Orașul întemeiat în urmă cu două milenii ne amintește cu fiecare 1 Decembrie lecția patriotismului. De fapt, cea mai mare lecție de istorie pe care cetatea Alba Iulia ne-o oferă an de an este cea a continuității. A adăugirii noului fără a șterge vechiul. Dacă te gândești să vizitezi orașul în această mini vacanță, uite ce obiective să nu ratezi, dar și unde să iei masa.
La împlinirea a 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri a românilor din 1918, pașii sau gândurile ne poartă spre Alba Iulia. Orașul-cetate care spune povestea vechimii europene prin civilizația romană. Apulum, cel mai important centru urban din estul Imperiului Roman. Un oraș a cărui istorie se pierde în negura vremurilor, astăzi unul dintre cele mai frumoase orașe ale României.
Apoulon, Apulum, Bălgrad, Alba lui Gelu, Gyula/Iula, Alba lui Iula. Alba Iulia
Milenii de istorie care au rămas pe loc, au fost frumos restaurate, conservate și prezentate cu mândrie generațiilor care au apărut. Apoulon, așezarea tracilor din veacul I î.Hr, baza orașului Alba Iulia de astăzi, devine unul dintre cele mai mari centre urbane ale Daciei. Și reușește să țină piept romanilor, până la cel condus de Traian, al doilea război daco-roman. Este prima oară când cetatea este ștearsă de pe suprafața pământului. În epoca romană care a urmat, Apulum de acum denumită, cetatea avea să se dezvolte din nou. Devenea astfel nu doar un mare și important centru administrativ, militar, economic, ci și o copie fidelă a vieții romane din marile orașe ale imperiului. Reședința Legiunii militare a XIII-a Gemina. A decăzut apoi, ca și Imperiul Roman.
Slavii ajunși aici au întemeiat o nouă așezare – Bălgrad, Fehervar (în maghiară), Weissenburg (în germană) – astfel că în secolul al XI-lea, populația locuitoare purta numele de români. În anul 1299, vechiul Bălgrad devine Alba Transilvană, fiind reședința mai multor voievozi ai Transilvaniei. Lupta de la Sântimbru, dusă de Iancu de Hunedoara împotriva turcilor, aici, în cetatea Alba Iulia se pregătește. Iar Iancu de Hunedoara e înmormântat la Catedrala romano-catolică din orașul de azi.
Denumirea locului avea să preia diferite forme, „Alba lui Gelu” apoi „a lui Gyula – Iula”, Alba lui Iula şi, în fine Alba Iulia, mai târziu. Mihai Viteazul transformă cetatea în prima capitală a celor trei țări unite, el devenind „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”, după victoria de la Șelimbăr. Cetatea, așa cum arată astăzi, a fost construită între anii 1711 și 1738, după o decizie luată la Curtea de la Viena. Ridicarea noii cetăți s-a făcut după planurile lui Giovanni Morando Visconti. La conducerea lucrărilor a fost faimosul general austriac, biruitor al turcilor, Eugeniu de Savoia. Cetatea a fost ridicată după modelul fortificațiilor realizate la frontierele Franței, de către Vauban. La construcția fortăreței, care a durat 23 de ani, au lucrat circa 20.000 de iobagi din satele din împrejurimile orașului.
Alba Iulia, un muzeu în aer liber. Ce poți vizita aici
Dacă ajungi pe traseul celor 3 fortificații ai ocazia să te întorci în urmă cu vreo două milenii în urmă. De asta spuneam că locul ăsta a știut să-și păstreze și să-și conserve istoria. Două milenii de istorie printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite: Castrul ridicat de romani, cetatea medievală și cetatea Alba Carolina. Traseul este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății bastionare Alba Carolina, având conformația unui muzeu în aer liber, în cea mai mare parte a sa.
Poarta romană de intrare în oraș
Cea mai vizibilă urmă a castrului de la Apulum este poarta de pe latura de sud, numită Porta principalis dextra. Este singura dintre cele patru porți ale castrului de formă patrulateră care a rămas până în zilele noastre. Vestigiile rămase înfățișează doar o parte din aspectul de altădată al Porții și cam o treime din elevația ei de acum 1.800 de ani. Tot aici sunt vizibile și porțiuni din zidul castrului, cu refacerile medievale la care a fost supus, întrucât fortificația ridicată de soldații Legiunii a XIII-a Gemina a stat, practic, în picioare mai bine de 1.500 de ani.
