Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
  • TIPS & TRICKS

Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 15 iunie, 2024
  • Data modificare : 14 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Este căutată, savurată, adorată. Da, despre Nutella este vorba! Atât de iubită încât, din 2007, și o zi internațională i-a fost dedicată (5 februarie). Dar pentru că, poate, nu știi povestea acestui dulce care a cucerit întreaga lume, ți-o spunem noi. O poveste controversată, care ar putea să te surprindă.

Un borcan de nutella pe o masa, fotografiat de sus, alaturi de niste prajituri
Foto: Nutella

Când și cum a apărut Nutella?

Istoria Nutella este mai veche decât bănuiești, începând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial! Era o perioadă în care piețele se confruntau cu o penurie de cacao și prețul acesteia era foarte mare. În anul 1946, în Italia, un bucătar pe nume Pietro Ferrero, a văzut cât de mult le lipsește oamenilor ciocolata ca urmare a lipsei materiei prime. Și s-a gândit să facă un artificiu… A creat o pastă folosind puțină cacao dar foarte multe alune. Alunele erau ieftine, așa că produsul devenea mai accesibil. Inițial, această pastă era sub formă de blocuri, din ele se tăiau felii și se consumau așezate între două felii de pâine.

Succesul acestor sandwich-uri printre copii a fost uriaș: adorau pasta cu gust de ciocolată. Iar la scurt timp, a devenit foarte populară pentru oamenii de toate vârstele. Dar Pietro nu s-a oprit la această rețetă, venindu-i ideea de a le da acelor blocuri o textură mai cremoasă, pentru a se întinde mai ușor și mai bine pe pâine. A petrecut zile întregi modificând rețeta, încercând diverse variante, iar până la urma a reușit să creeze un produs tartinabil care atunci s-a numit „Supercrema Gianduja”.

baton cu pasta de alune
Giandujot noccioiano
Foto: Nutella

Din tată-n fiu

Interesul pentru acest produs s-a transmis la fiul lui Pietro, Michele Ferrero, care în 1964 a modificat rețeta tatălui său. A fost mai generos în privința conținutului de cacao (criza de cacao fusese de altfel depășită), folosind și alune din belșug. Tot lui îi aparține și ideea de a pune delicioasa cremă în borcane, cremă pe care – după ce s-a gândit foarte mult – a botezat-o Nutella.  Astfel, primul borcan așa cum îl știm azi de Nutella, a fost vândut în Alba, Piemont.

La numai un an de la lansare, în 1965, Nutella a cunoscut succesul și în Germania, apoi în Franța, după care, treptat, s-a extins pe piețele din toată lumea. Doar în Marea Britanie a fost ceva mai greu să pătrundă și să câștige supremația, pentru că englezii țineau mult la un produs de-al lor, Marmite. Dar pentru că nu a renunțat așa ușor și pentru că a creat campanii publicitare specifice Marii Britanii, Nutella a reușit să spargă bariere și să desființeze tradiții.

Probleme cu… materia primă

Pe măsură ce notorietatea Nutella a început să devină globală, cererea a crescut spectaculos. Odată cu creșterea producției, a apărut problema aprovizionării cu materie primă, în speță cu alune, pe care le folosește într-o cantitate foarte mare. Compania Ferrero a găsit soluția: în anii ‘90 a început un proces de plantare a alunilor! Până în prezent a plantat 6,6 milioane de aluni în diferite locații și are în plan să mai planteze, în continuare.

un barbat intr-un food truck face clătite cu Nutella

Cât de sănătoasă e Nutella?

Păi… e un produs care conține zahăr, ulei de palmier și cacao, ceea ce îl face o gustare dulce și bogată în calorii. Consumul excesiv de zahăr și grăsimi poate fi asociat cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate, creșterea riscului de diabet și afecțiuni cardiace.

Totuși, consumată în cantități moderate, Nutella poate fi inclusă într-o dietă echilibrată. Este important să acorzi atenție dimensiunii porțiilor și să te asiguri că ai o alimentație variată și sănătoasă în restul zilei. De asemenea, ar fi bine să verifici și eticheta produsului pentru a înțelege mai bine conținutul său nutritiv și să te asiguri că se potrivește obiectivelor tale nutriționale și de sănătate.

