de curcan conține triptofan, un aminoacid esențial, recunoscut pentru efectul de calmare asupra organismului. Se pare că are o acțiune ușor sedativă și poate îmbunătăți somnul celor care suferă de tulburări specifice.
Mai mult, carnea de curcan e ușoară, se digeră mai repede și nu conține așa multe grăsimi.
În caz că îți surâde ideea, încearcă Șnitelul din piept de curcan de la The Mark Restaurant, făcut cu pesmet panko și servit cu cartofi cu rozmarin. E foarte bun!
Nucșoara
Nucșoara este un condiment foarte apreciat, care se folosește cu atât mai mult toamna, când se prepară cele mai gustoase plăcinte și produse de patiserie. Fie că o folosești ca ingredient la o plăcintă de dovleac, la diverse tarte, sau o presari peste o băutură caldă, nucșoara le va împrumuta aroma sa cu totul deosebită. În plus, te ajută să dormi mai bine. Scade tensiunea arterială, dilată vasele de sânge, are un efect pozitiv asupra stării de spirit și contribuie la reducerea anxietății – toate aspecte foarte importante când vine vorba de somn bun.
Așa că ce zici? Ai vrea la cină niște ciuperci sote, în sos alb (cu smântână vegetală) cu usturoi și nucșoară? Găsești la Aubergine Healthy Food!
Struguri
Strugurii roșii conțin niște precursori de melatonină, hormonul despre care ți-am povestit deja că este implicat în ritmul somn-veghe. Tocmai de aceea, în cazul tulburărilor de somn, e important să crești de melatonină eliberată în organism – ceea ce se poate face cu ajutorul strugurilor roşii. Sau… cu vin roșu. De ce crezi că este indicat un pahar de vin la masa de seară?
Aruncă un ochi pe lista de wine-bars din Restograf, rezervă o masă online și savurează un pahar de vin roșu excelent!
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt grozavi, și merg nemaipomenit de bine ca garnitură la o friptură, spre exemplu, dar și preparați ca plăcintă. Au, de asemenea, și proprietăți relaxante excelente, care te vor ajuta să aluneci mai ușor în lumea viselor. Spre exemplu, cartofii dulci sunt bogați în fibre, iar potrivit unui studiu din 2016, un aport mai mare de fibre a fost corelat cu mai mult timp petrecut în stadiul de somn profund. Deci, ce zici? Le dai o șansă?
La Dabeef am mâncat niște cartofi dulci foarte buni, care se potrivesc de minune cu steak-ul lor excelent de vită!
Merișoare
Indiferent că faci un sos la friptură, le pui la o plăcintă sau le incluzi în rețeta ta de băutură festivă, merișoarele fac parte dintre acele fructe care nu numai că sunt o explozie de aromă, dar sunt, de asemenea, pline de vitamine importante. Spre exemplu, merișoarele au un conținut ridicat de vitamina C, care poate ajuta la îmbunătățirea somnului. Potrivit cercetărilor, un aport mai scăzut de vitamina C a fost asociat cu un somn neodihnitor și poate fi, de asemenea, asociat și cu alte probleme, cum ar fi insomnia.
La Ohvăz găsești niște borcănașe cu ovăz cu lapte de migdale cu merișoare și cocos foarte bune!
Citește și:
- Certificatul verde, obligatoriu la restaurant
- Restaurante la înălțime în București. 14 locuri cu vedere spectaculoasă
- 20+ locuri din București la care să te oprești pentru un sandviș bun