Dacă ar fi să atribuim Crăciunului o aromă, fără îndoială că aceasta ar fi a cozonacului. Pentru că oricâte prăjituri am prepara pentru masa de sărbătoare, fără EL, n-au parcă niciun farmec! Uite 3 rețete de cozonac pe care să le încerci!
Poate că până anul acesta nu te-ai încumetat să faci cozonac, de teamă că e prea dificil, că poate nu vei reuși… Noi zicem „să-ți iei inima în dinți” și să încerci. Ar putea fi începutul unei… lungi și din ce în ce mai strânse prietenii. Alege rețeta care te atrage cel mai tare și treci la treabă!
Rețete de cozonac delicios!
Cozonac tradițional, cu nucă și cacao
Ingrediente:
Pentru maia:
- 40 g drojdie proaspătă
- 100 ml lapte
- 120 g făină tip 000
Pentru aluat:
- 880 g făină tip 000
- 4 gălbenușuri
- 200 ml ulei
- 400 ml lapte
- 200 g zahăr
- 10 g sare
- esență de vanilie
- coaja de la o lămâie și o portocală (bio, netratate)
Pentru umplutură:
- 300 g nucă
- 70 g cacao
- 100 g zahăr
- 4 albușuri
- 250 g stafide
Pentru glazură
- un ou
- 50 ml apă
- 100 g zahăr
Cum se prepară:
Maiaua:
- Amestecă drojdia cu zahărul până obții o pastă. Adaugă această pastă în laptele călduț și pune făina, obținând un aluat moale.
- Presară făină deasupra lui și lasă-l să-și dubleze volumul. Vei observa că se formează bule de aer, ceea ce înseamnă că drojdia s-a activat.
Aluatul:
- Amestecă gălbenușurile cu sarea și lasă să stea 10 minute, după care poți adăuga zahărul. Bate compoziția până capătă o consistență cremoasă și este deschisă la culoare.
- Încălzește laptele și adaugă în el vanilia și coaja rasă de lămâie și portocală.
- Pune făina într-un bol încăpător și toarnă în mijloc gălbenușurile bătute cu zahăr, maiaua și laptele cald aromat. Amestecă ușor până la incorporare, apoi începe să torni uleiul, puțin câte puțin, până se incorporează și el și începi să frămânți. Lasă aluatul acoperit, la loc călduț, să crească și să își dubleze volumul.
Umplutura:
- Bate albușurile cu un praf se sare, iar când începe să se formeze spumă, adaugă zahărul și bate până când compoziția este fermă și are un aspect lucios.
- Nucile se mărunțesc și se amestecă împreună cu cacao și stafide, apoi se pun în albușurile bătute și se amestecă (se va obține o cremă densă).
- Împarte aluatul în trei bucăți egale. Unge blatul de lucru cu puțin ulei și ia o bucată de aluat. Împarte-o în alte două bucăți. Cu ajutorul făcălețului, întinde două foi, umple cu cremă, rulează și apoi împletește-le. La acest pas poți adăuga și rahat sau stafide, dacă dorești.
- Pune-l în forma de cozonac tapetată cu hârtie de copt. Apoi fă la fel și cu celelalte două bucăți de aluat. Lasă cozonacii la loc cald, să crească până își dublează volumul.
- Încinge cuptorul la 175 de grade. Unge cozonacii cu ou bătut și dă-i la cuptor pentru 45 – 50 de minute. După 25 de minute acoperă-i cu folie de aluminiu, să nu se ardă, și continuă coacerea. Când sunt gata, unge-i cu siropul obținut din apă și zahăr.
Cozonac cu stafide, fără frământare
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 600 ml lapte cald
- 250 g zahăr
- un pachet de unt
- două pliculețe de drojdie uscată
- 6 gălbenușuri
- 200 g stafide
- o linguriță esență de vanilie
- o linguriță esență de rom
- coaja de la o portocală și de la o lămâie
- o jumătate de linguriță de sare
Cum se prepară:
- Dizolvă drojdia în laptele călduţ, cu două linguri de zahăr. Las-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se activează (face la suprafață bule de aer), adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit şi sarea.
- Încorporează treptat făina cernută și stafidele şi frământă doar până obții un aluat omogen și elastic (aproximativ 5 minute). Apoi pune aluatul într-un vas și lasă-l în frigider peste noapte (scoate- din frigider cu o oră înainte de a începe să lucrezi cu el).
- Pune aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină, întinde-l cu un făcăleț și taie-l în patru. Întinde fiecare sfert şi, dacă vrei, pune și umplutură (în afara stafidelor din aluat, poți folosi rahat sau cacao).
- Rulează și apoi împletește câte două rulouri de aluat între ele. Așază cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei sau unt. Unge-i apoi cu gălbenuș de ou bătut.
- Dă-i la cuptor pentru 50 de minute, verificând dacă sunt copți cu ajutorul unei scobitori.
Cozonac însiropat (Babka)
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 450 g făină
- 150 g zahăr
- 200 ml lapte
- 120 g unt moale (80% grăsime)
- o jumătate de lingură de ulei
- 20 g drojdie proaspătă
- o lingură esență de vanilie
- un ou
- un gălbenuș de ou
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 200 g nucă măcinată
- 50 g ciocolată amăruie
- 50 g ciocolată cu lapte
- 20 g cacao
- 50 g unt moale (80% grăsime)
- 50 g zahăr
- o linguriță extract de vanilie
- două linguri de lapte cald
Pentru sirop:
- 3 linguri de zahăr
- 50 ml apă
- zeama de la o lămâie
Cum se prepară:
- Pentru a prepara aluatul, încălzește puțin laptele, adaugă drojdia și un pic de zahăr, amestecă puțin și lasă totul timp de 5 minute, la temperatura camerei, până observi că la suprafață apare o spumă. Apoi amestecă încă puțin totul și adaugă și restul de zahăr.
- În amestecul obținut, pune două ouă întregi și două gălbenușuri, amestecă foarte bine și adaugă coaja de lămâie.
- Treci apoi la adăugarea făinii, treptat, frământând cu mâna. Este necesar ca aluatul să fie frământat circa 15 minute, după care poți adăuga untul moale, frământând încă puțin, ca să fie incorporat și acesta.
- Pune aluatul într-un castron și lasă-l o oră la dospit, timp în care prepară umplutura. Pune într-o cratiță ingredientele pentru cremă (untul, ciocolata, pudra de cacao și zahărul). Apoi pune cratița pe aragaz la foc mic, până ce totul se va dizolvă. Amestecă foarte bine, până la omogenizare, iar apoi lăsă să se răcească.
- Pentru asamblarea cozonacului, pune aluatul pe o suprafață pudrată cu făină și întinde o foaie subțire. Întinde crema pe toată foaia de aluat și presară nuca măcinată. Rulează foaia și sigilează capetele. Taie ruloul pe lungime, după care cele două jumătăți se împletesc, cu partea tăiată în sus.
- Cozonacul obținut se așază în formă și se mai lasă la dospit încă jumătate de oră, timp în care cuptorul este preîncălzit la 170 de grade. Dă-l la cuptor pentru 50 de minute.
- Între timp, prepară siropul. Și imediat ce cozonacul s-a copt și-l scoți din cuptor, unge-l cu sirop.
Acestea fiind zise, spor la treabă! Iar dacă, totuși, te-ai speriat puțin urmărind pașii, uite câteva locuri de unde poți da comandă de cozonac 😉