Știai că…

  • Litera „N” de pe borcanul de Nutella este de culoare neagră (restul literelor fiind roșii) pentru că există deja o companie numită Nutella. Ferrero a evitat astfel problemele legate de mărcile comerciale.
  • La cincizeci de ani de la apariția primului borcan, inventatorul Nutella a fost clasat drept cea mai bogată persoană din Italia și pe locul 30 din lume, conform indicelui Bloomberg Billionaires. După moartea lui Michele Ferrero, văduva acestuia, Maria Franca Fissola, a fost declarată cea mai bogată italiancă din lume, averea ei fiind estimată la aproximativ 20 de miliarde de euro.
  • Cantitatea de Nutella produsă într-un an cântărește cât Empire State Building, iar alunele folosite pe o perioadă de doi ani ar putea umple un coș de dimensiunea Colosseumului. Sunt produse anual 100.000 de tone, iar Ferrero folosește o o pătrime din cantitatea de alune a lumii. 
  • Un cuplu de francezi a încercat să-i pună copilului numele Nutella, însă cererea a fost respinsă în instanță. Judecătorii au spus că bebelușul Nutella „riscă să fie batjocorit”, așa că părinții au fost nevoiți să se mulțumească cu Ella.
close up cu eticheta de pe un borcan nutella
  • Nutella a bifat și un recod Guiness Book, câștigând titlul de „Cel mai mare mic dejun continental”, după ce, la cea de 40-a aniversare a sa, 27.854 de persoane s-au adunat pentru a sărbători delicioasa cremă de cacao și alune.
  • Și tot la capitolul recorduri, conform Guinness World Records, cel mai rapid timp în care cineva a mâncat o borcan de Nutella a fost de 2 minute și 31 de secunde. Recordul mondial a fost stabilit în 2013 de către un bărbat numit Peter Czerwinski.
  • În 2003, în Germania, o bandă de hoți a furat 5 tone de Nutella dintr-un tir, în valoare de 20.000 de euro.  
  • Conform unor statistici din 2017, în lume se vinde un borcan de Nutella la fiecare 2,5 secunde.
  • Fiecare borcan conține (teoretic) 52 de alune.

Trei rețete rapide cu Nutella

Clătite cu Nutella

clatite cu banane si nutella

Ingrediente:

  • 2 banane coapte
  • 2 ouă
  • 1 cană (aproximativ 240 ml) lapte
  • 1 cană de făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • Un praf de sare
  • Unt sau ulei pentru ungerea tigăii
  • Alune mărunțite

Cum se prepară:

  1. Într-un blender, amestecă bananele coapte și ouăle. Mixează până obții un amestec cremos, apoi adaugă laptele și mixează din nou.
  2. Adaugă făina, praful de copt și un praf de sare. Mixează până obții un aluat omogen.
  3. Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și unge-o cu unt sau ulei. Gătește clătitele timp de aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii.
  4. Servește clătitele calde, cu felii de banane, presărate cu alune.

Mini-tarte cu Nutella și fructe proaspete

tarta cu ciocolata si zmeura

Ingrediente

  • 225 g făină
  • 115 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 50 g zahăr pudră
  • un strop de sare
  • 3-4 linguri apă rece
  • Nutella
  • fructe proaspete

Cum procedezi:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un robot de bucătărie sau manual, amestecă făina, untul, zahărul și sarea până obții o textură mărmurită. Adaugă apă rece, treptat, până când aluatul începe să se lege. Când e gata aluatul, pune-l în formă de tarte mai mici, sau de tartă mai mare.
  2. Coace crusta goală în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 12-15 minute sau până când devine ușor aurie. Lasă-o să se răcească.
  3. Încălzește ușor Nutella pentru a o face mai ușor de întins, apoi așaz-o uniform peste crusta răcită.
  4. Spală și pregătește fructele, apoi aranjează-le peste stratul de Nutella.
  5. Lasă tarta să se răcească complet înainte de a o tăia. Poți adăuga un strop de frișcă sau un praf de zahăr pudră înainte de servire, dacă dorești. Savurează tarta cu Nutella și fructe!

Brioșe cu Nutella și afine

briose cu ciocolata si afine
Foto: Nutella

Ingrediente

  • 240 g făină pentru prăjituri
  • ½ cană de zahăr
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 1 cană de afine proaspete sau afine decongelate
  • 1 cană de iaurt natural
  • ½ cană de unt topit și răcit
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • Nutella pentru umplutură și deco

Cum procedezi:

  1. Într-un castron mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Adaugă afinele în amestecul uscat și amestecă ușor pentru a le acoperi cu făină, așa încât să nu se lase la fund în timpul coacerii.
  2. În alt castron, amestecă iaurtul, untul topit, ouăle și esența de vanilie. Adaugă amestecul lichid peste ingredientele uscate și amestecă doar până când se încorporează. Nu amesteca prea mult, altfel vor ieși prea dense.
  3. Pune o lingură de aluat în fiecare formă pentru muffins. Adaugă o linguriță mică de Nutella în mijlocul fiecărei brioșe și acoperă cu încă o lingură de aluat.
  4. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 1 timp de aproximativ 18-20 de minute sau până când un scobitor introdus în centru iese curat.

Și pentru că tot vorbeam de clătite mai devreme, dacă n-ai chef să le prepari, poți merge într-unul din aceste locuri unde vei găsi niște clătite grozave!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • briose
  • Nutella
  • prajituri cu ciocolata
  • reteta clatite
  • tarta ciocolata
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.