De la chipsuri (nu doar cele pe care le înmoi în sosuri), până la pizza rapidă și extrem de crocantă ori migas (un fel de tocană cu tortilla și ouă) – în toate e regină tortilla. Poate nu e chiar ingredientul principal, dar în prezența ei, celelalte arome își găsesc echilibrul. Uite câteva idei de ce poți face cu tortilla.
Un iubitor de gusturi este o persoană cu imaginație în bucătărie. Ale cărei vise satisfăcute de o bucătărie tradițională nu își pune granițe geografice în farfurie. Nu e greu de observat că anumite ingrediente etichetate ca aparținând anumitor culturi culinare își regăsesc lesne locul și în alte bucătării.
Ce este tortilla?
În această categorie intră și tortilla. O pâine plată, originară din America Latină, făcută de regulă din făină de porumb sau grâu. Unii zic că cele din făină de porumb sunt, de fapt, specifice Mexicului, pe când cele din făină de grâu fac parte din bucătărie tex-mex, texano-mexicană. O combinare unică și delicioasă între tradițiile culinare texane și cele mexicane, o bucătărie în care ingredientele și tehnicile culinare mexicane sunt ajustate și adaptate în funcție de disponibilitatea ingredientelor sau preferințele regionale din Texas.
Despre asta e vorba azi! Ce poți face cu tortilla dincolo de granițele țării ei de proveniență. Îți propunem 9 rețete, altele decât celebrul tacos, ușor de făcut și pline de savoare.
Ce poți face cu tortilla?
#1. Chipsuri de tortilla
Nu e o rețetă propriu-zisă, dar tot trebuie să cunoști niște secrete pentru a le face perfecte. Taie o tortilla în triunghiuri, exact așa cum ai tăia un tort. Unge triunghiurile cu ulei de măsline sau unt topit, apoi sărează-le și condimentează-le. Poți folosi boia de ardei (chiar și afumată), chimen, sumac. Poți da triunghiurile prin parmezan dacă îți place. Alege-ți gustul preferat, apoi pune-le gata unse în tava cuptorul tapetată cu hârtie de copt la 180 de grade până devin crocante, aurii. Poți să le prăjești și în ulei dacă îți plac așa, apoi scoate-le și lasă-le la scurs.
Pregătește sosul în care vrei să înmoi chipsurile de tortilla. Ar putea fi salsa roșie (roșii, ceapă roșie, ardei iute roșu, usturoi, zeamă de lămâie, coriandru, sare și piper). La fel de bine merge și un sos guacamole (avocado copt bine, roșie, ceapă roșie, usturoi, zeamă de lămâie, coriandru, sare și piper). Ori un sos simplu de iaurt și smântână, garnisit cu ierburi proaspete (mărar, pătrunjel, coriandru) și un strop de usturoi. A, era să uit: sosul de brânză: cheddar, lapte, unt, făină, pudră de usturoi și pudră de ceapă. Și uite așa poți face cu tortilla o gustare simplă și savuroasă!
Deși nu există nicio legătură între lipie și tortilla, astea din urmă pot suplini bucățile de lipie crocante care se adaugă în celebra salată libaneză Fattoush.
#2. Lasagna cu tortilla
Am luat tortilla cu noi în Italia! Pregătește ingredientele de lasagna așa cum le ai în rețetă: carne tocată de vită, legume (ceapă, morcov, ardei gras, usturoi), vinul roșu, supa de vită, parmezanul, pasta de roșii. Pregătește sosul roșu într-o tigaie, călind ceapa, morcovul și ardeiul, adaugă usturoiul pisat, carnea și, la final, sosul de roșii. Sosul Bechamel se face separat.
Apoi, urmează asamblarea. Ținând cont că tortilla este rotundă, lasagna cu tortilla se pregătește într-o tigaie rotundă sau într-o tavă ce poate fi băgată la cuptor. Poți rupe tortilla în bucăți sau o poți tăia ca pe chipsurile de mai sus. Oricum nu vei avea o foaie întreagă, ci o lasagna broken, ținută laolaltă de straturile de sos roșu (cu carne) și de brânza pe care o vei folosi. Rolul sosului Bechamel e să înmoaie tortilla.
#3. Flautas cu pui
Poți face cu tortilla „flautas”. Adică foile umplute, rulate și prăjite până devin aurii. Se servesc calde, cu multă salată verde stropită cu multă lămâie. Poți să le umpli cu ce-ți dorește inima – carne de pui, de porc, de vită sau legume la grătar. ori chiar cu resturi de la o friptură.
Ca să nu se rupă tortilla când le rulezi, trebuie încălzite înainte. Pentru asta, folosește cuptorul cu microunde sau cuptorul aragazului, după ce ai învelit tortilla într-un prosop de hârtie umezit. Le scoți și când nu mai ard ca să le manevrezi, le umpli, le rulezi și le prinzi cu o scobitoare.
Le umpli cu friptură de pui (în cazul nostru) mărunțită, ardei iute tocat fin și sos de brânză cheddar. Pui doar puțin, într-una din părți, rulezi și prinzi cu scobitoare. Apoi le pui la prăjit în ulei.