Bastionul sașilor
Între 1541-1699, Alba Iulia a fost capitala Principatului Transilvaniei. În vremea principelui Gabriel Bethlen s-a decis ca Alba Iulia, capitala princiară, să fie înconjurată de întărituri strașnice și bastioane. Colțul de sud-vest a fost întărit de principe și poartă numele de Bastionul Bethlen. Iar colțul de sus-est a fost consolidat de sași și a rămas cunoscut drept Bastionul Sașilor. Doar ultimul este integrat în „traseul celor trei fortificații”.
Spectacolul salvelor de tun
Turiștii care ajung pe „traseu” se pot bucura de o imagine panoramică asupra Orașului de Jos, Văii Mureșului din punctele de belvedere. Tot de aici se poate urmări și impresionantul spectacol al salvelor de tun, ce are loc după tehnica de acum 300 de ani.
Schimbarea gărzii din Alba Iulia
Ceremonia are loc în fiecare zi, la ora 12:00. Soldați îmbrăcați în uniforme autentice, cai pur-sânge și un spectacol care îți taie răsuflarea.
Prin cetate, în zona șanțurilor
Șanțurile sunt, de fapt, zona dintre zidurile de apărare și cele ale cetății. Și aici se organizează tururi și e interesant de plimbat prin această zonă. Poți zăbovi la un suc, o cafea și unde se organizează și târguri culinare la anumite sărbători.
Ce evenimente au loc de 1 decembrie 2023 la Alba Iulia
Celebra paradă militară, două spectacole de artificii, o mulțime de concerte și manifestări artistice încep în cetatea Alba Iulia încă din 23 noiembrie. Programul oficial, pe ore, îl găsești AICI. Dacă te afli în Alba Iulia de 1 decembrie 2023, iată momentele-cheie ale sărbătorii:
- Primirea solilor din Cetățile de Scaun. O reconstituire istorică a momentului, ce va avea loc în Piața Cetății Alba Carolina – ora 11:00;
- Te Deum. Serviciu religios ce va avea loc la Catedrala Încoronării – ora 12:00, urmat de un foc de artificii de zi (12:30), pe esplanada Catedralei Încoronării;
- Parada militară, defilarea dedicată Zilei Naționale a României – ora 15:00 pe Bulevardul 1 Decembrie 1918;
- Marea Unire a Bucătarilor. O masă populară organizată în curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei – ora 15:30;
- Spectacol folcloric România Tradițională, organizat în Piața Cetății Alba Carolina – ora 15:30;
- Un secol de dor, concert eveniment ce se va ține în Piața Cetății Alba Carolina – ora 19:30;
- Spectacol de artificii La mulți ani, România!, în Piața Cetății Alba Carolina – ora 20:30.
Cele mai bune 3 restaurante cu specific românesc din Alba Iulia
Dacă ajungi în Ardeal, trebuie să mănânci mâncare tradițional românească ardelenească. Influențele maghiare și germane din bucătăria ardelenească au dat naștere unor preparate memorabile.
Pub 13
„Fiecare oraș are un suflet al lui. În Alba Iulia îl poți căuta unde vrei tu, dar nicăieri nu-l vei simți mai bine decât la Pub 13. Restaurantul Cetății.” Sunt cuvintele celui care conduce acest restaurant, o invitație într-un loc cu adevărat medieval, de la decoruri, până la denumirile mâncărurilor.
Restaurantul Pub 13 este localizat la intrarea în Cetatea Alba Carolina, în apropierea Porților a II-a și a III-a. Adică fix acolo unde se poate vedea zilnic, în sezon turistic, schimbarea gărzi și multe alte evenimente deosebite.
La conac
Restaurantul La conac, situat pe Strada Decebal 10, este un alt loc care te îmbie cu preparate din bucătăria tradițională locală și pe care îl recomandăm. De la platouri boierești cu aperitive tradiționale, ciorbe specifice bucătăriei românești, până la deserturi precum doboș, lapte de pasăre, clătite și celebrul desert Lava Cake.
Restaurantul Brothers
Se află pe Strada Frederic Mistral 3 și e un restaurant care te îmbie cu un meniu autentic românesc, într-o atmosferă tradițional boierească. Porții mari, preparate senzaționale. Nu rata ciolanul de porc cu fasole roșie ori preparatul denumit „Secretul porcului”, dar niște costița specială Brothers.
Pieptul de rață cu sos de merișoare ar fi recomandarea noastră pentru iubitorii de înaripate. La desert, alege clătitele gratinate cu sos de vanilie sau fondantul de ciocolată. Sigur te mai întorci aici!
Iar dacă ai ajuns cumva pe ultima sută de metri și încă nu ți-ai făcut planuri, să știi că mai avem câteva idei. Uite 5 orașe pentru o mini-vacanță delicioasă de 1 Decembrie.