Devenită stațiune de schi abia din 2002 (datorită celor 12 pârtii omologate), Straja e o destinație potrivită atât iarna, cât și vara. Însă fie că te vei duce acolo pentru schi, fie pentru drumeții pe munte, tot trebuie să mănânci. Iată câteva opțiuni de restaurante din Straja, unde-ți recomandăm să iei masa.
Straja se află la o altitudine de 1445 de metri, în apropierea orașului Lupeni, din Hunedoara. Accesul în stațiune se face prin orașul Lupeni, fie cu mașina, fie cu telegondola. Odată ajunși acolo, continuați să mergeți pe drumul principal până când observați indicatoarele care vă arată că, pentru a ajunge la Straja, trebuie să virați la stânga. Nu că am vrea să facem pe Waze-ul, dar… „virați la stânga și continuați să mergeți înainte” (cam 1,5 km), până când drumul se bifurcă.
Brațul stâng al bifurcației deschide drumul pentru cei care urcă cu mașina personală sau cu un transportator autorizat spre Straja. Pe brațul drept, găsiți telegondola care urcă în stațiunea Straja. Telegondola funcționează zilnic între 09:00 – 16:30 (cu excepția zilei de marți), așadar dacă ajungeți după 16:30 va trebui să urcați cu mașina personală sau cu un transportator autorizat. AICI găsești harta drumului până la Platoul Soarelui, de unde încep pârtiile, pentru a parcurge acest drum fără probleme, fie că ești cu mașina, fie că urci cu telegondola.
Schi la Straja
Cei care aleg stațiunea Straja iarna, trebuie să știe că cele 12 pârtii sunt echipate, toate, cu instalație de transport pe cablu, iar cinci dintre ele au și instalație de nocturnă. De asemenea, există instalații de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pentru toate gusturile (și priceperea) – pentru începători, pentru cei de nivel mediu sau avansați. Sunt două pârtii negre, cinci roșii, trei albastre, una roșu-albastră și una verde, de începători. Cea mai lungă este pârtia Straja (roșie), de 8,1 km. Iar în total, sunt aproximativ 26 km de domeniu schiabil la Straja. Iar dacă nu știi să schiezi, dar vrei să înveți, găsești aici tot ce-ți trebuie (de la instructori, la echipament).
Orientativ, o săptămâna la schi cu 5 nopţi de cazare, masă în regim demi-pensiune și ski-pass nelimitat de la 9:00 la 17:00 (fără nocturnă), te costă aproximativ 1.700 lei/persoană (aceasta este oferta de la Cabana Montana, spre exemplu). Sau 1.299 lei/persoană pentru 5 nopți de cazare, masă și schi la Straja (plus reduceri la skipass, școală de schi și echipament) la complexul Platoul Soarelui.
Prețul mediu pentru o oră de schi cu monitor, 150 lei/persoană.
Aici găsești toate informațiile la zi despre schi la Straja.
Ce poți vizita în Straja fie iarnă, fie vară
Păi, în primul rând, poți vizita Schitul Straja. Aici se ajunge trecând printr-un tunel de 50 de metri, pe ai cărui pereți sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament și Calendarul Bisericesc în întregime.
Un alt obiectiv turistic pe care îl poți vedea în zonă este Crucea Eroilor. Este amplasată pe Vârful Straja, la o altitudine de aproximativ 1400 de metri și are 18 metri înălțime și 9 lungime. Monumentul a fost construit în perioada interbelică, mai precis între anii 1926 și 1928, într-un efort de a comemora sacrificiul militarilor români care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial (1914-1918).
Straja mai este cunoscută pentru procesiunea „Drumul Crucii” care se organizează an de an în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale. Este singurul pelerinaj ortodox din România care străbate muntele Straja până la schitul construit în vârful muntelui. Se fac 14 popasuri în acest drum, fiecare oprire făcându-se în dreptul unei troițe cu un basorelief reprezentând scena respectivei opriri.
5 restaurante din Straja unde să iei masa
La Moșu
Este o vilă amplasată în centrul stațiunii, la mai puțin de 50 de metri de telegondolă (debarcare). Pentru cei care ajung cu mașina, parcarea este la 150 de metri, într-un loc special amenajat pentru turiști. 25 de camere, un restaurant cu 65 de locuri și un bar prietenos. Meniul oferit este destul de diver divers. Oferta cuprinde pizza, paste, preparate din porc, pui, vită, pește. La Moșu e unul din cele mai populare restaurante din Straja.
Adresă: Straja, Trup 2, Nr 95, Lupeni
Casa Miorița
La Casa Miorița se mănâncă bine. Pintea Doru, bucătarul șef, reușește să îmbine preparatele tradiționale românești cu cele luate de prin bucătării internaționale. Un pui indian bine surprins, burgerii – buni! și papanașii cu gem de ananas și mentă. Aici există și variante pentru vegetarieni și vegani. Ingredientele sunt procurate din zonă și provin din surse curate. Trece-l pe lista de restaurante din Straja unde să mănânci!
Adresă: Straja, parcela 21
Oala cu ciorbă
Următoarea oprire pe la restaurate din straja ne poartă către o porție cladă și bună de ciorbă! Situată vizavi de pârtia Constantinescu din Straja, „Oala cu ciorbă” este un restaurant mic, rustic, relativ recent deschis. Arată ca o cabană făcută din bușteni și deși pare să aibă doar ciorbe, servește și mic-dejunuri, cum ar fi prăjitura casei, salam de biscuiți și răcoritoare.
Adresă: Straja, Lupeni
Vila Rustik Straja
Situată în centrul stațiunii Straja, la baza pârtiilor de schi, Vila Rustik are un meniu tradițional românesc, dar și câteva preparate de prin bucătăriile internaționale. Mâncarea e cinstită, porțiile mari, iar atmosferă potrivită unui restaurant de la poalele pârtiilor de schi.
Adresă: Trup 2, Parcela 14, Straja
Restaurant Platoul Soarelui
Evident, nu putea lipsa din lista de recomandări de restaurante din Straja și o oprire la baza pârtiei. Căci aici se află acest local, care are marele avantaj al terasei cu priveliște superbă spre munți. La ei se pot servi băuturi calde și reci, dar și mânca, de regulă preparate la grătar.
Adresa: Str. Soarelui nr. 18, Lupeni
Sperăm să-ți priască coborârile pe pârtie, vacanța și, desigur, masa la restaurantele din Straja! Iar dacă vrei și alte recomandări, din alte stațiuni de la noi, uite aici câteva restaurante din Poiana Brașov, din Sinaia, dar și din alte stațiuni populare din țară.