#4. Pizza crocantă
Aceasta nu este o rețetă obișnuită de pizza, ci este una pe care o poți face cu tortilla. Se prepară și sus, pe foc, și la cuptor, pentru a obține o crustă crocantă. Ideea i-a venit lui Liz Moody (Healthier Together), inspirată și ea, la rându-i de J. Kenji López-Alt, consultant culinar la seriouseats.com. Iată cum se face:
- Încinge cuptorul. Între timp, încinge doi stropi de ulei de avocado într-o tigaie pe aragaz și, odată ce tigaia este încălzită, pune tortilla în tigaie, un minut pe fiecare parte. Apoi adaugă sos de roșii.
- Ia tigaia de pe foc (dar lasă aragazul pornit!) și adaugă restul topping-urilor (Liz oferă câteva opțiuni distractive în cartea ei, dar eu am ales mozzarella, roșii uscate, capere, usturoi, capă roșie și parmezan. Păi n-am zis că gătim fără frontiere? Suntem în aromele mediteraneene acum!).
- Pune tigaia în cuptorul preîncălzit timp de câteva minute. După ce trec aceste minute, pune tigaia înapoi pe aragaz pentru încă un minut sau două pentru ca tortilla să devină crocantă și pentru a se rumeni.
#5. Tortilla cu crustă de brânză
Pe lângă tacos, primul lucra care vine în minte când te întrebi ce poți face cu tortilla e… quesadilla. Ambalată cu legume consistente, cum ar fi verdeață cu frunze închise la culoare și șuncă, este suficient de sățioasă pentru a deveni un fel principal. Lucrurile devin cu adevărat interesante când apare brânza: vei adăuga cea mai fină brânză topită pe care o poți găsi (cheddar) atât în interiorul, cât și în exteriorul tortilla. Rasă, topită la interior în tigaie, alături de șuncă, ardei, ceapă și roșii. Rasă, și topită la exterior, tot în tigaie, după ce ai desăvârșit interiorul. Rezultatul – o brânză topită care ține strâns de legumele fragede, toate înfășurate într-o crustă crocantă și brânzoasă.
#6. Migas – tocănița din 3 ingrediente (cu tortilla, desigur)
Ca să iasă bună, ai nevoie de tortillas de porumb vechi de o zi. Trebuie să o rupi în bucăți și să o prăjești în ulei încins într-o tigaie. Adaugă uleiul numai după ce s-a încins tigaia, iar bucățelele de tortilla după ce s-a încins uleiul. Sărează-le cât sfârâie în ulei. Amestecă-le și când au devenit tari, crocante, reducă focul și adaugă ouă bătute, continuând să amesteci. E gata când devine uscată, și trebuie servită imediat. Nu ai nevoie de topping-uri suplimentare aici, dar dacă trebuie să adaugi ceva, mie îmi place brânza Monterey Jack rasă și un sos iute.
#7. Strawberry burrito
Uită de clătitele franțuzești! Poți face cu tortilla chiar și desert: umple lipia din făină de grâu cu ingrediente dulci, exact ca pe clătite. Iată câteva variante:
- budincă de vanilie
- Nutella sau unt de arahide și banane feliate
- budincă de ciocolată și fulgi de ciocolată
- frișcă și felii de căpșuni sau fructe de pădure
- lemon curd și afine
- cremă de brânză mascarpone cu sos de vanilie (cheese cake) și felii de mere.
Nu uita să pui sirop de ciocolată și zahăr pudră pe deasupra!
#8. Rulouri tortillas
Aceste rulouri Taco Tortilla sunt delicioase și întotdeauna un succes instantaneu când ai oaspeți la masă. Sunt destul de ușor de pregătit și le poți face în avans. Ai nevoie de:
- Tortilla de făină (medii sau mari)
- Cremă de brânză
- Smântână
- condimente Taco
- sos iute
- brânză Cheddar mărunțită
- pui mărunțit
- coriandru tocat
După ce le umpli cu ce vrei tu, le pui la frigider. Când le scoți, le tai în felii groase de un deget și se servești cu sos iute.
#9. Huevos Rancheros
Huevos rancheros sunt o alternativă perfectă pentru micul dejun, și le poți face cu tortilla. Lipia de porumb ușor prăjită, acoperită cu fasole prăjită și ouă prăjite calde și curgătoare, acoperite cu o salsa ranchero de casă. Asta e tot!
- Începe cu sosul de salsa: roșii, ceapă, chili și usturoi. Dă-le într-un blender sau robot de bucătărie și adaugă atâta apă cât de subțire vrei să o faci în timp ce o pui pe foc mic și amesteci.
- Prăjește ușor tortilla, până sunt maro și crocante (asta le împiedică să absoarbă apa din sos). În aceeași tigaie, prăjește ouăle, apoi scoate-le și prăjește nițel un pumn de fasole neagră.
- Ultimul pas, asamblarea: în farfurie pune câte o tortilla caldă, adaugă boabe de fasole prăjită, oul-ochi și acoperă cu sosul salsa. Poți presăra brânză de capră pe deasupra.
Sperăm că ai găsit suficiente variante pe car ele poți face cu tortilla. Toate sunt rapide, gustoase și te salvează din multe situații! Iar dacă ești fan bucătărie mexicană, descoperă mai multe dintre vedetele lor culinare. Cât despre tacos, găsești aici o listă cu restaurante pe care ți le recomandăm dacă ai poftă de așa ceva.